Pre koho je určený elektrobicykel a ako ho vybrať?

Pre koho je určený elektrobicykel a ako ho vybrať?

Elektrobicykel je na trhu už pomerne dlhý čas a mnohí si ho obľúbili. Ak uvažujete o tom, že si takéhoto dvojkolesového spoločníka zaobstaráte aj vy, ale stále nie ste rozhodnutí, možno vám tento článok pomôže. Veľmi rýchlo tiež zistíte, že ide o jeden z najjednoduchších a zábavných spôsobov, ako popri zábavnom a pre prírodu bezpečnom cestovaní zlepšiť aj vaše zdravie.

Ako vybrať elekrobicykel?

Pri výbere elektrobicykla vás čakajú podobné otázky ako keď si kupujete klasiku. Na začiatok je potrebné vedieť, kto a kde bude na bicykli jazdiť. Je rozdiel, či potrebujete elektrobicykel do mesta alebo do prírody, alebo budete hľadať dámsky, detský alebo pánsky model.

Mestský elektobicykel

Mestské elektrobicykle sú pohodlné modely na jazdenie po meste, teda prevažne po spevnených cestách. Rám je znížený, takže nasadanie aj zosadanie je jednoduché a komfortné. Pokiaľ potrebujete bicykel, na ktorom budete jazdiť do práce, do školy, na nákupy alebo na výlety v nenáročnom teréne, mestský model by vám mohol vyhovovať. Vybaviť ho môžete aj nosičom, takže nákup, pláštenka alebo menšia desiata na výlet sa odvezú pohodlne s vami.

Mimochodom, vedeli ste, že bicyklovanie je najzdravší druh športu, ktorý si môžu dovoliť úplne včetci? Táto činnosť posilňuje svaly a funkciu pľúc, robí vás šťastnými – a zároveň chráni životné prostredie. A pokiaľ toho bude na vás veľa, môžete využiť elektrický pohon.

Krosový elektrobicykel

Krosový bicykel je tiež vhodný prevažne na jazdu po spevnených cestách, teda po cyklochodníkoch, v meste a podobne. Zvládne však aj dlhé trasy, takže ho môžete vziať aj na celodenný alebo víkendový výlet s rodinou. Na rozdiel od mestského elektrobicykla je vhodný aj do ľahšieho terénu, náročný terén a väčšie stúpania však nemusia byť s týmto typom bicykla najlepšou voľbou.

Horský elektrobicykel

Horský bicykel, ako už z názvu vyplýva, je určený na jazdy najmä v horskom teréne. Zvládnete s ním aj náročnejší a svahovitý kopec. Do mesta a na cesty nie je príliš vhodný, ale príležitostne ho využiť môžete. Najkomfortnejšie sa však cíti práve v teréne.

Druhá vec je, že náročnejší terén sa postará o intenzívnejší tréning celého tela. Kruhový pohyb nôh pri bicyklovaní podporí metabolizmus medzistavcových platničiek, dokáže uvoľniť napätie chrbtových svalov a podporiť chrbticu budovaním svalov v driekovej oblasti.

Pozri aj: Čo je to kondícia? Jej 5 hlavných prvkov vás naozaj prekvapí!

elektorobicykel

Zdroj: Shutterstock®

Je bazárový elektrobicykel spoľahlivý?

Elektrobicykel nie je lacný špás, a ak ho plánujete využívať nepravidelne alebo iba na občasné výlety a krátke trasy, bazárový elektrobicykel vám môže celkom postačovať. Určite si však vyberte overený bazár, ideálne taký, ktorý poskytuje aj záruku a ponúka iba bicykle vo výbornom stave.

Čím väčší výber typov a značiek majú, tým lepšie. Môžete si vybrať taký, ktorý sa vám najviac hodí, a nebudete musieť robiť toľko kompromisov. Ak máte možnosť si bicykel vyskúšať, teda nejde iba o online bazár, je to určite plus. S výberom a informáciami o stave vybraného bicykla by vám mal pomôcť servisný technik.

Výhody a nevýhody elektrobicykla

Asi najväčšou výhodou je, že s elektrobicyklom sa môžete vybrať aj dlhé trasy, ktoré by ste inak nezvládli. Kondíciu nezískate zo dňa na deň, elektrický pohon vám však cestu uľahčí.

Ak vás na výlete zastihne búrka, vietor a dážď môžu byť nepríjemné, ale nezastavia vás. Pred dažďom vás zachráni pláštenka a vetru budete odolávať vďaka podpore elektrického pohonu.

Problémom nebudú ani kopce a náročnejší terén. Aj jazdenie po meste a nenáročných trasách bude menej namáhavé, takže sa do cieľa dostane s menšou námahou a rýchlejšie. Nevýhodou tohto ekologického dopravného prostriedku je jeho hmotnosť a cena. Elektrobicykle sú kvôli batérii ťažšie ako klasické. Vyššia je aj ich cena, vďaka čomu sú pre zlodejov lákavejšie.

Dojazd elektobicykla

Častou otázkou je, aký má elektrobicykel dojazd. Odpoveď nie je jednoznačná, pretože dojazd závisí od kapacity a veku batérie, typu motora, trasy, hmotnosti jazdca a nákladu, nastavenia asistencie elektrického pohonu, ale aj štýlu vašej jazdy.

Dojazd tak môže byť 30 km, ale aj 130 km. S dojazdom viac ako 150 km však príliš nepočítajte. Ak pôjdete po rovinatom teréne, dojazd bude väčší ako v kopcovitom teréne, napríklad 70 kg jazdcovi vydrží batéria dlhšie ako tomu, ktorý váži 120 kg. Údaje o dojazde sú preto len orientačné.

V každom prípade sa oplatí tento dopravný prostriedok vyskúšať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní