Aký je dôležitý dostatok spánku a výber vhodného matraca?

Aký je dôležitý dostatok spánku a výber vhodného matraca?

Oddych je pre človeka veľmi dôležitý. Nie sme predsa stroje, nemôžeme „makať“ nonstop. Vedieť si oddýchnuť je preto rovnako dôležité, ako schopnosť podať určitý výkon, či už v práci, alebo pri akejkoľvek inej činnosti, ktorej sa venujeme.

Menej spánku neznamená, že počas dňa stihnete viac

Nemyslíme však teraz oddych počas dňa, niekde v tieni pod markízami. Niežeby sme to ako oddych nerátali, ale zamerať sa chceme na základ každého dňa, výdatný spánok. Aj keď sa v dnešnej dobe vplyvom rôznych názorov, ktoré hovoria, že treba vstávať skoro a naplno využívať čo najviac z 24 hodín, ktoré nám deň ponúka, môže zdať, že dobre sa vyspať je znakom lenivosti, rozhodne tak k spánku nemôžeme pristupovať.

Okrem toho, že dlhodobý nedostatok spánku má negatívny vplyv na zdravie, má aj negatívny vplyv na produktivitu. Čo z toho, že budete z 24 hodinového cyklu dlhšiu dobu hore, keď vplyvom únavy bude vaša produktivita podstatne nižšie ako by bola v prípade, keď sa dostatočne vyspíte? A koniec koncov za dlhší čas neurobíte viac?

Odporúčame: Psyllium – TOP pomocník proti zápche. Čo ďalšie dokáže?

Podľa čoho si vybrať matrac?

Na kvalitu spánku vplýva množstvo faktorov a jedným z najvýraznejších je matrac. Aby bol váš matrac naozaj najvhodnejší pre kvalitu spánku a z dlhodobého hľadiska aj pre zdravie, mal by byť vyberaný tak, aby vám bol dokonale prispôsobený.

Aké faktory vplývajú na to, aký matrac je pre vás vhodný? Môžeme sem zaradiť vašu hmotnosť, polohu, v ktorej najčastejšie spávate, či preferovanú tvrdosť matraca. Do úvahy však treba zobrať aj niektoré zdravotné faktory.

Tými zdravotnými faktormi myslíme hlavne dva. Prvým je, či vám v minulosti nejaký matrac nespôsoboval bolesti chrbtice. Ak áno, vybrať by ste si mali kvalitný zdravotný matrac. Niektorí ľudia majú problém s nadmerným potením a to dokonca aj počas zimy. Pre nich sú tu taktiež špeciálne matrace, ktoré redukujú tento problém.

Odporúčame: Ako sa prejavujú ploché nohy? Zistite, ako s problémom účinne bojovať


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní