Nie je bolesť ako bolesť. Viete, ako liečiť rôzne bolesti hlavy?

Nie je bolesť ako bolesť. Viete, ako liečiť rôzne bolesti hlavy?
  • 09.07.2022
  • Zuzana Andrášová

Bolesť hlavy je súčasťou života mnohých ľudí. Existuje mnoho rôznych typov bolestí hlavy s rôznymi príčinami a príznakmi. Väčšina z nich je krátkodobá a len zriedka je dôvod na obavy. Schopnosť rozpoznať, aký druh bolesti hlavy človek pociťuje umožní najlepšiu liečbu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že takmer polovica všetkých dospelých na svete trpela aspoň jedným druhom bolesti hlavy. Poznáte jej rôzne typy? Viete ich rozpoznať?

Primárna a sekundárna bolesť

Aj keď sú niektoré bolesti hlavy zaťažujúce pre celý organizmus, väčšina z nich sa dá liečiť voľne dostupnými liekmi a bolesť v priebehu niekoľkých hodín ustúpi.

Portál Medical News Today pripomína, že Medzinárodná klasifikácia chorôb definuje viac ako 150 rôznych typov bolesti hlavy. Tie sa rozdeľujú na primárne a sekundárne.

Primárna bolesť nie je vyvolaná inou príčinou, t.j. chorobou alebo alergiou – je to samotný stav. Príkladom je migréna či tenzné bolesti hlavy. Sekundárna bolesť je už len dôsledkom určitej príčiny, ako napríklad poranenie hlavy či náhle obmedzenie kofeínu. Pozrite na ďalšie najčastejšie typy bolestí hlavy.

Odporúčame: Čo dnes vplýva na neplodnosť mužov? Vedci zverejnili zoznam látok

pichanie v hlave

Zdroj: Shutterstock®

Migréna

Migréna sa prejavuje intenzívnym pulzovaním bolesti, ktoré môže trvať aj niekoľko dní. Bolesť je pulzujúca a zvyčajne jednostranná.

Ak sa u vás prejaví tento typ bolesti, ste citliví na svetlo a zvuk. Sprievodným javom môže byť aj zvracanie či nevoľnosť.

Migréna častejšie postihuje ženy ako mužov, a to až trikrát viac. Spúšťačom môže byť dehydratácia, vynechanie jedla, niektoré druhy potravín, nedostatok spánku či výkyvy hormónov.

Migréne sa môžete vyhnúť užívaním preventívnych liekov.

Tenzná bolesť hlavy

Tenzná bolesť je charakterizovaná ako pocit stiahnutia hlavy alebo tesný pás. Môžu ju sprevádzať aj bolesti čela, pokožky hlavy, krku či ramien.

Vyvoláva ju v mnohých prípadoch stres. Na zmiernenie bolesti postačia voľnopredajné lieky. Ak by nezabrali, lekár vám môže dať liek na predpis.

Klastrová bolesť hlavy

Kým migréna sa vyskytuje viac u žien, klastrová bolesť postihuje trikrát viac mužov.

Vyznačuje sa silnou pálivou a prenikavou bolesťou. Môže sa vyskytnúť na jednej strane tváre, či za alebo okolo jedného oka.

Liečenie týchto bolestí je v réžii lekára, ktorý vám môže odporučiť lokálne anestetikum či kyslíkovú terapiu.

Pozri aj: Čo spôsobuje bolesť hlavy? 15 bežných spúšťačov, s ktorými sa často stretávame!

tupá bolesť na vrchu hlavy

Zdroj: Shutterstock®

Hormonálne bolesti hlavy

Hormonálna bolesť hlavy súvisí, ako už napovedá názov, s hormonálnymi výkyvmi. Hladinu estrogénu ovplyvňuje menštruácia, tehotenstvo i antikoncepčné tabletky, a to následne môže spôsobiť bolesť hlavy.

Hormonálne bolesti sú spojené s menštruačným cyklom a môžu sa vyskytnúť pred, počas, alebo aj po menštruácii, či počas ovulácie.

Pri tomto type bolesti pomáhajú voľnopredajné lieky.

Kofeínová bolesť

Kofeínovú bolesť hlavy spôsobuje nielen nedostatok kofeínu, ale aj jeho nadbytok.

Ak ste si zvykli každý deň prijať značné množstvo kofeínu a teraz si chcete odvyknúť, obmedzenie alebo vylúčenie môže spôsobiť bolesť hlavy. Kofeín totiž mení mozgovú chémiu a dôsledkom jeho stiahnutia je práve uvedená bolesť.

Neprehliadni: 9 jednoduchých návykov, vďaka ktorým budete emocionálne silnejší

pulzujúca bolesť hlavy

Zdroj: Shutterstock®

Bolesti hlavy pri námahe

Intenzívna fyzická aktivita môže byť príčinou bolesti hlavy. Spúšťačom je beh, vzpieranie, skákanie, ale aj intenzívne kašľanie, kýchanie či pohlavný styk. Dôvodom je zvýšené prekrvenie hlavy, ktoré sa prejaví pulzujúcou bolesťou hlavy na oboch stranách.

Príznaky by mali zmierniť aspirín a ibuprofén. Niektorí odborníci však upozorňujú, že ak sa objavia pri fyzickej námahe bolesti, môžu byť príznakom závažnejších problémov.

Bolesť z dehydratácie

Dôvodom bolesti hlavy môže byť aj nedostatok prijatej vody. Ak nepijete vaša krv je hustejšia a následne neprúdi tak, ako by mala. Následkom je nižšia okysličenosť, a to sa prejaví práve bolesťou hlavy.

Prevenciou je teda celodenný pravidelný pitný režim.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní