Poradíme vám, ako stráviť vianočné sviatky, ak ste smutní a ťažko hľadáte dôvod na radosť

Poradíme vám, ako stráviť vianočné sviatky, ak ste smutní a ťažko hľadáte dôvod na radosť
  • 24.12.2023
  • Lenka Biba Slovak

Počas Vianoc ľudia zažívajú rôzne emócie. Niektorí môžu cítiť radosť a nadšenie z blížiaceho sa sviatku, očakávania darčekov a stretnutia s rodinou a priateľmi. Sú tu tiež emócie, ako očarenie a úžas z vianočnej výzdoby, hrania vianočných piesní a sledovania vianočných filmov. Mnoho ľudí tiež cíti hlbokú radosť z dávania a pomoc iným počas tohto obdobia.

Na druhej strane niektorí ľudia môžu tiež zažívať smútok a nostalgiu po strate svojich blízkych. Vianoce môžu vzbudiť spomienky na predchádzajúce roky, keď boli s určitými ľuďmi spolu, a túžbu po ich prítomnosti. Pre niektorých ľudí môže byť toto obdobie smutné a osamelé, keď majú vážne osobné ťažkosti alebo sa trápia pre nedostatok blízkosti a pre potrebu hlbších rodinných vzťahov.

Vianoce a smútok

Okrem toho môžu Vianoce vzbudzovať aj stres a úzkosť, spojené s vysokými očakávaniami, perfekcionizmom a finančnou záťažou.

Zápasia s prípravami na sviatok, kúpou darčekov a zabezpečením vianočného stola - to všetko môže byť náročné a môže to vyvolávať emócie nepokoja a stresu.

  • Celkovo však mnoho ľudí pociťuje v sviatočnom období radostné a pozitívne emócie ako lásku, radosť, zadosťučinenie, pokoj a vďačnosť.
  • Je dôležité si uvedomiť, že emócie počas Vianoc môžu byť rôznorodé, a toto obdobie môže mať pre každého individuálny význam a zážitok.

Prečo sú niektorí ľudia na Vianoce smutní?

Niektorí ľudia môžu byť na Vianoce smutní z niekoľkých dôvodov:

  • Strata blízkeho človeka - ak niekoho stratíme blízkeho, Vianoce môžu pripomínať absenciu tejto osoby a spôsobiť smútok a bolesť.
  • Samota - mnohí ľudia sa na Vianoce cítia osamelí, najmä ak nemajú rodinu alebo priateľov, s kým by mohli tráviť tento čas. Spoločenský tlak byť s niekým môže tiež zvýšiť pocity samoty.
  • Finančné obmedzenia - vianočné sviatky sú často spojené s vysokými nákladmi na darčeky, jedlo a ozdoby. Pre tých, ktorých postihla neistota v práci alebo finančné obmedzenia, môže to byť stresujúce a spôsobiť smútok.
  • Zlé spomienky - pre niektorých ľudí môžu Vianoce pripomínať traumatické alebo nepríjemné udalosti z minulosti a spôsobiť negatívne pocity.
  • Rodinné problémy - spoliehanie sa na rodinné vzťahy počas Vianoc môže byť zložité, ak existujú napätia alebo problémy v rámci rodiny. Tieto nepokojné vzťahy môžu spôsobiť smútok a stres.

Je dôležité prejaviť súcit a empatiu voči týmto ľuďom. Ak spozorujete, že niekto je smutný počas Vianoc, môžete sa ich opýtať, či by chceli hovoriť o svojich pocitoch alebo ponúknuť pomoc a podporu.

Neprehliadnite: Dokonalé varené víno krok za krokom: Ako ho robí Jamie Olivier?

Nové vianočné tradície na prekonanie smútku

Nové vianočné tradície na prekonanie smútku sa vyvíjajú a šíria sa po celom svete, keďže ľudia hľadajú spôsoby, ako osláviť vianočné sviatky, aj keď si práve prechádzajú obdobím smútku či stratou blízkeho človeka. Tieto tradície majú za cieľ poskytnúť útechu a nádej v tomto náročnom období.

Ako prekonať smútok počas týchto sviatočných vianočných dní? Máme pre vás niekoľko zaujímavých tipov!

Vianočný spomienkový zápisník

Vytvorte si vlastný vianočný zápisník, do ktorého budete zaznamenávať spomienky, príbehy a všetky dobré veci, ktoré ste zažili za celý svoj život. Tento zápisník môžete otvárať a čítať každý rok počas vianočných sviatkov a pripomínať si tak krásne chvíle, ktoré ste spolu prežili práve počas Vianoc.

Dobrovoľníctvo

Začnite tradíciu dobrovoľníctva počas vianočnej sezóny. Mohli by ste sa zapojiť do miestnej organizácie, ktorá pomáha ľuďom v núdzi, darovať hračky alebo potraviny alebo vianočnú výzdobu pre ľudí v núdzi. Pomocou dobročinných činností môžete prekonať smútok a zároveň priniesť radosť a pomoc druhým.

Odporúčame aj: Vaječný likér bez alkoholu vhodný aj pre deti: TOP 4 recepty

Urobte si plány do budúcna, na ktoré sa budete tešiť

Môžete si naplánovať niečo, na čo sa budete tešiť, aby ste sa vyrovnali s vianočným smútkom. Prerušte kruh negatívnych myšlienok a nahraďte ich pozitívnymi myšlienkami plnými očakávania. Zorganizujte si aktivitu alebo zážitok, ktorý vám pomôže vytvoriť si nádej.

  • Môže to byť napríklad víkendový pobyt, účasť na workshope či kultúrnom podujatí.
  • Povedomie o tom, že vás čaká niečo príjemné, môže naplniť váš život vzrušením a motiváciou, a tým vám uľahčiť narazenie na súčasné výzvy.
  • To vám takisto pomôže sústrediť sa na svetlejšiu budúcnosť.

Hovorte o svojich pocitoch

Neobávajte sa hovoriť o svojich pocitoch so svojimi blízkymi. Môže byť užitočné mať niekoho, kto vás počúva a s kým môžete zdieľať svoje emócie.

Nájdite si čas pre seba

Dajte si čas na to, aby ste si uvedomili a spracovali svoje pocity. Nájdite si aktivitu, ktorá vám pomôže relaxovať a uvoľniť sa.

Tip pre vás: Dračia krv – najsilnejší antioxidant sveta? Aké je jej využitie?

Buďte sebavedomí a prijmite svoje pocity

Uvedomte si, že smútok je normálnou súčasťou procesu stratenia a že je dôležité prijať a spracovať tieto pocity. Dovoľte si plakať, smiať sa alebo si len uvedomiť svoje pocity.

Prispôsobte si sviatočné tradície

Ak vám tradičné sviatočné aktivity pripomínajú strateného blízkeho, skúste prispôsobiť alebo zmeniť tieto aktivity tak, aby sa cítili pohodlnejšie. Napríklad môžete zmeniť tradičné jedlo alebo navštíviť nové miesto.

Venujte si čas na spomienky

Vytvorte si čas na spomienky na vášho blízkeho človeka. Možno by ste chceli vytvoriť pamätný album, napísať list alebo spolu s rodinou a priateľmi zdieľať príbehy a spomienky.

Pamätajte, že každý má iný spôsob zvládania smútku a je dôležité nájsť to, čo funguje práve pre vás. Ak sa cítite príliš ťažko alebo depresívne a máte problémy s riešením smútku, možno je vhodné vyhľadať pomoc psychológa alebo dobrého priateľa, ktorému budete dôverovať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní