Čo si obliecť na turistiku? Sprievodca základnými outdoorovými potrebami

Turistika a outdoorové aktivity sú obľúbenými spôsobmi, ako stráviť čas v prírode a objaviť krásy okolo nás. Bez ohľadu na to, či ste skúseným turistom alebo začiatočníkom, je dôležité mať správnu výbavu a vhodné oblečenie, aby ste sa cítili pohodlne a bezpečne počas celého výletu.

Leto a rovnako aj jeseň je ideálnym obdobím na spoznávanie a objavovanie rôznych kútov nášho malebného Slovenska. Máme to šťastie, že nás obklopujú hory, ktoré sa oplatí spoznávať. Síce taká poriadna túra dokáže preveriť našu kondíciu, tie krásne výhľady na rôzne plesá, rokliny, lesy plné života stoja rozhodne za každú svalovú horúčku.

Našou pýchou sú Tatry, ktoré každý rok navštívia tisícky turistov. No okrem nich sa oplatí objaviť aj Slovenský raj, jaskyne, naše národné parky a mnoho ďalšieho. Nech sa rozhodnete pre akúkoľvek túru, vždy sledujte turistické značky a neschádzajte z turistickej trasy!

Rozhodli ste sa toto leto spoznať našu krajinu a jej pýchu? Tak to nás nesmierne teší. Avšak, nikdy nepodceňujte správnu turistickú obuv, oblečenie a pitný režim. Inšpirujte sa našim sprievodcom základnými outdoorovými potrebami, ktoré sa oplatí mať pri sebe.

oblečenie na turistiku

Zdroj: Depositphotos

Čo si obliecť na turistiku?

Pri plánovaní turistiky je výber správnej outdoorovej výbavy a oblečenia kľúčovým faktorom pre pohodlné a bezpečné zážitky v prírode. Bez ohľadu na to, či sa vydávate na krátky výlet alebo na dlhšiu túru, správne oblečenie a vybavenie vám umožnia zvládnuť rôzne terény, chrániť sa pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami a cítiť sa pohodlne počas celého výletu.

1. Funkčná vrstva

Pri turistike je dôležité mať na sebe správne vrstvy oblečenia. Prvá vrstva a teda základná vrstva, je tá vrstva, ktorá je priamo v kontakte s pokožkou. Odporúča sa použiť funkčné oblečenie, ktoré odvádza vlhkosť od tela a udržuje nás v pocite sucha.

Vyberajte si ľahké, vlhkosť odvádzajúce a rýchloschnúce materiály, ako sú syntetické tkaniny (napríklad polyester alebo nylon) alebo merino vlna. Vyhnite sa bavlne, pretože zadržiava vlhkosť a dlhšie schne, čo v chladnejších podmienkach vedie k nepohodliu a možnému podchladeniu.

2. Izolačná vrstva

Druhá vrstva slúži na izoláciu a udržanie tepla. Ideálne je zvoliť oblečenie, ako je mikina alebo bunda s izolačným materiálom. Tieto vrstvy vám poskytnú teplo v chladných podmienkach a zároveň udržia vaše telo suché.

Vyberajte si materiály, ktoré sú teplé, priedušné a ľahké. Medzi obľúbené možnosti patrí fleece, páperie alebo bundy so syntetickou izoláciou. Izolačné vrstvy sa dajú pridávať alebo odoberať v závislosti od úrovne aktivity a poveternostných podmienok, preto si so sebou zbaľte také oblečenie, ktoré môžete na seba vrstviť.

3. Vonkajšia ochrana

Vonkajšia vrstva slúži na ochranu pred vetrom, dažďom a inými nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Vybavte sa kvalitnou a vodoodolnou bundou, ktorá vás ochráni pred prehriatím, podchladením a vlhkosťou. Ideálnou voľbou je aj pršiplášť.

Hľadajte nepremokavé a vetruodolné materiály, ktoré sú priedušné, aby sa zabránilo prehriatiu organizmu. V závislosti od očakávaných podmienok môžete potrebovať ľahkú vetrovku, nepremokavú bundu do dažďa alebo bundu do extrémneho počasia.

Samostatnou kategóriou v tomto prípade sú turistické nohavice alebo šortky. Tie by mali byť rovnako vyrobené z odolných materiálov, ktoré odvádzajú vlhkosť. Na chladnejšie výlety si pod turistické nohavice pribaľte zateplené legíny alebo funkčnú spodnú bielizeň.

Okrem nohavíc je vhodné investovať do vysokokvalitných ponožiek odvádzajúcich vlhkosť. Správne turistické ponožky pomáhajú predchádzať vzniku pľuzgierov. Vyhnite sa bavlneným ponožkám, pretože zadržiavajú vlhkosť a môžu viesť k nepohodliu a pľuzgierom.

Neprehliadni: Očkovanie proti besnote – kedy a u koho je nevyhnutné? Ochranná vakcinácia zachraňuje život!

turistická obuv

Zdroj: Depositphotos

A čo turistická obuv? Aké nároky by mala spĺňať?

Správna turistická obuv je kľúčovou súčasťou outdoorovej výbavy. Zvoľte pohodlné a kvalitné topánky alebo trekové topánky - https://www.eobuv.sk/damske/cizmy-a-ine/trekingova-obuv.html, ktoré poskytujú dostatočnú oporu a ochranu pre vaše nohy. Dobrá podrážka s protišmykovým povrchom je tiež dôležitá, pretože vám poskytne lepšiu trakciu na rôznych povrchoch.

Základné pravidlo hovorí a každý turista vám rozhodne odporučí, aby ste si novú turistickú obuv „zabehli“. Zabehnutie nových turistických topánok je nevyhnutné na predchádzanie vzniku pľuzgierov, zabezpečenie pohodlného nosenia a zlepšenie celkového zážitku z turistiky.

Zabehnuté topánky sa prispôsobia vašim nohám a poskytnú oporu, ktorú na túre potrebujete. Ako na zabehnutie trekingovej obuvi?

  • Začnite vo vnútri: Začnite nosením nových turistických topánok po byte / dome po dobu niekoľkých hodín. To umožní vašim nohám zvyknúť si na topánky.
  • Krátke prechádzky: Po prechádzkach v interiéri sa vyberte na krátku prechádzku po okolí alebo po miestnych chodníkoch. Postupne zvyšujte vzdialenosť a náročnosť prechádzok, aby si vaše nohy na topánky zvykli.
  • Experimentujte s technikou šnurovania: Experimentujte s rôznymi technikami šnurovania, aby ste našli najpohodlnejšie a najbezpečnejšie šnurovanie pre vaše nohy. Správne šnurovanie môže zabrániť posúvaniu nôh dopredu počas úsekov z kopca a poskytnúť lepšiu oporu počas stúpania.

Dôležité doplnky na turistiku

Okrem oblečenia a topánok nezabudnite na dôležité doplnky, ako sú čelovky, kvalitný batoh, pitný režim a jedlo, kompas, smart hodinky a prvú pomoc. V závislosti od ročného obdobia je vhodne zbaliť si aj rukavice a čiapky. Poskytnú vám dodatočnú izoláciu, preto by ste rovnako mali voliť materiály odvádzajúce vlhkosť.

V lete zvážte klobúk so širokou strieškou, ktorý ochráni vašu tvár a krk pred slnkom a prípadným spálením. Samozrejme, povinnou výbavou je aj opaľovací krém, a teda UV ochrana pokožky pred slnečným žiarením.

Pozri tiež: TOP cviky na brucho aj pre začiatočníkov: S nimi dosiahnete skvelé výsledky!

vybavenie na turistiku

Zdroj: Depositphotos

Ktorých 9 vecí sa odporúča mať na sebe / pri sebe počas turistiky?

Prípravu na turistiku netreba nikdy podceniť a zanedbať. Platí pravidlo, že je lepšie si zbaliť vecí naviac a nevyužiť ich, ako ľutovať, že ste si ich nezbalili a potrebujete ich. Aby ste teda mali istotu, že máte so sebou všetko, máme pre vás zoznam 9 vecí, bez ktorých sa na turistike nezaobídete.

  1. Batoh: odolný a dostatočne veľký batoh je nevyhnutný na prenášanie všetkého vybavenia. Pri výbere ideálneho batohu pre vaše potreby zvážte faktory, ako sú veľkosť, hmotnosť a funkcie.
  2. Turistická obuv: kvalitné, dobre padnúce turistické topánky pre rôzne terény sú základom vybavenia na turistiku.
  3. Jedlo a pitie: je lepšie zbaliť si väčšie množstvo jedla a pitia, aby ste dokázali zvládnuť aj náročnejšiu túru. Odporúča sa pribaliť si energetické tyčinky a iné maškrty, ktoré sú rýchlym zdrojom energie. Pozor, žiaden alkohol!
  4. Navigačné nástroje (mapa, kompas, mobil s GPS, smart hodinky): navigácia je nevyhnutná, preto si so sebou vezmite všetky potrebné nástroje, aby ste sa nestratili.
  5. Oblečenie vhodné do každého počasia: oblečte sa vo vrstvách a zbaľte si oblečenie vhodné do poveternostných podmienok, s ktorými sa môžete stretnúť.
  6. Lekárnička: noste so sebou lekárničku so základnými potrebami na riešenie drobných poranení a naliehavých zdravotných situácií.
  7. Multifunkčný nôž: využijete ho možno len na nakrájanie slaniny alebo klobásky pri opekaní, ale je vhodné zbaliť si ho pre každý prípad. Pomôže vám pri príprave jedla, ale aj pri zakladaní ohňa a pod.
  8. Čelovka alebo baterka: osvetlenie počas skorého rána, večera alebo v núdzových situáciách je rovnako nutnou výbavou každého turistu.
  9. Núdzový prístrešok“: pribaľte si plachtu, ktorá vám poslúži ako náhrada stanu. Odporúčame zbaliť aj ľahší spacák, ktorý vám poskytne ochranu pred živlami v prípade neočakávaných situácií (najmä, keď ostanete niekde visieť).

Buďte pripravení na bezpečnú a príjemnú turistiku. Ak sa rozhodnete niekam tento rok vybehnúť a spoznávať rôzne zákutia nášho malebného Slovensko, odporúčame zaplatiť si aj turistické poistenie. Pre každý prípad!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE