Chcete po vazektómii splodiť dieťa? Toto sú vaše možnosti

Chcete po vazektómii splodiť dieťa? Toto sú vaše možnosti

Vazektómia, chirurgický zákrok, ktorý poskytuje mužom trvalú formu antikoncepcie, je rozhodnutím mnohých párov, aby kontrolovali svoju reprodukciu. Životné okolnosti sa však môžu zmeniť a niektorí muži, ktorí podstúpili vazektómiu, môžu chcieť tento postup zvrátiť, aby znovu získali svoju plodnosť.

V tomto článku sa ponoríme do konceptu reverzibilnej vazektómie, jej metód a rôznych možností plodnosti, ktoré sú k dispozícii tým, ktorí sa snažia obnoviť svoje reprodukčné schopnosti.

Pozri aj: Dračia krv – najsilnejší antioxidant sveta? Aké je jej využitie?

Reverzná/zvratná vazektómia - navrátenie plodnosti muža

Reverzibilná vazektómia, tiež známa ako reverzia vazektómie, je chirurgický zákrok, ktorý obnovuje kontinuitu vas deferens, trubice, ktorá prenáša spermie zo semenníkov do močovej trubice. Umožňuje spermiám byť opäť v ejakuláte a ponúka možnosť prirodzeného počatia. O reverzibilnej vazektómii sa zvyčajne uvažuje, keď sa muž, ktorý predtým podstúpil vazektómiu, rozhodne, že chce splodiť deti. Môže sa vykonať kedykoľvek po pôvodnej vazektómii a trvanie od vazektómie významne neovplyvňuje úspešnosť.

Ako prebieha zvratná vazektómia?

  1. Predoperačné vyšetrenie: Pred zákrokom reverzibilnej vazektómie pacient absolvuje dôkladné predoperačné vyšetrenie urológom alebo skúseným chirurgom.

  2. Anestézia: Zákrok sa vykonáva v lokálnej anestézii. Pri tejto operácii sa zvyčajne nevyžaduje celková anestézia.

  3. Samotný zákrok: Chirurg začína tým, že urobí jeden alebo dva malé rezy v miešku, čo je vačok kože obsahujúci semenníky. Prostredníctvom týchto rezov chirurg získa prístup k vas deferens, trubiciam, ktoré boli prerušené počas vazektómie.

  4. Identifikácia koncov vas deferens: Pomocou mikroskopu alebo zväčšovacieho zariadenia chirurg starostlivo identifikuje konce vas deferens, ktoré boli prerezané a zapečatené počas pôvodnej vazektómie.

  5. Opätovné pripojenie: Kritická časť postupu reverzibilnej vazektómie zahŕňa opätovné spojenie odrezaných koncov vas deferens. Chirurg používa extrémne jemné stehy na opätovné spojenie oddelených vas deferens, čím sa obnoví priechod pre spermie.

  6. Overenie toku spermií: Po opätovnom pripojení vas deferens chirurg overí, že spermie môžu pretekať cez znovu prepojené trubice. To môže zahŕňať odber vzorky spermií a ich vyšetrenie pod mikroskopom.

  7. Zošívanie: Po uistení sa, že opätovné pripojenie bolo úspešné, chirurg uzavrie rezy v miešku pomocou stehov. Použité stehy sú absorbovateľné a nevyžadujú odstraňovanie.

  8. Pooperačná starostlivosť: Doba zotavenia sa u jednotlivých pacientov líši, ale mnohí sa môžu vrátiť k bežným aktivitám v priebehu niekoľkých týždňov. Mali by sa vyhýbať športu, sexuálnemu styku a dodržiavať prísnu hygienu.

Vyskúšaj: Ako si vyrobiť domáce zázvorové cukríky? Tento recept musíš poznať!

ako po vazektomii splodit dieta

Zdroj: freepik.com

Aké existujú metódy pre reverznú vazektómiu?

Vazovaktómia - obnovenie priechodu semonovodu

Vazovaktómia trvá približne dve hodiny a ide o metódu, ktorou sa dá sterilizácia zmeniť na pozitívny stav u väčšiny pacientov. Najskôr lekár nájde miesto, kde bol semenovod prerušený a následne pomocou špeciálnych stehov sa snaží obnoviť priechodnosť semenovodu.

Obídenie blokácie pomocou špeciálneho vývodu

Blokácia, cez ktorú sa nedarí spermiám prejsť, sa dá obísť pomocou špeciálneho vývodu z nadsemenníkov, kde sa tvoria spermie, do semenovodu. Plodnosť sa neobnoví okamžite, ale najskôr po pol roku.

Mikrochirurgická reverzná vazektómia

Mikrochirurgické zvrátenie vazektómie je presnejšia technika, ktorá využíva použitie vysokovýkonného mikroskopu. Táto vylepšená vizualizácia umožňuje mimoriadne jemné šitie a vyšší stupeň úspechu, najmä v prípadoch zvrátenia vazektómie vykonanej mnoho rokov po počiatočnom zákroku.

Možnosť na dieťa vďaka umelému oplodneniu / IVF

V prípadoch, keď prirodzené počatie nemusí byť možné, môže byť alternatívou IVF. Počas IVF sa spermie získavajú priamo zo semenníkov pomocou postupu známeho ako extrakcia testikulárnych spermií (TESE). Tieto spermie sa potom použijú na oplodnenie vajíčka mimo tela a výsledné embryá sa implantujú do maternice. IVF ponúka nádej párom, ktoré sa snažia otehotnieť napriek anamnéze vazektómie - teda už podstúpenej vazektómii v minulosti.

Intracytoplazmatická injekcia spermie / ICSI

ICSI je špecializovaná forma IVF, pri ktorej sa jedna spermia vstrekne priamo do vajíčka, čím sa zvyšuje šanca na oplodnenie. Táto metóda je obzvlášť užitočná, keď je nízky počet spermií alebo iné problémy súvisiace so spermiami.

Zdroj úvodnej fotky: freepik.com


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní