Vitamín D3 – účinky, vplyv na zdravie a kedy ho užívať

Vitamín D3 – účinky, vplyv na zdravie a kedy ho užívať

Vitamíny by mali byť neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička. Spolu s minerálmi sú vitamíny esenciálne nutrienty, ktoré zastupujú v našom tele stovky funkcií. Výnimkou nie je ani vitamín D – viete, prečo by ste ho mali užívať?

Čo je vitamín D3?

Vitamín D, tiež nazývaný aj kalciferol, skrýva pod svojim menom hneď niekoľko vitamínov, ktoré sú prítomné v rôznych organizmoch. Príkladom môže byť rastlinný ergokalciferol (vitamín D2) alebo živočíšny cholekalciferol (vitamín D3). Keďže je človek súčasťou živočíšnej ríše, je preňho dôležitý práve vitamín D3, ktorý vplýva v značnej miere na metabolizmus vápnika.

Vitamín D3 patrí do skupiny lipofilných vitamínov, čo znamená, že je rozpustný len v tukoch. Tuky sú tým pádom dôležité nielen pre jeho vstrebávanie v črevách, ale aj následné spracovanie a využitie. Medzi ďalšie vitamíny rozpustné v tukoch patrí vitamín A, E a K.

Pozri aj: Aké sú rizikové faktory kŕčových žíl? Na toto si treba dávať pozor!

účinky vitamínu D3

Zdroj: Shutterstock®

Vitamín D3 – produkcia v tele

Ako sme už spomenuli vyššie, živočíšny vitamín D3 je bežne prítomný v našom tele. Je to spôsobené tým, že si ho vieme v tele chemicky pripraviť z jeho provitamínu, ktorým je 7-dehydrocholesterol. Miestom vzniku tohto vitamínu je najväčší orgán nášho tela – koža. Dôvodom však nie je len jej veľkosť, ale aj fakt, že je v kontakte s ultrafialovým žiarením typu B. UVB je totiž nevyhnutné pre premenu provitamínu na vitamín D3.

Počas bežných letných dní je táto endogénna produkcia (vnútri prebiehajúca) dostačujúca a naše telo netrpí na nedostatok vitamínu. Keďže je slnko našim hlavným zdrojom UVB žiarenia, problém nastáva počas jesenných a zimných období, kedy býva často zatiahnuté. V zime majú taktiež ľudia tendenciu tráviť viac času v interiéroch, a tak môže ľahko dôjsť k deficitu vitamínu D3.  

Aké sú účinky vitamínu D3 na naše zdravie?

Kľúčovou úlohou vitamínu D3 v našom tele je udržiavanie správneho hospodárenia s vápnikom. Podieľa sa tým pádom na zvýšení absorpcie vápnika v tenkom čreve a obličkách. Vápnik je však v čreve absorbovaný spolu s fosforom, na ktorý má vitamín D3 rovnaký účinok. Medzi ďalšie účinky tohto vitamínu patria:

  • Podpora mineralizácie (tvorby) kostí
  • Inhibícia aktivity parathormónu, ktorý spôsobuje rozklad kostí
  • Podporuje správne fungovanie imunitného systému

Zaujme ťa: Aké sú príznaky infarktu? Toto sú jasné signály!

zdroje vitamínu D3

Zdroj: Shutterstock®

Ako doplniť vitamín D3?

Vitamín D3 si dokáže vytvoriť človek sám vplyvom UVB žiarenia. Čo však v prípade nedostatku tohto žiarenia? Vedci a lekári odporúčajú práve v zimných obdobiach dopĺňať vitamín D3 buď doplnkami stravy alebo cestou našej diéty. Ak sa rozhodnete pre doplnky stravy, určite si vopred prezrite recenzie a testy vitamínu D3. Výber môže byť totiž vzhľadom na širokú ponuku pomerne náročný. V obchodoch sa stretnete s vitamínom D3 vo forme kvapiek, tabletiek, sprejov, šumivých tabliet alebo v kombinácii s minerálmi a inými vitamínmi.

Ak radšej posilňujete svoje zdravie hlavne správnou stravou a zaujíma vás, v ktorých potravinách sa nachádza vitamín D3, máme pre vás dobrú správu. Tento vitamín je prítomný aj v rôznych bežne dostupných potravinách, medzi ktorými si určite nájdete tú, ktorá vám bude najviac vyhovovať:

  • Treščia pečeň
  • Tučné ryby – pstruh, losos, sardinky, mečiar, tuniak
  • Vaječný žĺtok
  • Ustrice
  • Krevety
  • Huby
  • Vitamínom D3 obohatené mlieko, jogurty a iné

Vitamín D3 – dávkovanie a vedľajšie účinky

Všetkého veľa škodí a ani esenciálne látky nie sú v tomto prípade výnimkou. Odporúčaná denná dávka vitamínu D3 závisí predovšetkým od veku a nemala by sa prekračovať. Denná dávka je uvedená v nasledujúcej tabuľke:

                                 

Prípady toxicity vitamínu D3 v dôsledku nadmerného vystaveniu na slnku zatiaľ neboli zaznamenané. Zdravotné ťažkosti tak môžu vzniknúť len pri predávkovaní výživovými doplnkami vitamínu D3. Mnohé zdroje uvádzajú, že dávky v rozmedzí 5 000 až 10 000 IU môžu viesť k rozvoju hyperkalcémie a tvorbe obličkových kameňov. Prebytočný vápnik sa môže taktiež ukladať do tkaniva obličiek a obmedzovať ich funkciu.

Neprehliadni: Diabetická noha nie je jediná komplikácia cukrovky. Aké sú ďalšie?

vitamín D3 v strave

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D3?

Deficit vitamínu D3 môže spôsobiť mierne alebo vážne zdravotné komplikácie. Všetko závisí od miery jeho nedostatku. Menší nedostatok vedie k zvýšenému uvoľňovaniu parathormónu, ktorý spôsobí vyššiu mieru odbúravania kostí. Telo sa totiž snaží kompenzovať nedostatok vápnika práve touto cestou. U detí môže nedostatok viesť k nesprávnemu vývoju kostí, ktorého závažnou formou je krivica, resp. rachitis. U dospelých sa porucha mineralizácie kostí označuje ako osteomalácia.

Vitamín D3 je v našom tele esenciálnou látkou, ktorá je denne využívaná na udržiavanie homeostázy vápnika a fosforu. Telo si ho síce dokáže vytvoriť aj samo, sú však situácie, kedy je jeho doplnenie nevyhnutné. Ak sa rozhodnete pre výživové doplnky, odporúčame vám najskôr si prezrieť testy rôznych produktov, ktoré sú dostupné napríklad na stránke necenzurovane.sk.  


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní