Toxoplazmóza – ako môže dôjsť k prenosu nákazy a aké sú následky?

Toxoplazmóza – ako môže dôjsť k prenosu nákazy a aké sú následky?

Viete, čo sú zoonózy? Týmto termínom označujeme skupinu infekčných ochorení, ktoré sú prenosné zo zvierat na ľudí. Môžu byť vírusového, bakteriálneho, parazitárneho i hubového pôvodu, pričom sa môžu prenášať pri priamom kontaktne s infekčným zvieraťom, ale aj nepriamo (napr. prostredníctvom výkalov).

Medzi tieto ochorenia patrí napríklad besnota, gardióza, tularémia, borelióza a mnohé ďalšie. K najčastejšie sa vyskytujúcim radíme aj toxoplazmózu, ktorá sa spája najmä s mačkami. Čo toto ochorenie spôsobuje a ako sa prenáša? Môže zanechať toxoplazmóza po prekonaní nejaké následky?

Čo je toxoplazmóza?

Toxoplazmóza predstavuje infekčné ochorenie zvierat a človeka. Je parazitárneho pôvodu, pričom vyvolávateľom choroby je prvok Toxoplasma gondii. Ide o vnútrobunkového parazita, ktorý je typický svojím veľmi zložitým vývojovým životným cyklom. Ten je charakteristický najmä zmenou hostiteľa z prechodného na konečného. Toxoplazmóza sa najčastejšie spája s mačkami. Práve mačkovité šelmy, najmä mačky domáce, sú totižto konečným hostiteľom.

Iba v čreve nakazenej mačky dochádza k rozmnožovaniu parazita, pričom vzniká infekčné štádium, takzvaná oocysta. Prechodnými hostiteľmi môžu byť rôzne druhy cicavcov, vrátane človeka, hlodavcov, kôz, oviec, ale aj rôzne druhy vtákov. Človek sa môže nakaziť spomínanými oocystami, ktoré prenikajú do ľudských čriev aj iných tkanív. 

Odporúčame: Civilizačné choroby sú častou príčinou úmrtí. Prečo nás trápia čoraz viac?

prenos toxoplazmózy

Zdroj: Shutterstock®

Toxoplazmóza a prenos

Možnosť nakaziť sa toxoplazmózou pri bežnom kontakte s mačkou je veľmi malá až zanedbateľná. Rizikový je primárne kontakt s kontaminovanými mačacími výkalmi. Problém môže nastať najmä vtedy, ak človek dostatočne nedodržiava hygienu rúk a parazit sa dostane do tela cez ústnu dutinu (pri kontakte ruky – ústa). Práve ústa sú pre parazita hlavnou vstupnou bránou do tela človeka.

Je však potrebné vedieť, že mačka výkalmi vylučuje spomínané oocysty, no tie nie sú ihneď infekčné. Dozrievajú na vzduchu (cca za 1 až 2 dni) a až následne sa stávajú infekčnými. Infikovaná mačka však v truse vylučuje choroboplodné zárodky len asi 2 až 3 týždne, ale iba v prípade prvého nakazenia. To znamená, že jedna mačka je počas celého života infekčná len pár týždňov, následne sú v jej tele prítomné protilátky. Človek sa však môže nakaziť pomerne ľahko mnohými inými spôsobmi. 

Iné možnosti prenosu infekcie:

  • konzumácia surového alebo nedostatočne tepelne spracovaného kontaminovaného mäsa (bravčovina, zverina, mäkkýše a ďalšie),

  • manipulácia s nakazeným mäsom pri nedodržaní hygieny rúk,
  • konzumácia nedostatočne umytej zeleniny, ktorá rástla v kontaminovanej pôde, 
  • pitie kontaminovanej vody,
  • práca s kontaminovanou pôdou (napr. v záhrade),
  • u detí počas hry v pieskovisku (kde mačka vylučovala výkaly),
  • prenos z matky na plod počas tehotenstva,
  • veľmi zriedkavo pri transfúzii alebo transplantácii. 

Aké má toxoplazmóza prejavy?

Toxoplazmóza veľmi často prebieha bez akýchkoľvek príznakov. Až v 80 % prípadov je priebeh asymptomatický, prípadne sa pridruží len zopár nešpecifických symptómov. Vo zvyšných prípadoch výskytu toxoplazmózy u ľudí sú prítomné príznaky podobné prejavom chrípkového stavu. Charakter príznakov však môže závisieť napríklad aj od toho, ktoré tkanivá parazit infikoval. Intenzita príznakov zase môže závisieť od imunity pacienta. V prípade dobrej imunity sa obvykle nevyskytujú žiadne alebo len mierne príznaky.

Na toxoplazmózu môžu poukazovať nasledujúce symptómy:

  • zvýšená telesná teplota až horúčka,

  • nadmerná únava,
  • zväčšenie lymfatických uzlín na krku,
  • bolesti hlavy, svalov, kĺbov aj hrdla,
  • sťažené dýchanie,
  • červené vystúpené vyrážky na koži,
  • zväčšenie sleziny alebo pečene,
  • pri postihnutí očí bolesť, začervenanie, rozmazané videnie.

Odporúčame: Ako sa prejavuje pásový opar? Liečbu ochorenia neradno podceňovať!

liečba toxoplazmózy

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa lieči toxoplazmóza?

Toxoplazmózu možno diagnostikovať na základe klinických príznakov a stanovenia protilátok pri vyšetrení krvi. Podľa potreby možno vykonať ďalšie vyšetrenia, a to napríklad mikroskopické vyšetrenie odobratej vzorky tkaniva na dokázanie prítomnosti parazita. Rôzne ďalšie testy (CT, MRI, ultrasonografia) môžu pomôcť odhaliť rozsah poškodenia tkanív parazitom pri vážnejšom priebehu ochorenia.

Ak toxoplazmóza prebieha asymptomaticky alebo len veľmi mierne, špeciálna liečba spravidla nebýva potrebná. Potrebný je oddych na lôžku, možné je tlmiť sprievodné príznaky, ako horúčku či bolesti. U ľudí s vážnejším priebehom ochorenia, čo je najmä u ľudí s rôznymi poruchami imunity, je liečba nevyhnutná. Obvykle sa pacientom podávajú rôzne kombinácie antibiotík a liekov potláčajúcich vývoj parazitov. Liečba môže trvať 3 až 4 týždne. 

Môže mať toxoplazmóza následky?

Pre inak zdravého jedinca s dobrou imunitou nepredstavuje toxoplazmóza zvlášť veľkú hrozbu. Ťažký priebeh ochorenia s možnými následkami však môže nastať práve u osôb s oslabenou imunitou, ako sú pacienti s infekciou HIV, osoby liečené cytostatikami (pri chemoterapii) alebo osoby po transplantácii orgánov (po ktorej pacient obvykle užíva lieky na potlačenie imunitného systému, aby nedošlo k odmietnutiu orgánu).  

Vážnejší priebeh toxoplazmózy sa môže spájať s rozvojom zápalu pľúc, zápalu mozgu, vážnych problémov so srdcom či očami. Neliečená infekcia u imunitne oslabených jedincov dokonca môže byť príčinou smrti. 

Toxoplazmóza v tehotenstve

Parazit spôsobujúci toxoplazmózu však dokáže veľké škody napáchať aj u tehotných žien, keďže môže dôjsť k prenosu nákazy na plod. Vrodenú formu ochorenia nazývame aj ako kongenitálna toxoplazmóza. Prekonanie prvej toxoplazmózy v čase gravidity môže zanechať na plode trvalé následky, rozsah poškodenia však značne závisí od toho, v ktorom trimestri sa matka nakazila. Nákaza v prvom trimestri môže viesť k odumretiu plodu a potratu alebo pôrodu mŕtveho dieťaťa.

Prenos infekcie na plod v neskorších fázach gravidity sa môže spájať nasledujúcimi komplikáciami:

  • predčasný pôrod,

  • nízka pôrodná hmotnosť,
  • vývojové poruchy, oneskorený duševný alebo fyzický vývoj,
  • mentálna retardácia,
  • poškodenie zraku až slepota,
  • kalcifikácia v mozgu,
  • hydrocefalus.

Odporúčame: Lumbálna punkcia – ktoré ochorenia pomôže diagnostikovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní