Vitamíny pre seniorov: Ktoré sú pre ich zdravie najdôležitejšie?

Vitamíny pre seniorov: Ktoré sú pre ich zdravie najdôležitejšie?
  • 14.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

Výživové doplnky sú látky, ktoré môžete použiť na pridanie živín do vašej stravy alebo na zníženie rizika zdravotných problémov, ako je napríklad osteoporóza alebo artritída. Výživové doplnky sú dostupné vo forme piluliek, kapsúl, práškov, gélových kapsúl a tabliet, extraktov alebo tekutín.

Môžu obsahovať vitamíny, minerály, vlákninu, aminokyseliny, bylinky alebo iné vitamíny či enzýmy, ktoré pomáhajú organizmu správne fungovať. Niekedy sa zložky vo vitamínoch a doplnkoch stravy pridávajú do potravín alebo nápojov. Na nákup týchto typov doplnkov stravy nie je potrebný lekársky predpis.

Vitamíny a výživové doplnky pre seniorov môžu byť prospešné v každom veku, avšak, môžu mať aj nežiaduce vedľajšie účinky, ako sú nebezpečné interakcie liekov na predpis.

Je dôležité pochopiť a hlavne vedieť, ktoré vitamíny a doplnky treba užívať, pretože každý z nás je iný a žiadny organizmus nefunguje rovnako. Porozprávajte sa preto so svojím lekárom, ak uvažujete o užívaní vitamínov a doplnkov výživy.

Pýtate sa - mám užívať vitamíny a výživové doplnky?

Konzumácia rôznych zdravých, čerstvých a lokálnych potravín je najlepší spôsob, ako získať živiny, ktoré vaše telo potrebuje. Niektorí ľudia však nemusia prijímať dostatok vitamínov a minerálov z každodennej stravy.

Ak je to tak, v tom prípade môže lekár odporučiť doplnok stravy na dodanie chýbajúcich živín.

Odporúčame: Zápal čreva: Aké sú symptómy a následná liečba?

Vitamíny pre seniorov - na čo všetko treba myslieť?

  • Učte sa – zistite si čo najviac o akomkoľvek doplnku stravy, ktorý môžete užívať. Ak čítate informačné letáky alebo kontrolujete webové stránky, všímajte si zdroj informácií.
  • Účinky vitamínov – to, že sa o niečom hovorí, že je „prirodzené“, neznamená, že je to pre vás bezpečné alebo dobré. Mohlo by to mať totiž aj vedľajšie účinky. Môže to spôsobiť, že liek, ktorý vám lekár predpísal, bude slabší alebo silnejší, čo by vám mohlo nakoniec aj ublížiť. Skôr ako sa rozhodnete začať užívať výživový doplnok na liečbu akéhokoľvek zdravotného stavu, poraďte sa so svojím lekárom a nikdy neužívajte doplnky a vitamíny preto, aby ste sa pokúsili diagnostikovať alebo liečiť akýkoľvek zdravotný stav.
  • Nakupujte s rozumom – vyberte si značky, ktoré vám odporučí váš lekár alebo lekárnik.
  • Nekupujte doplnky stravy so zložkami, ktoré nepotrebujete.
  • Nepredpokladajte, že viac je lepšie – v skutočnosti môže byť škodlivé užívať príliš veľa doplnkov alebo také, ktoré obsahujú veľmi vysokú koncentráciu živín.
  • Je možné míňať peniaze na nepotrebné doplnky – niektoré reklamy na vitamíny a doplnky stravy v časopisoch, na internete alebo v televízii (predovšetkým pre seniorov) sľubujú, že vám pomôžu cítiť sa lepšie, ochránia vás pred ochorením alebo vám dokonca pomôžu žiť dlhšie. Nedajte sa však oklamať a v každom prípade počúvajte hlavne svoje telo a zdravý rozum.

Vitamíny pre starších dospelých a pre seniorov

Ľudia nad 50 rokov môžu potrebovať viac niektorých vitamínov a minerálov ako mladší ľudia. Po 50-tke budete musieť pravdepodobne dopĺňať tieto vitamíny a telu prospešné látky:

VÁPNIK – vápnik spolupracuje s vitamínom D na udržaní silných kostí v každom veku. Strata pevnosti kostí môže viesť k zlomeninám u starších žien aj mužov. Vápnik sa nachádza v mlieku a mliečnych výrobkoch (najlepšie bez tuku alebo s nízkym obsahom tuku), rybích konzervách s mäkkými kosťami, tmavozelenej listovej zelenine (napr. kel) a v potravinách s pridaným vápnikom, ako sú cereálie na raňajky.

VITAMÍN D – väčšina ľudí konzumuje menej ako sú odporúčané množstvá vitamínu D. Porozprávajte sa so svojím lekárom o pridaní mlieka a mliečnych výrobkov obohatených vitamínom D, obilnín obohatených vitamínom D a mastných rýb do vašej stravy alebo o užívaní vitamínu D ako vitamínovom doplnku.

VITAMÍN B6 – tento vitamín je potrebný na tvorbu červených krviniek. Nachádza sa v zemiakoch, banánoch, kuracích prsiach a obohatených cereáliách.

VITAMÍN B12 – pomáha udržiavať zdravé červené krvinky a nervový systém. Zatiaľ čo starší dospelí potrebujú rovnaké množstvo vitamínu B12 ako iní dospelí, niektorí majú problém absorbovať vitamín, ktorý sa prirodzene nachádza v potravinách. Ak máte tento problém, váš lekár vám môže odporučiť, aby ste užívali doplnok B12. Prísni vegetariáni a vegáni sú vystavení väčšiemu riziku vzniku nedostatku vitamínu B12, pretože prirodzené potravinové zdroje vitamínu B12 sú obmedzené na živočíšne potraviny.

Neprehliadnite: Vianočné recepty: Jednohubky, nápoje i zdravšie verzie tradičných koláčov

Čo sú to antioxidanty?

Antioxidanty sú prirodzené látky v potravinách, ktoré vás môžu chrániť pred niektorými chorobami. Ktoré sú tie najdôležitejšie? 

  • BETA-KAROTÉN – nachádza sa v ovocí a zelenine, ktoré sú buď tmavo zelené alebo tmavo oranžové.
  • SELÉN – nachádza sa v morských plodoch, pečeni, mäse a obilninách.
  • VITAMÍN C – nachádza sa predovšetkým v citrusových plodoch, paprike, paradajkách a bobuľovom ovocí.
  • VITAMÍN E – nachádza sa v pšeničných klíčkoch, orechoch a sezamových semienkach, tiež v repkovom, olivovom a arašidovom oleji.

V súčasnosti výsledky mnohých výskumov naznačujú, že veľké dávky doplnkov s antioxidantmi nezabránia chronickým ochoreniam, ako sú srdcové choroby alebo cukrovka. V skutočnosti niektoré štúdie ukázali, že užívanie veľkých dávok niektorých antioxidantov môže byť dokonca aj škodlivé. Opäť platí, že pred užitím výživového doplnku je najlepšie poradiť sa so svojím lekárom.

Vitamíny pre seniorov založené na prírodnej báze

Tieto typy vitamínov a výživových doplnkov sa užívajú orálne, či už vo forme kapsuly, tablety, prášku alebo tekutiny. Niektoré, o ktorých ste už možno počuli, sú:

  • ginkgo biloba,
  • ženšen,
  • echinacea, 
  • čierna rasca.

Odporúčame aj: Pistácie a ich účinky: Čo obsahujú a v akom množstve si ich dopriať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní