TSH hormón stimulujúci štítnu žľazu – je jeho nedostatok alebo nadbytok problémom?

TSH hormón stimulujúci štítnu žľazu – je jeho nedostatok alebo nadbytok problémom?

Fungovanie ľudského organizmu ovplyvňuje nemalé množstvo hormónov, ktoré sú produkované viacerými endokrinnými žľazami, ako je napríklad epifýza a hypotalamus (časti mozgu), pankreas, štítna žľaza a taktiež pohlavné žľazy. Medzi hormóny, ktoré sú produkované spomínanými a ďalšími žľazami s vnútornou sekréciou, patrí napríklad rastový hormón somatotropín, hormón spánku melatonín či inzulín vplývajúci na hladinu cukru v krvi.

Ľudských hormónov je skutočne mnoho, pričom majú v organizme viacero úloh pri metabolizme, trávení, kontrole nálady či reprodukcii a mnohých iných procesoch. V článku sa bližšie pozrieme na hormón známy pod skratkou TSH. Aké pochody v ľudskom tele ovplyvňuje a čo sa môže stať, ak ho máme nedostatok alebo naopak nadbytok?

Čo je TSH?

Pod skratkou TSH sa ukrýva tyreotropín, alebo inak aj tyreotropný hormón či tyreostimulačný hormón (z angl. thyroid-stimulating hormone). Ako jeho názov napovedá, ide o hormón stimulujúci štítnu žľazu, respektíve riadiaci jej činnosť.

Nie je však produkovaný priamo v štítnej žľaze, ale v mozgu. Tvoria ho tyreotropné bunky v podmozgovej žľaze zvanej hypofýza, konkrétne v pars distalis adenohypofýzy (prednom úseku žľaznatej časti hypofýzy). TSH je z chemického hľadiska glykoproteín.

Tyreotropín stimuluje činnosť štítnej žľazy k sekrécii ďalších hormónov, a to tyroxínu (T4) a trijódtyronínu (T3), ktoré sú nevyhnutné pre reguláciu metabolizmu a rast organizmu. Sekrécia TSH hormónu je zase regulovaná tyreoliberínom (TRH), čo je hormón hypotalamu.

Funkcie tyreotropínu:

  • reguluje činnosť štítnej žľazy – je centrálnym regulačným mechanizmom biologickej aktivity tyreoidných hormónov,
  • vyvoláva rast a delenie buniek štítnej žľazy,
  • pôsobí na metabolizmus jódu v štítnej žľaze,
  • je hlavným regulátorom energetického výdaja,
  • podieľa sa na raste a vývoji vnútorných orgánov,
  • spúšťa rozklad tukov.

Odporúčame: ​Hojenie rán – ako by malo prebiehať a pri ktorých varovných príznakov spozornieť?

Hormón TSH – hodnoty

Hodnoty tyreotropného hormónu závisia od viacerých faktorov, v prvom rade od veku a pohlavia. Hodnoty sú vyššie u detí, u dospelých jedincov naopak nižšie. Za normálne sú považované hodnoty tyreotropínu od 0,3 do 5,0 mIU/ liter u dospelého jedinca. Nesprávne hodnoty TSH, či už znížené alebo zvýšené, môžu mať následne negatívny dopad na fungovanie organizmu.

Abnormálne hodnoty TSH pri krvnom teste pritom môžu poukázať na ochorenie štítnej žľazy. Pri regulácii hladín TSH a hormónov produkovaných štítnou žľazou funguje mechanizmus spätnej väzby. Ak je činnosť štítnej žľazy znížená a hladiny tyroxínu sú nízke, spravidla sú hodnoty TSH vyššie. Ak naopak štítna žľaza produkuje nadbytok tyroxínu, hodnoty TSH bývajú nízke. 

Platí, že keď hladina T3 a T4: 

  • klesá v tele, hypofýza produkuje viac TSH na stimuláciu štítnej žľazy a zvýšenie produkcie týchto hormónov,

  • stúpa v tele, hypofýza redukuje produkciu TSH, aby zabránila nadmernému množstvu hormónov štítnej žľazy. 

Zvýšený hormón TSH

Zvýšené hladiny tyreotropínu sa môžu spájať s viacerými zdravotnými problémy. Môžu viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti v dôsledku spomalenia metabolizmu, respektíve zníženia metabolickej aktivity. U žien sa často objavujú poruchy menštruačného cyklu, vrátane problémov s ovuláciou a plodnosťou. 

Nadbytok TSH tiež môže vplývať na srdce a celý kardiovaskulárny systém. K ďalším príznakom môžeme zaradiť nadmernú únavu a ospalosť, zvýšenú citlivosť na chlad a bolesť, taktiež zmeny nálad. Objaviť sa môže podráždenosť, úzkosti, depresívne nálady. V prípade zvýšeného tyreotropínu u detí môžu byť následkom zmeny v raste a vývoji, dochádza k oneskoreniu rastu. 

Možné príčiny nadbytku TSH:

  • hypotyreóza (znížená funkcia štítnej žľazy),
  • iné poruchy štítnej žľazy (napr. nádor),
  • abnormality vo vaječníkoch alebo nadobličkách,
  • poruchy centrálnej nervovej sústavy,
  • tehotenstvo,
  • poruchy žlčníka,
  • nádor v mozgu, 
  • duševné poruchy,
  • užívanie niektorých liekov (hormóny, steroidy),
  • niektoré autoimunitné ochorenia,
  • stres.

Liečba nadbytku tyreotropínu

Liečbu zvýšených hladín TSH nariaďuje lekár v prípade potreby, obvykle je to až pri výraznom zvýšení (TSH > 10 mIU/l). Liečba patrí do rúk endokrinológa, pričom závisí najmä od vyvolávajúcej príčiny. Veľmi často stojí za vysokým TSH spomínaná hypotyreóza, ktorá sa lieči medikamentami aj úpravou životného štýlu. Využívajú sa napríklad lieky na doplnenie hormónov štítnej žľazy.

V rámci úpravy životosprávy sa uplatňuje zdravá strava bohatá na jód (morské ryby), dostatočný odpočinok, vyhýbanie sa nadmernej psychickej a fyzickej záťaži, nefajčenie, obmedzenie alkoholu. V prípade iných vyvolávajúcich príčin sa využívajú aj ďalšie metódy liečby, vrátane chirurgického zákroku, a to napríklad pri nádorových ochoreniach mozgu alebo štítnej žľazy. 

Odporúčame: Riedka stolica sa občas objaví u každého – prečo?! Čo ak sa problém opakuje?

Znížený hormón TSH

Vyskytuje sa aj opačný problém, teda znížené hodnoty tyreostimulačného hormónu, hoci ide skôr o zriedkavý jav. Následkom môžu byť poruchy termoregulácie – telo prestáva byť schopné udržiavať si normálnu telesnú teplotu, čo vedie k zvýšenej citlivosti na chlad. Dôjsť môže k úbytku telesnej váhy, neustálym pocitom hladu a zvýšenej chuti do jedla.

U žien sa rovnako môžu dostaviť poruchy menštruačného cyklu sprevádzané nepravidelnosťou alebo úplným zastavením menštruácie, u mužov zase problémy s potenciou. K ďalším príznakom radíme búšenie srdca, podráždenosť, nadmerné potenie, vypadávanie vlasov, bolesti svalov a kĺbov či zhoršené videnie. 

Príčiny nedostatku TSH:

  • hypertyreóza (nadmerná činnosť štítnej žľazy),
  • nádor v hypofýze alebo štítnej žľaze, 
  • iné poruchy hypofýzy,
  • silný stres,
  • nedostatočná výživa,
  • užívanie niektorých liekov (hormonálna substitučná terapia štítnej žľazy), dopamín, kortikoidy),
  • niektoré autoimunitné ochorenia (napr. vaskulitídy).

Liečba nedostaku tyreotropínu

I v prípade odhalenia nízkych hladín tyreotropínu je nevyhnutné dôkladné vyšetrenie endokrinológom a nájdenie príčiny. Uplatňujú sa krvné testy, ultrazvuk štítnej žľazy, prípadne ďalšie vyšetrenia, napríklad magnetická rezonancia na odhalenie prípadných problémov v mozgu. Ak znížená hladina TSH odhalila nadmernú činnosť štítnej žľazy, teda hypertyreózu, potrebné je zamerať sa na liečbu tohto ochorenia. 

Uplatňujú sa tyreostatiká – lieky na zníženie hladiny hormónov štítnej žľazy, okrem toho aj beta-blokátory na úpravu srdcovej frekvencie a iné medikamenty podľa sprievodných príznakov ochorenia konkrétneho pacienta. V rámci režimových opatrení sa odporúča vyhýbať potravinám s vysokým obsahom jódu, alkoholu, nedostatku spánku a oddychu, tiež stresu.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní