Aj ty robíš tieto chyby? S nami zabudneš na bolesť nôh!

Aj ty robíš tieto chyby? S nami zabudneš na bolesť nôh!
  • 08.10.2018
  • Beáta Hnátová

Samotný Christian Louboutin povedal, že čím vyššie, tým lepšie. Opätky považoval za prostriedok, ktorý dáva ženám postoj a posilňuje ich sebavedomie a spôsoby. K žene, ktorá chce pôsobiť elegantne, takéto topánky neodmysliteľne patria a preto po nich často siahame. Ich bonusom je zoštíhlenie či predĺženie nôh. Existujú však popri týchto výhodách aj nejaké nevýhody? Predtým, než topánky na vysokom podpätku zaradíte do svojho každodenného šatníka, by ste mali byť oboznámené aj so všetkými nežiadúcimi účinkami, ktoré so sebou prinášajú. Neutíchajúca bolesť nôh predsa len nie je to, čo by sme si chceli privodiť.

Odporúčame: Tea tree oil ti v lekárničke nesmie chýbať. Zatočí s týmito neduhmi!

Christian Louboutin

Zdroj: Shutterstock®

Čo na to ortopédi?

Dôležitý je názor odborníka, ktorým je ortopéd Alexander Murgaš zo Žiaru nad Hronom. Podľa neho by to ženy nemali preháňať s výškou podpätkov, ktoré by mali byť nanajvýš 4 centimetre. Problémom príliš vysokých podpätkov je zaťaženie prednej časti nohy, čo môže spôsobiť pokles priečnej klenby, nehovoriac o otlakoch a deformácii prstov.

K otlakom sa vyjadrila aj ortopedička Blažena Brozmanová. Mnoho žien trápia otlaky aj napriek tomu, že sa o svoje nohy a ich pokožku starajú a pravidelne navštevujú služby pedikérky. Problém otlakov sa totiž nabaľuje na poklesnutú priečnu klenbu a koža sa musí brániť tlaku na nesprávnom mieste. Tomuto problému sa však dá jednoducho pomôcť a to kúpou malej ortopedickej vložky, ktorá umožní preniesť tlak na to správne miesto.

Pozri aj: Popálenie medúzou: Čo naozaj pomáha? Na moč okamžite zabudni! ​

vyvrtnutý členok

Zdroj: Shutterstock®

Existujú však problémy, ktorých sa tak ľahko nezbavíte. Asi najväčším sú haluxy – zhrubnuté výrastky na vonkajšej strane chodidla, ktoré sa spájajú aj s vybočenými palcami. Môžu za ne práve naše obľúbené vysoké podpätky, úzke špičky topánok, ale na druhej strane aj genetika a vek. Takýto výrastok dokáže spôsobiť neznesiteľné bolesti a zároveň znemožňuje nosiť akékoľvek topánky. Problémom je najmä tlak na postihnuté miesto, ale aj úzky strih obuvi. Úľavou je operácia, ktorej doba hojenia kedysi trvala aj 6 týždňov a zahŕňala aj sadrovanie postihnutej oblasti. Vďaka dnešným moderným metódam však pacienta postavia na nohy do dvoch týždňov.

Bude sa ti páčiť: Šťastie a jeho efekt na zdravie ľudí: Dôkaz, že naozaj existuje​

bolesť svalov

Zdroj: Shutterstock®

vybočené palce halux

Zdroj: Shutterstock®

Zahraničný výskumník Mickey Wiedemeijer, ktorý pôsobí v University Medical Center Groningen v Holandsku, zdôrazňuje aj problémy, ktoré vyplývajú z dlhodobého nosenia tejto obuvi. Vo svojom výskume, v ktorom sa venoval chôdzi vo vysokých podpätkoch, upozorňuje na zakrivenie v dolnej časti chrbtice. Toto prehnutie v driekovej oblasti následne vplýva na zlé držanie tela, poškodenie nôh, preťaženie priečnej klenby nohy a jej následné rozšírenie.

Odporúčame: Ako spoznáš chýbajúci estrogén v tele? Tieto symptómy neignoruj!

chôdza na vysokých opätkoch

Zdroj: Shutterstock®

Ako môžete toto utrpenie zmierniť?

Ak už po topánkach na vysokých podpätkoch túžite, dbajte na výber správneho tvaru. Ak preferujete tie s úzkou špickou, kupujte si o jedno číslo väčšiu veľkosť, aby vám špička ostala prázdna. Vyhnete sa tak vbočeniu palcov a deformácii prstov. Dôležitá je aj výška a hrúbka podpätku. Ihličkové typy predstavujú najnebezpečnejšiu alternatívu, ktorá vyvíja silný tlak uprostred päty. Uprednostnite preto hrubšie a stabilnejšie podpätky, ktoré držia nohu pevnými remienkami.

Ďalšou radou sú už vyššie spomínané malé ortopedické vložky. Zoženiete ich v špecializovaných zdravotníckych predajniach vo viacerých druhoch (napr. vkladacie, nalepovacie, naťahovacie na gumičke). Pomôckou, ktorá stojí za vyskúšanie, je aj úplne jednoduché použitie leukoplastu. Mnohým ženám pomáha zlepenie tretieho a štvrtého prstu na nohe, čím chránia nerv, ktorý spôsobuje bolesť. Pôsobí naň menší tlak a ony sú oslobodené od neznesiteľnej bolesti.

Pozri aj: Puškvorec: Poznáš túto takmer vymiznutú liečivú rastlinku?

ortopedické vložky

Zdroj: Shutterstock®

Vyvarujte sa veľkým extrémom a nestriedajte topánky na vysokom podpätku s balerínami. Chodidlo zažíva príliš veľký šok, keď sa mení jeho poloha, následkom čoho môže dôjsť až ku zápalu Achillovej šľachy. Počas nosenia takejto obuvi sú dôležité aj prestávky a oddych. Ak máte možnosť, vyzujte si na chvíľu topánky, precvičte si prsty a uvidíte, že takto v nich vydržíte omnoho dlhšie.

Odporúčame: Čo pomáha na PMS? Skús homeopatikum a uži si leto!

- Anketa

TRÁPIA ŤA PROBLÉMY S NOHAMI?

Odpovedalo 31 ľudí  

Áno, často ma bolia.
55%
Áno, bolesť či žilky sú súčasťou môjho života.
32%
Nie, zatiaľ nepociťujem bolesti či iné problémy.
13%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Krátka 16.11.18 11:37

SK
karma
114.00

...tiež som začala pociťovať rozne bolesti na nohách - koleno, začal sa mi trošku robiť na jednej nohe halux, odvtedy vysoké podpätky nosím len výnimočne a obuv si kupujem iba koženú, síce jej nemám veľa, ale radšej kvalitnejšiu a pohodlnejšiu, pretože veľa chodím peši...

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní