Kedy je potrebná pečeňová diéta? Ktoré potraviny vyradiť zo stravy?

Kedy je potrebná pečeňová diéta? Ktoré potraviny vyradiť zo stravy?

Pojem diéta si najčastejšie spájame s chudnutím. Keto diéta, Dukanova diéta, paleo diéta, low carb diéta, krabičková diéta, DASH diéta, delená strava a mnohé ďalšie typy diét predstavujú predovšetkým spôsob, ako zhodiť prebytočné kilogramy. Diéta však ani zďaleka nie je len o chudnutí. Termín diéta totižto v prvom rade označuje liečebnú výživu zodpovedajúcu zdravotným požiadavkám alebo liečebným  potrebám jedinca. Ide o predpísaný spôsob stravovania, ktorý sa môže uplatňovať pri rôznych zdravotných problémoch.

Príkladom je bezlepková diéta, ktorá je primárne určená osobám s celiakiou alebo intoleranciou lepku. Spomenúť môžeme aj žlčníkovú diétu, ktorú sa odporúča dodržiavať pri rôznorodých ťažkostiach so žlčníkom či po operáciách žlčníka. Cieľom takýchto diétnych opatrení je najmä znížiť riziko rozvoja zdravotných problémov. V dnešnom článku sa pozrieme na pečeňovú diétu. Kedy pomôže pečeni a aké sú jej zásady?

Kedy je vhodné dodržiavať pečeňovú diétu?

Pečeň v našom tele napĺňa obrovské množstvo funkcií. Hrá nezastupiteľnú úlohu pri látkovej premene, čiže metabolizme. Je zodpovedná za absorpciu vitamínov rozpustných v tukoch, okrem toho je zásobárňou viacerých látok, rovnako je miestom tvorby žlče. Pečeň však najmä napomáha filtrovať krv a eliminovať z nášho tela alkohol, rôzne iné jedovaté látky a toxíny či vedľajšie produkty metabolizmu. 

Tento dôležitý orgán môžu postihnúť rôznorodé ochorenia, ako je napríklad hepatitída (zápal pečene), steatóza (stukovatenie pečene), cirhóza či rakovina pečene, tiež autoimunitné ochorenia pečene a mnohé ďalšie. Na stav a funkciu pečene má pritom obrovský vplyv i spôsob nášho života, vrátane stravy. Pri liečbe rôznorodých ochorení pečene preto neraz lekári odporúčajú aj dodržiavanie takzvanej pečeňovej diéty, vďaka ktorej nie je orgán nadmerne zaťažovaní a môže sa ľahšie regenerovať. 

Pečeňovú diétu je vhodné dodržiavať:

  • pri liečbe akútnych vírusových hepatitíd, 

  • po virózach tráviaceho traktu, ktoré poškodili alebo zaťažili pečeň,
  • pri problémoch so stukovatenou pečeňou,
  • pri liečbe mononukleózy,
  • pri chronických (dlhodobo pretrvávajúcich) ochoreniach pečene,
  • pri zlých výsledkoch pečeňových testov.

Odporúčame: Bylinky v tehotenstve – ktorým sa pre nežiaduci účinok radšej vyhnúť?

ochorenia pečene

Zdroj: Shutterstock®

Hlavné zásady pri pečeňovej diéte

Pečeňovú diétu by mal pacientovi predovšetkým nariadiť lekár, ktorý by mal pacienta rovnako poučiť o zásadách stravovania pri tomto type diéty. Vo všeobecnosti však môžeme spomenúť niekoľko hlavných princípov pečeňovej diéty a diétnych zásad, ktorých cieľom je pečeň šetriť, chrániť ju pred nadmerným zaťažením a podporiť jej regeneráciu a správnu funkciu. Spomenúť môžeme, že k zaťaženiu pečene prispieva napríklad prejedanie sa, alkohol, nadbytok tukov či konzumácia mastných pokrmov a spracovaných potravín. 

Pečeňová diéta je zostavená tak, aby tieto rizikové faktory čo najviac eliminovala. K najzákladnejším opatreniam pri pečeňovej diéte patrí najmä výrazné obmedzenie tukov, živočíšnych aj tých rastlinných. Dôležité je nielen minimalizovať príjem potravín bohatých na tuky (maslo, oleje, tučné mäso, údeniny a pod.), ale aj vyhýbať sa príprave jedál s použitím tukov. Nevhodné je teda vysmážanie, fritovanie a grilovanie alebo pečenie s tukom, vhodné je pripravovať jedlo na pare, taktiež varenie, dusenie alebo pečenie a grilovanie bez tuku. 

Ďalšie zásady pri pečeňovej diéte:

  • strava by mala byť vyvážená a čo najpestrejšia, mala by poskytovať dostatok živín,

  • okrem tuku sa obvykle pri pečeňovej diéte znižuje aj príjem živočíšnych bielkovín,
  • dôležité je navýšiť príjem zložených sacharidov pre dostatok energie,
  • pri použití menšieho množstva tuku je potrebné predchádzať jeho prepaľovaniu (olej alebo maslo sa odporúča preto pridávať pred koncom varenia),
  • jedlá by mali byť ľahko stráviteľné,
  • vhodné je konzumovať 5 až 6 menších porcií jedla denne,
  • zápražka nie je vhodná, jedlo je možné zahustiť múkou opraženou nasucho, prípadne zátrepkou,
  • dôležité je dodržiavanie pitného režimu (voda, čaje, minerálky),
  • potrebné je eliminovať alkohol, vhodné je tiež obmedziť fajčenie,
  • vhodné je znížiť príjem priemyselne spracovaných potravín,
  • odporúča sa vyhýbať príliš ostrým koreninám,
  • pečivo by nemalo byť konzumované úplne čerstvé.

Nevhodné potraviny pri pečeňovej diéte

Základom okrem vyššie spomínaných zásad, týkajúcich sa napríklad úpravy jedla, je pri pečeňovej diéte najmä vyradenie potravín, ktoré pre chorú pečeň predstavujú obrovskú záťaž, alebo aspoň ich minimalizovanie v jedálničku. Ako sme už spomenuli, problém predstavujú najmä tuky. Veľkým problémom sú nezdravé tuky, ako napríklad nasýtené tuky, no podľa nariadení lekára je potrebné sčasti obmedziť aj zdravé tuky.

Vo veľkom množstve sa však tuky nenachádzajú len v olejoch, masle či mäse, ale napríklad aj v mliečnych výrobkoch či orechoch a rôznorodých semienkach. Problémom však môžu byť napríklad aj nadúvajúce druhy zeleniny alebo pochutiny a dochucovadlá, ktoré sú obvykle plné konzervantov a umelých látok, ako aj polotovary. 

V jedálničku pri pečeňovej diéte nie sú vítané nasledujúce potraviny:

  • tučné druhy mäsa a rýb (losos, makrela),

  • mastné mäsové výrobky – údeniny, slanina, klobásy, salámy, mäsové a rybacie konzervy,
  • masť, oškvarky,
  • tučné mliečne výrobky – šľahačka, smotana, zrejúce a plesňové syry, smotanové krémy, smotanové jogurty, tvrdé syry nad 30 %,
  • nadúvajúca zelenina – kel, kapusta, reďkovka, cibuľa, hrach, kapusta, kaleráb, uhorky,
  • ovocie – ríbezle, egreše, černice, datle, figy, bobuľové ovocie obsahujúce malé kôstky,
  • čerstvé kysnuté cesto, lístkové a linecké cesto,
  • čerstvé pečivo,
  • kokos a mak,
  • orechové jadrá, arašidy, olejnaté semená (tekvicové, slnečnicové atď.),
  • instantné polievky a jedlá,
  • pochutiny – maggi, sójová alebo worcesterská omáčka, ostré korenie a koreniace zmesi, bujóny, majonéza, ocot, horčica, ostrý kečup,
  • sladkosti (čokoláda) a zákusky, čipsy,
  • ovocné kompóty a marmelády,
  • sladené vody, nezriedené ovocné džúsy,
  • alkohol.

Odporúčame: Resveratrol: Ktoré potraviny sú zdrojom tohto cenného antioxidantu?

zakázané potraviny pri pečeňovej diéte

Zdroj: Shutterstock®

Povolené potraviny pri pečeňovej diéte

Pečeňová diéta je pomerne obmedzujúca, potrebné je totižto pri nej vyradiť naozaj veľké množstvo rôznorodých potravín. Je však dôležitým prvkom pri liečbe ochorení pečene. Jej dĺžku by mal stanoviť najmä lekár, pri akútnych ochoreniach či zlých výsledkoch pečeňových testov môže trvať niekoľko mesiacov, podľa potreby aj pol roka. Pri dlhodobo pretrvávajúcich problémoch s pečeňou, teda chronických ochoreniach, môže lekár nariadiť dlhodobú úpravu jedálnička len s niektorými obmedzeniami v stravovaní.

Potraviny pri pečeňovej diéte by mali byť čerstvé (okrem pečiva). Dôležité je nezabúdať na dostatočný pitný režim. Dostatok tekutín je dôležitý z hľadiska podpory regenerácie a správnej funkcie pečene. Okrem vody možno do pitného režimu zahrnúť napríklad aj bylinné čaje. Viaceré bylinky majú blahodarný vplyv na pečeň, ide napríklad o pestrec, koreň púpavy, ženšen, nechtík, pečeňovník či čakanku. 

Pri pečeňovej diéte je obvykle vhodné zaradiť do jedálnička nasledujúce potraviny:

  • mäso s nízkym obsahom tuku – chudé hovädzie a bravčové, hydina, králičie mäso,

  • ryby s nízkym obsahom tuku – pstruh, kapor, treska,
  • údeniny a mäsové výrobky – kvalitná kuracia alebo morčacia šunka, diétny alebo hydinový párok (všetko v obmedzenom množstve),
  • rastlinné oleje – olivový, repkový, avokádový, okrem toho maslo a kvalitné rastlinné margaríny (všetko v obmedzenom množstve, do jedla sa pridávajú pred koncom varenia),
  • nízkotučné mliečne výrobky – kefír, acidofilné mlieko, tvrdé syry s tukom do 30 %, jogurty s tukom do 4 %, cottage syry, mlieko (všetko v obmedzenom množstve),
  • mladá nenadúvajúca zelenina – šaláty (hlávkový, ľadový), mrkva, zeler, petržlen, cuketa, kukurica, paradajky, červená repa, 
  • vyzreté ovocie – jablká, banány, hrušky, citrusy, slivky, marhule, broskyne,
  • ovocné džemy bez jadierok (obmedzene),
  • prílohy – ryža, zemiaky, sladké zemiaky, halušky, nekysnuté knedle, cestoviny, quinoa, bulgur, pšeno,
  • vajcia (žĺtky len obmedzene),
  • zriedené ovocné šťavy, zeleninové šťavy,
  • jemný kečup,
  • piškótové cesto, pudingy, nákypy,
  • nekysnuté pečivo,
  • koreniny – čerstvé aj sušené vňate, sladká mletá paprika, bazalka, bobkový list, rasca,
  • neperlivé minerálne vody, bylinné a ovocné čaje.

Ukážka jedálnička pri pečeňovej diéte

Raňajky:

  • A) ovsené vločky (zaparené) s bielym nízkotučným jogurtom a banánom,

  • B) celozrnný toast s cottage cheesom a mrkvou,
  • C) nízkotučný tvaroh s ovocím.

Desiata:

  • A) kus ovocia, napríklad banán alebo pomaranč,

  • B) zeleninovo-ovocný smoothie nápoj,
  • C) pohár acidofilného mlieka.

Obed:

  • A) zeleninové rizoto s varenými kuracími prsami,

  • B) chudá ryba pripravená na pare so zeleninovým šalátom,
  • C) tofu s pohánkou a zeleninovým šalátom.

Olovrant:

  • A) krajec celozrnného toastu s marhuľovým džemom,

  • B) nízkotučný jogurt,
  • C) strúhaná mrkva a jablko ochutené citrónovou šťavou.

Večera:

  • A) varené kuracie prsia so zemiakmi a zeleninou na pare,

  • B) bez tuku grilované morčacie prsia s hnedou ryžou a zeleninovým šalátom,
  • C) hustá zeleninová polievka.

Odporúčame: Čo je to kondícia? Jej 5 hlavných prvkov vás naozaj prekvapí!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní