Už ste skúsili fialové zemiaky? Zistite o nich všetko dôležité!

Už ste skúsili fialové zemiaky? Zistite o nich všetko dôležité!

Ak by sme teraz nazreli do ktorejkoľvek slovenskej kuchyne, respektíve špajzy, je obrovská pravdepodobnosť, že by sme v nej našli zemiaky. Zemiaky patria v podstate k základným potravinám v našich jedálničkoch a vo všeobecnosti ich radíme medzi najvýznamnejšie poľnohospodárske plodiny, podobne ako ryžu, kukuricu alebo pšenicu. Zemiaky sú u nás tradičné podávané ako príloha, napríklad k mäsu, no bežne sa z nich pripravujú aj rôznorodé pokrmy, napríklad francúzske zemiaky, halušky, kaše, hranolky, polievky. Zemiaky možno variť, piecť, smažiť i pripravovať na pare.

Klasické zemiaky veľmi dobre pozná skrátka každý, no v súčasnosti sa do popredia dostávajú i ďalšie druhy. Obľúbené sú napríklad sladké zemiaky, nazývané tiež bataty. Tie sú dnes značne rozšírené a narazíme na ne v každom väčšom obchode s potravinami. Akousi neznámou sú však stále fialové zemiaky. Už ste sa s nimi stretli? Oplatí sa ich vyskúšať?

Odporúčame: Viete, čo je kimchi? Túto vitamínovú bombu budete milovať!

druhy zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Čo možno neviete o zemiakoch?

Zemiak v primárnom zmysle slova predstavuje hľuzu ľuľka zemiakového. Ide o hospodársky veľmi významnú viacročnú plodinu z čeľade ľuľkovité s latinským pomenovaním Solanum tuberosum. Pôvod zemiakov možno hľadať v Južnej Amerike. Údajne s ich kultiváciou ako prví začali Inkovia v Peru v podhorských a horských oblastiach Ánd. Do Európy sa dostali so španielskymi moreplavcami približne v polovici 16. storočia. Ich prvé pestovanie sa začalo práve v Španielsku.

Zemiaky si prešli pomerne dlhou cestou, najskôr boli zatracované, miestami zakazované, neskôr naberali na popularite. V priebehu histórie sa v niektorých prípadoch dokonca stali riešením hladomoru, napríklad tomu tak bolo v Írsku, vo Veľkej Británii sa ich rozmach zase spájal s priemyselnou revolúciou, kedy bolo potrebné nájsť lacný a výživný zdroj potravy. Dnes sú štvrtou najvýznamnejšou plodinou po pšenici, ryži a kukurici. Zemiaky sú približne z jednej štvrtiny tvorené sušinou, z ktorej 75 % tvorí škrob, okrem toho sú súčasťou zemiakov i rozpustné cukry, bielkoviny, vitamíny skupiny B, vitamín C a viaceré minerálne látky. 

Druhy zemiakov

Klasifikácia zemiakov je pomerne komplikovanou záležitosťou. Do kategórie zemiakov sú totiž často radené nielen hľuzy ľuľka zemiakového, ktoré sú dostupné v rôznorodých kultivarov a odrodách, ale napríklad aj spomínané bataty, čo sú v skutočnosti hľuzy povojovníka batatového. Niektorí k zemiakom tiež pridávajú topinambury, ktoré sú známe aj pod označením židovské zemiaky. Klasické zemiaky tiež možno deliť na základe vegetačného obdobia (skoré, neskoré), ale aj podľa spôsobu využitia na varné typy (označené písmenami A až D).

Vo všeobecnosti tiež môžeme zemiaky rozdeliť (najmä na základe vzhľadu) na nasledujúce druhy a typy:

  • žlté zemiaky,
  • biele zemiaky,
  • ružiaky,
  • bataty (sladké zemiaky),
  • fialové zemiaky,
  • russety.
nutričné hodnoty fialových zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Sú fialové zemiaky zdravšie?

S fialovými zemiakmi sa ani v dnešnej dobe nestretávame tak často ako s klasickými žltými a bielymi zemiakmi. Často pestovanými fialovými odrodami sú Purple Majesty, Purple Viking alebo Purple Peruvian aj Violet Queen. Tento druh zemiakov však dokáže zaujať nielen svojou netradičnou farbou. V niektorých smeroch totiž tradičnejšie odrody zemiakov prevyšuje, najmä čo sa obsahu výživných látok týka. Fialové zemiaky v prvom rade obsahujú niekoľkonásobne vyššie dávky dôležitého vitamínu C. Najväčšie benefity však súvisia práve s ich jedinečnou farbou. Tá je spôsobená farbivami, ktoré sa ukrývajú napríklad i v čučoriedkach. Reč je o takzvaných antokyánoch. 

Ide o vo vode rozpustné pigmenty, ktoré sú nositeľmi farebnosti mnohých druhov ovocia a zeleniny. Antokyány pôsobia ako silné antioxidanty a chránia bunky tela pred škodlivým vplyvom voľných radikálov. Pôsobia proti rakovine a majú aj protizápalové vlastnosti. Samozrejme, nájdeme v nich i ďalšie živiny, podobne ako aj v prípade klasických zemiakov, čiže viaceré vitamíny skupiny B, polysacharidy, bielkoviny, minerálne látky aj stopové prvky. Fialové zemiaky majú vďaka svojmu zloženiu viaceré blahodarné účinky na zdravie človeka. Pripisované sú im nasledovné vlastnosti:

  • posilňujú imunitný systém (vďaka vysokému obsahu vitamínu C),
  • napomáhajú pri vysokom krvnom tlaku,
  • prispievajú k prevencii rakoviny aj srdcovo-cievnych ochorení (vďaka antokyánom),
  • pozitívne vplývajú na zrak,
  • pomáhajú tráviacemu traktu (vďaka vláknine).

Odporúčame: Ako uvariť pohánku? Takto z nej chutné pokrmy pripravíte za pár minút

príprava fialových zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť fialové zemiaky?

Fialové odrody zemiakov si svoju nádhernú farbu zachovávajú aj po tepelnej úprave. Chuťou sú podobné bežným zemiakom, pre niektorých majú jemnú chuť po orieškoch. Fialové zemiaky mávajú o niečo krémovejšiu konzistenciou a spravidla im stačí kratšie varenie alebo pečenie. Prirovnať ich možno k varnému typu B až C. Príprava fialových zemiakov je úplne jednoduchá, v podstate s nimi môžete robiť to, čo aj s klasickými zemiakmi, s tým rozdielom, že výsledný pokrm bude mať krásnu fialkovú farbu.

Fialové zemiaky možno variť, piecť, smažiť aj pripravovať na pare. Ideálna je príprava v šupke, kedže práve v nej sa ukrýva najviac vitamínu C. Ak chcete pripraviť zemiaky čo najzdravšie a neprísť o veľkú časť spomínaného vitamínu, rozhodne ich pripravte na pare. Vo všeobecnosti sa však z nich dajú pripraviť napríklad klasické pečené či americké zemiaky, hranolčeky, pyré, domáce chipsy, krémová polievka, halušky, zemiakový šalát a ďalšie pokrmy zo zemiakov. 

Recept na polievku z fialových zemiakov

Ingrediencie:

  • 500 g fialových zemiakov
  • 100 g karfiolu
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 menšia cibuľa
  • 1 PL kokosového oleja
  • 750 ml zeleninového vývaru (alebo vody)
  • soľ (cca 1 ČL)
  • podľa chuti tymian či saturejku

Postup: Karfiol umyjeme, zemiaky aj ošúpeme a zeleninu nakrájame na menšie kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji ju opražíme dozlatista. Následne pridáme karfiol aj zemiaky a zalejeme vývarom (alebo vodou). Osolíme a pod pokrievkou necháme variť asi 15 až 20 minút. Pridáme podľa chuti i bylinky. Keď zelenina zmäkne, polievku rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme smotanu. Necháme chvíľu povariť a odstavíme z ohňa. Môžeme podávať. Dobrú chuť. 

Odporúčame: Ako si vypestovať bobkový list? Zíde sa v kuchyni, pomôže zdraviu!

sadba fialových zemiakov

Zdroj: Shutterstock®

Chcete si vypestovať vlastné fialové zemiaky?

Fialové zemiaky nie sú u nás v obchodoch až tak dobre dostupné, ako by sme možno chceli. Dá sa však na ne naraziť v niektorých väčších supermarketoch, taktiež je ich možné zohnať u miestnych pestovateľov aj na internete. Poslednou možnosťou, ako si ich zaobstarať, je ich pestovanie. Sadbové zemiaky vo fialových odrodách je možné zohnať na internete. Sadbu je odporúčané predkličovať. Približne 6 týždňov pred výsadbou hľuzy umiestníme do tmavej miestnosti s teplotou okolo 8 °C až 12 °C. Približne v polovici procesu, keď sú na hľuzách prítomné klíčky dlhé asi 5 mm, ich premiestníme do teplejšej svetlejšej miestnosti s teplotou do 18 °C.

Fialové zemiaky sadíme plytko a výrazne ich zahrnieme zeminou. Pôda by mala byť dobre pripravená a skyprená. Vo všeobecnosti sa odporúča zemiaky vysádzať koncom apríla či začiatkom mája. Medzi zasadenými hľuzami nechávame dostatočné rozostupy (minimálne 30 cm od seba). Počas intenzívneho rastu potrebujú rastliny výdatnú zálievku. Pravidelne ich zbavujte buriny. Zemiaky bývajú náročné na živiny v pôde, preto nezabúdajte na pravidelné hnojenie. Jednotlivé podmienky pestovania sa však môžu pri konkrétnych odrodách líšiť, preto sa vždy riaďte podľa toho, akú odrodu pestujete. Líšiť sa môže doba zberu, ale aj možná dĺžka skladovania. Niektoré fialové odrody sú vhodné len na veľmi krátke skladovanie. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní