Pýr plazivý – neželaná burina alebo vítaný pomocník pre zdravie?

Pýr plazivý – neželaná burina alebo vítaný pomocník pre zdravie?

Pýr je veľkým nepriateľom mnohých záhradkárov a pestovateľov. Ak totižto rastie tam, kde nemá, napríklad v okrasnej či úžitkovej záhrade, dokáže narobiť nemalé škody. Veľmi rýchlo sa rozrastá, zaberá priestor a pôdu ochudobňuje o živiny a vlahu. Navyše, je pomerne problematické sa ho zbaviť. Na druhej strane si však túto bylinku tradičná medicína pochvaľuje. Pýr môže byť totižto dobrým pomocníkom pri rôznych zdravotných problémoch. Zistite, aké má pýr účinky a ako ním podporiť svoje zdravie!

Poznáte pýr plazivý?

Pýr plazivý, latinsky Elymus repens alebo tiež Elytrigia repens, ľudovo divé žito či pýrnica, je trváca rastlina z čeľade lipnicovité. Ide o trávu dorastajúcu do výšky 100 cm, ktorá vyrastá z plazivého podzemku. Ten sa v zemi hojne rozkonáruje. Stonky, respektíve steblá, sú valcovité a duté, v dolnej časti obvykle poliehavé. Sú riedko porastené úzkymi kopijovitými listami, ktoré sú na líci jemne chlpaté a na rube holé. Zakončené sú drobnými a nenápadnými kvetmi zoskupenými do dvojradových klasov. Objavujú sa obvykle od júna do augusta. Plodom rastliny je zrno.

Pýrnica je hojne rozšírená sa severnej pologuli, a to najmä na európskom a ázijskom kontinente, avšak s výnimkou najsevernejších a najjužnejších oblastí. Rozrásť sa dokáže takmer na každom type pôdy v nižších aj vyšších polohách. Nájsť ju môžeme na neobrábaných pôdach, popri cestách, na poliach a lúkach, v záhradách a vinohradoch. V miestach, na ktorých rastie, rýchlo vytláča ostatnú zeleň a kvôli vysokému vzrastu okolie zatieňuje, čo je problém najmä na poliach či v záhonoch. Nie je však úplne bez využitia. Niekedy sa využíva ako krmivo pre hospodárske zvieratá alebo na spevnenie erodujúcej pôdy. 

Odporúčame: Bylinky v tehotenstve – ktorým sa pre nežiaduci účinok radšej vyhnúť?

účinky pýru

Zdroj: Shutterstock®

Zber pýru plazivého

Pýr plazivý našiel okrem toho uplatnenie aj v tradičnej medicíne. Na liečebné účely sa zbiera primárne podzemná časť rastliny, respektíve podzemok. Podzemky pýru sa zberali už v minulosti, vysušené ich ľudia mleli na jemnú múčku, ktorú napríklad pridávali i do obyčajnej múky. Podzemné časti pýru plazivého sa odporúča vykopávať počas jari pred rozkvitnutím (ideálne v apríli), alebo následne až koncom leta po odkvitnutí, keď rastlina začína schnúť (august – september). 

Nazbierané podzemky je vhodné dôkladne očistiť a zbaviť zelených častí, drobných korienkov či šupín. Následne ich narežeme alebo nadrvíme a necháme usušiť, buď na slnku, alebo pri teplote do 40 °C. Droga je náchylná na plesnivenie, preto ju sušíme v tenkých vrstvách a pravidelne ju kontrolujeme a otáčame. Vysušené podzemky skladujeme v dobre uzatvárateľnej nádobe. Sušenú drogu tiež možno zohnať v lekárni, na internete či v predajniach so zdravými potravinami.  

Aké má pýr plazivý účinky?

Droga z pýru plazivého obsahuje viaceré účinné látky. Ide napríklad o polysacharidy (napr. triticín), slizovité látky, saponíny, organické kyseliny i niektoré vitamíny a minerálne látky. V tradičnej medicíne sa pýrnica využíva najmä ako prírodný močopudný, odvodňujúci a prečisťujúci prostriedok. Práve vďaka týmto účinkom môže byť pýr nápomocný pri liečbe ochorení močového ústrojenstva, napríklad pri zápaloch, piesku alebo kameňoch v močových cestách. Keďže telo napomáha zbavovať nadbytočných tekutín, môže byť užitočný aj pri problémoch s opuchmi, ktorých príčinou je často zadržiavanie vody v organizme

Tradičná medicína pripisuje pýru i ďalšie vlastnosti:

  • podporuje liečbu zápalov prostaty,

  • pomáha pri reumatizme a dne, 
  • podporuje látkovú premenu (metabolizmus),
  • prečisťuje krv,
  • podporuje schopnosť tela zbavovať sa toxínov,
  • pomáha pri znižovaní hmotnosti,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu v krvi,
  • má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,
  • prispieva k prevencii ochorení pečene,
  • môže napomáhať pri žlčníkových ťažkostiach,
  • prispieva k eliminácii kožných problémov (akné, vyrážok).

Čaj z pýru plazivého

Pýr plazivý možno bežne užívať formou čaju. Droga z pýru je neraz i súčasťou rôznych čajových zmesí, a to najmä urologických či diabetických čajov. Čistý čaj z pýru možno pripraviť bežne z 1 až 2 ČL sušenej drogy na 250 ml horúcej vody. Doba lúhovania je približne 10 až 15 minút. Keďže však ide o koreňovú drogu, mnohí ju odporúčajú pár minút povariť (postačí 5 minút) a následne nechať lúhovať do 10 minút. Čaj možno osladiť medom a pri akútnych ťažkostiach popíjať 2 až 3 razy denne pred jedlom. 

Čaj z pýru možno využívať ako podporný prostriedok pri liečbe dny a reumatických ochorení, pri problémoch s močovými cestami a žlčníkových ťažkostiach, zadržiavaní vody v tele a iných vyššie spomenutých zdravotných problémoch. Čaj z pýru však rozhodne neslúži ako náhrada liečby nastavenej lekárom! Hoci pýr možno použiť i samostatne, v rámci tradičnej medicíny sa častejšie uplatňuje v zmesiach s inými bylinkami podľa požadovaného účinku. 

  • Zmes na podporu liečby ochorení močových ciest – v rovnakom pomere podzemok pýru, vňať vresu, listy brusnice pravej a harmančekové kvety
  • Zmes vhodná pri reumatizme a problémoch s dnou – v rovnakom pomere podzemok pýru, listy brezy, vňať pŕhľavy, koreň púpavy a vňať prasličky roľnej.  

Odporúčame: Liečivé rastliny a ich spracovanie: Čo je zápar, macerát či tinktúra?

použitie pýru

Zdroj: Shutterstock®

Pýr plazivý a vonkajšie použitie

Pripravený silnejší zápar alebo odvar z podzemku pýru (2 PL drogy na 200 ml vody) je vhodný aj na vonkajšie použitie. Uplatňuje sa najmä pri rôznorodých kožných problémoch. Ochladnutý odvar možno použiť na premývanie a ošetrovanie postihnutej pokožky, prípadne možno odvar na pokožku aplikovať vatovým tampónom. Pomôcť môže najmä pri akné a chronických vyrážkach (spolu s vnútorným užívaním), ako aj pri problémoch s ekzémami či psoriázou. 

Tinktúra z pýru plazivého

Z podzemku pýru sa v rámci ľudového liečiteľstva pripravuje aj tinktúra, a to naložením drogy do alkoholu. Na prípravu domácej tinktúry je potrebných približne 100 g sušeného podzemku pýru (alebo 150 g čerstvého). Drogu nasekáme a v sklenej nádobe zalejeme 700 ml číreho alkoholu (aspoň 40 %). Nádobu uzavrieme a necháme macerovať asi 3 týždne na mieste chránenom pred svetlom. Počas doby macerácie nádobu pravidelne pretrepávame. Následne obsah scedíme do čistej fľaštičky a uskladníme.

Tinktúru z pýru možno pri vyššie spomínaných ťažkostiach užívať v malom množstve (asi 20 kvapiek) 2 až 3 razy denne pred jedlom spolu s vodou. Ak si na prípravu domácich tinktúr netrúfate, poobzerať sa po nich môžete v lekárni, na internete či predajniach so zdravými potravinami. Pri ich užívaní dodržujte dávkovanie uvedené na obale produktu, prípadne sa ohľadom použitia pri konkrétnych zdravotných ťažkostiach poraďte s odborníkom. 

Odporúčame: Tymianový sirup – TOP pomocník proti kašľu. Ako ho pripraviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní