Sezamový olej a jeho použitie – pomocník v kuchyni, pre pleť i zuby

Sezamový olej a jeho použitie – pomocník v kuchyni, pre pleť i zuby

Pre sezamové semienka, alebo skrátene sezam, sa v mnohých oblastiach tropického pásma pestuje sezam indický. Ide o kultivovaný druh z Indie. Avšak sezam vo všeobecnosti, a tým máme na mysli väčšinu divoko rastúcich druhov, pochádza zo subsaharskej Afriky. Chutné drobné semienka béžovej, ale niekedy aj čiernej farby sa ukrývajú v tobolkách rastliny. Sezam našiel široké uplatnenie predovšetkým v potravinárskom priemysle.

Semená sú vhodné na priamu konzumáciu, no rovnako sa z nich vyrábajú viaceré produkty. Známa je napríklad pasta tahini, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou tradičného hummusu. Spomenúť však môžeme aj cenný sezamový olej, ktorý možno využiť rôznymi spôsobmi. 

Odporúčame: Rozpustná a nerozpustná vláknina: Aký je medzi nimi rozdiel?

sezam rastlina

Zdroj: Shutterstock®

Zloženie sezamového oleja

Sezamový olej je plný dôležitých živín, pričom podstatnú časť v zložení tvoria predovšetkým tuky, podobne ako aj v prípade samotných sezamových semienok. V oleji nájdeme mononenasýtené aj polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre zdravie tela nevyhnutné. Radíme medzi ne omega-3 aj omega-6 mastné kyseliny. Jeho výhodou je tiež fakt, že podiel nie úplne prospešných nasýtených kyselín, ktoré by sme mali v strave minimalizovať, je pomerne nízky. 

Ďalej v sezamovom oleji nájdeme vitamíny rozpustné v tukoch, ako vitamín A aj vitamín E, ktoré zároveň radíme medzi antioxidanty. V zložení tiež v menšom množstve nájdeme viaceré minerály, ako napríklad mangán, meď, fosfor či horčík, okrem toho i takzvané lignany, a to sezamin a sezamolin. 

Sezamový olej a jeho účinky

Kvalitný sezamový olej sa pripravuje predovšetkým lisovaním semien za studena, čo zabezpečí uchovanie cenných zložiek. Vďaka zloženiu sú oleju pripisované viaceré rôznorodé účinky. Napríklad obsah zdravých tukov zabezpečuje podporu kardiovaskulárneho zdravia. Spomínané látky sezamin a sezamolin majú zase priaznivý vplyv na pečeň. Sezamový olej je určený na vonkajšie i vnútorné použitie, pričom s jeho používaním sa spája predovšetkým jedno obmedzenie. Oleju je potrebné sa, pochopiteľne, vyhýbať pri alergii na sezam.

Účinky sezamového oleja:

  • má priaznivý vplyv na hladiny cholesterolu v krvi,
  • posilňuje cievy,
  • prispieva k prevencii ochorení srdca a ciev,
  • podporuje funkciu pečene a tráviaceho traktu,
  • vďaka obsahu antioxidantov spomaľuje procesy starnutia, 
  • ma priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi,
  • podporuje zdravie kostí a kĺbov,
  • zmierňuje bolestivú menštruáciu,
  • prispieva k zdraviu zubov,
  • upokojuje nervový systém a eliminuje stres,
  • podporuje kvalitu kože, nechtov a vlasov,
  • pomáha podráždenej alebo zapálenej pokožke a pri rôznych kožných ochoreniach.

Sezamový olej na pleť

Ako sme spomenuli, sezamový olej je nielen olejom do kuchyne, ale v prvom rade ho možno používať aj zvonka. Pre svoje účinky je častou súčasťou pleťovej, telovej aj vlasovej kozmetiky, a to krémov, sér, masiek či zmesí olejov. Taktiež možno zvonka využívať čisté sezamové oleje priamo určené na kozmetické účely. Olej zo sezamových semien môže byť veľmi prospešný pre suchú a namáhanú pokožku tela. Účinne podporuje regeneráciu kože, ako aj jej prekrvenie, tiež hydratuje a prečisťuje póry. 

Pokožku chráni pred voľnými radikálmi, čím napomáha spomaľovať starnutie buniek. Je vhodný nielen na ošetrenie tela, ale napríklad i na domáce masáže. Tiež je ním možné ošetriť končeky vlasov, prípadne použiť vo forme olejového zábalu na vlasy. Upokojí suchú pokožku hlavy a zmierni pocit svrbenia. Pomôcť môže pri lupinách, vlasom tiež dodá lesk. 

Odporúčame: Pri nedostatku hrozia problémy. Ktoré zdroje cholínu konzumovať?

použitie sezamového oleja

Zdroj: Shutterstock®

Prečo používať sezamový olej na zuby?

Sezamový olej dokonca nachádza zvonka uplatnenie nielen pri starostlivosti o telo a vlasy. Vedeli ste o tom, že ho radíme medzi oleje, ktoré sú vhodné na vyplachovanie úst? Ide o metódu vo svete známu ako oil pulling, ktorá má svoje miesto v ajurvédskej medicíne. Táto technika sa využíva na zbavenie sa baktérií aj vírusov v ústnej dutine, ako aj na boj proti zubnému povlaku a posilnenie zubov. Priaznivý účinok prináša pri rôznych ochoreniach ďasien a zubov, ako aj bolesti v hrdle. 

Oil pulling spočíva v premáľaní oleja (obvykle 1 lyžice) v ústnej dutine po dobu aspoň 15 až 20 minút. Olej sa nakoniec vypľuje, nasleduje opláchnutie úst vodou a klasické umytie zubov kefkou a pastou. Na túto metódu sú vhodné rôzne druhy olejov a jedným z nich je aj sezamový. Napomáha totiž liečiť zápaly v ústnej dutine, ako aj podporovať zdravie a belosť zubov. 

Sezamový olej v kuchyni

Na záver sa dostávame i k tomu, že sezamový olej je vítaný taktiež v kuchyni. Mnohé blahodarné účinky prináša práve pri vnútornom užívaní. Sezamový olej je neoddeliteľnou súčasťou hlavne ázijskej kuchyne. Má pomerne výraznú arómu aj chuť, ktorá sa perfektne hodí k viacerým ázijským pokrmom. Nezaobídu sa bez neho napríklad chutné čínske rezance. Ideálne je ho používať predovšetkým v studenej kuchyni pre zachovanie jeho cenných zložiek a vlastností. Dochucovať ním môžete šaláty, cestoviny i polievky. Hodí sa k zelenine, rybám i ryžovým jedlám.

Znesie však i trochu vyššie teploty (ideálne do bodu varu), preto je ho možné využívať aj pri varení. Na dlhé smaženie a pri príprave pri vysokých teplotách je lepšie zvoliť iný druh oleja. Okrem toho je ho možné na preventívne aj liečebné účely priamo užívať, a to 1 až 3 razy denne po 1 ČL, najlepšie pred jedlom. 

Odporúčame: Sú vo vašom jedálničku konopné potraviny? Týmto povedzte áno!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní