Tamarindová pasta - čo to je a v akých receptoch sa používa?

Tamarindová pasta - čo to je a v akých receptoch sa používa?
  • 03.03.2023
  • Lenka Biba Slovak

Tamarindová pasta sa vyrába z kyslého, tmavého, lepkavého ovocia, ktoré rastie v struku na strome tamarindu. Zatiaľ čo niektoré kuchyne používajú tamarindovú pastu na prípravu dezertov a dokonca aj cukroviniek, v thajskej kuchyni sa používa väčšinou v slaných jedlách.

Klasická pad thai omáčka sa vyrába s tamarindom, rovnako ako niektoré thajské kari a jedlá z morských plodov. Indické kari obsahuje aj tamarind.

Je tiež bežnou súčasťou nielen indickej a mexickej kuchyne, ale aj vietnamskej, latinskej a karibskej kuchyne. Rovnako je aj kľúčovou zložkou worcesterskej omáčky, ktorá prispieva k jej charakteristickej chuti.

Čo je tamarindová pasta?

Tamarindová pasta pochádza z ovocia alebo strukov tamarindového stromu, konkrétne z dužiny, ktorá obklopuje semená v struku. Tamarínd je obyčajný ovocný strom z tvrdého dreva, ktorý pochádza z Afriky, ale teraz rastie po celej Ázii a Mexiku.

Má veľké hnedé struky, ktoré obsahujú plody tamarindu. Tmavo červenohnedé plody sa odstránia zo strukov a musia sa oddeliť od semien, aby sa z nich stala varná pasta pripravená na použitie.

Odporúčame: Bielkoviny - ktoré potraviny ich obsahujú najviac?

Ako jesť tamarind?

Kvôli svojej kyslej chuti bude akýkoľvek recept, ktorý pripravujete spolu s tamarindovou pastou, potrebovať cukor alebo nejaký druh sladidla, nakoľko v kombinácii s cukrom dodá tamarind jedlám krásnu, ale jemnú sladkokyslú chuť.

Sila tamarindovej pasty sa značne líši v závislosti od značky, ktorú používate. Ak je pasta tekutá, budete musieť pridať viac, aby ste dosiahli správnu chuť.

Ochutnajte svoj recept, aby ste dosiahli správnu sladko-kyslú rovnováhu pridaním ďalšej pasty alebo sladidla, kým nedosiahnete požadovanú chuť.

Ako chutí tamarind pasta?

Tamarindová pasta chutí veľmi kyslo, s trochou citrusovej chuti. Má tiež tóny dymu a karamelu, čo vytvára komplexný chuťový profil. Je hustá, lepkavá a pripomína melasu.

Tamarindová pasta - použitie

Tamarindová pasta sa používa v mnohých ázijských jedlách, vrátane receptov na rezance, karí, omáčok a polievok. Dá sa primiešať aj do nevarených dipov a chutney.

Ideálna je však v marináde, pretože jej kyslosť pomáha zmäkčiť mäso. Tamarindová pasta sa nachádza aj v receptoch na dezerty, cukríky, koktaily a podobne.

Tamarindový losos

Tamarindová pasta sa dá veľmi jednoducho použiť napríklad aj pri príprave obľúbeného lososa. Ako na to? Pripravte si:

  • filety z lososa
  • 1 polievkovú lyžicu drvenej rasce
  • soľ a korenie

Na omáčku budete potrebovať:

  • 6 polievkových lyžíc tamarindovej pasty
  • 1 zrelý banán
  • 1 polievkovú lyžicu sójovej omáčky
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • podľa chuti chilli paprička

Postup:

  • Filety lososa opláchnite, osušte, osoľte a okoreňte a dajte ich do plytkej misy. Pridajte rascu a nechajte odstáť približne 20 minút.
  • Všetky prísady na omáčku spolu rozmixujte, kým nevznikne jemný krém.
  • Omáčku dajte do panvice a nechajte prevrieť.
  • Takto pripravenou omáčkou potrite lososa a opekajte na grilovacej panvici kožou nadol zhruba 8 – 10 minút, potom ich nakrátko opečte aj z druhej strany.
  • Pri servírovaní lososa potrite zvyškom omáčky.

Kde kúpiť tamarind?

Tamarindová pasta sa predáva v tégliku alebo plastovej nádobe. Keďže je pasta silná a kondenzovaná, jeden téglik vydrží dlho.

Dá sa nájsť v niektorých ázijských obchodoch s potravinami, ale možno budete mať viac šťastia pri nákupe tamarindovej pasty v indických potravinách. Dá sa tiež pomerne jednoducho kúpiť online.

Neprehliadnite: Čo je holistická medicína? Je rovnako účinná ako bežná medicína?

Ako skladovať tamarindovú pastu?

Tégliky a nádoby s tamarindovou pastou sa skladujú na chladnom a suchom mieste. Avšak kuchári, ktorí používajú tamarind, často odporúčajú skladovanie v chladničke, aby sa zabezpečila dlhšia trvanlivosť a čerstvosť.

Možno budete musieť obsah pred použitím premiešať alebo ho trochu zriediť vodou, pretože má tendenciu zhustnúť. Ak je správne utesnený, vydrží niekoľko mesiacov.

Ako nahradiť tamarindovú pastu?

Aj keď by sa niekto mohol brániť myšlienke nahradiť tamarindovú pastu niečím iným, niekedy jednoducho nemôžete nájsť tú správnu ingredienciu.

Existujú dve bežné náhrady tamarindovej pasty, a to:

  • kombinácia octu a cukru – zmes octu a cukru funguje dobre v jedlách ako pad thai kura, preto ak váš recept vyžaduje 1 lyžicu tamarindovej pasty, nahraďte ju 1 lyžicou octu zmiešaného s 1 lyžicou hnedého cukru.
  • čerstvá limetková šťava – ak používate čerstvú limetkovú šťavu, nahraďte 2 polievkové lyžice limetkovej šťavy za každú 1 polievkovú lyžicu tamarindovej pasty.

Obe náhrady fungujú najlepšie, keď je množstvo tamarindovej pasty v recepte 2 polievkové lyžice alebo menej.

Odporúčame aj: Ako uvariť ryžu v rúre? Tento trik musíte poznať, jednoduchšie to už nejde!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní