KVÍZ: Mužské či ženské hormóny – čo viete o ľudských hormónoch?

KVÍZ: Mužské či ženské hormóny – čo viete o ľudských hormónoch?

Ľudský organizmus by sme mohli označiť za nesmierne komplikovaný stroj. Neustále v ňom prebieha nespočetné množstvo najrôznorodejších procesov a reakcií, ktoré musia byť v rovnováhe a optimalizované, aby telo pracovalo správne. Správny chod nášho organizmu v prvom rade zabezpečuje potrava, ktorá je zdrojom energie. Prijímať potrebujeme najrozličnejšie živiny, ktoré v našom tele plnia mnoho funkcií.

Okrem toho, že v našom tele prebieha proces trávenia a metabolizmu, čiže súbor biochemických zmien chemických zlúčenín v živých organizmoch a bunkách, tak rovnako dochádza k výmenám dýchacích plynov, okysličovaniu krvi či prenosu nervových signálov. Na mnohé dôležité procesy v ľudskom tele pritom vplývajú i hormóny

Rôzne hormóny, rôzne funkcie

Hormóny sú súčasťou endokrinného systému v tele človeka. Ide o súbor endokrinných žliaz vylučujúcich hormóny do krvi človeka, ktoré sa podieľajú na veľkom množstve zásadných funkcií. Sú dôležité z hľadiska homeostázy, čiže zachovania stálosti vnútorného prostredia, podieľajú sa na biochemickej činnosti tela, trávení, pohlavnom vývine, raste a mnohých ďalších procesoch.

Čo všetko viete o ľudských hormónoch vy? Viete, aké hormóny produkuje mozog či štítna žľaza? Ktoré ďalšie orgány patria medzi žľazy s vnútorným vylučovaním? Viete, aké funkcie napĺňa melatonín či inzulín? Preverte svoje vedomosti v našom kvíze!

Skúste ďalší kvíz: Krv a krvné skupiny – čo o nich viete?

  • Kvíz: Ľudské hormóny

  • 1 / 10

Akú hlavnú funkciu plní v našom tele inzulín?

  • reguluje hladinu červených krviniek v krvi
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • reguluje hladinu tukov v krvi
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní