Aké typy vrások existujú, čo hovoria a ako ich dostať pod kontrolu?

Aké typy vrások existujú, čo hovoria a ako ich dostať pod kontrolu?

Vrásky sú prirodzenou súčasťou starnutia, aj keď azda každá žena by ich najradšej úplne vymazala zo života. To sa však nedá a aj tá najdokonalejšia bytosť nežného pohlavia bude mať s vráskami skôr či neskôr v živote dočinenia a urobí všetko pre to, aby boli menej viditeľné a aby sa neprehlbovali a hlavne neznásobovali. Viete ale, aké typy vrások existujú a čo o vás prezrádzajú?

7 typov vrások

Na čele, v okolí úst či očí... V skutočnosti existuje sedem základných druhov vrások, ktoré sa na ľudskej tvári vyskytujú úplne najčastejšie. Je veľmi pravdepodobné (ak nie isté), že niektorý z týchto druhov skôr či neskôr „vyfasujete”.

  1. Horizontálne vrásky na čele (vytvárajú sa aj keď vraštíte čelo)
  2. Vrásky medzi obočím v tvare jedenástky
  3. Vejárovité vrásky vedúce z vonkajšieho kútika oka
  4. Horizontálne vrásky medzi očami (na nosnom mostíku)
  5. Vrásky vedúce od koreňa nosa (známe ako nasobiálne záhyby)
  6. Vrásky okolo pier
  7. Vrásky na brade

Zaujímavosť pre vás! Vrásky môžeme rozdeľovať aj inak, a síce do dvoch kategórií. Dynamické vrásky si spôsobujeme sami opakovanými mimickými pohybmi. Statické vrásky vznikajú postupnou stratou elasticity a pôsobením gravitácie. Niekedy sa z dynamických vrások postupnosťou času stávajú statické.

Pozri aj: Máte ho dostatok? Takéto sú najčastejšie prejavy nedostatku zinku!

koľko typov vrások existuje

Zdroj: Shutterstock®

Rozprávajú príbeh

Vrásky sú veľkou kapitolou v oblasti ženskej krásy, preto sa nimi vo veľkom zaoberajú výskumy a štúdie. Tie hovoria, že vrásky by pokojne mohli byť rozprávačmi osobného a individuálneho príbehu svojho nositeľa. Dokážu totiž prezradiť, aké sú vaše najčastejšie emócie, ako vyzeráte, keď máte neutrálnu tvár a ako veľmi ste prívetiví. Ľudia, ktorí sú neustále pozitívni a veľa sa usmievajú, majú tendenciu mať vejárovité vrásky okolo očí a tiež vrásky vedúce od koreňa nosa horizontálne nadol. V prípade, že ste skôr negatívna osobnosť, prejaví sa to cez vrásky na čele, medzi obočím a okolo pier. Kútiky úst môžu tiež smerovať mierne nadol.

ako vznikajú vrásky

Zdroj: Shutterstock®

Kľúčová je starostlivosť

Za vrásky môže mimika, ale aj genetika či starostlivosť o pleť a v neposlednom rade aj gravitácia. Čas, gény ani pôsobenie zemskej príťažlivosti jednoducho nezmeníme, no so správnou starostlivosťou o vrásky môžeme dosiahnuť to, čo chceme. Držte sa pri nej týchto zásad.

  • Zdravý životný štýl sa oplatí viesť aj v prípade, keď chcete zdravšiu a krajšiu pokožku tváre. Do toho sa počíta zdravé stravovanie sa s menším obsahom cukrov a veľkým príjmom obyčajnej vody, žiadny alkohol ani cigarety a zároveň pravidelný pohyb, dostatok spánku a eliminácia stresu.
  • Na pleť si každý deň dávajte ochranu proti UV žiareniu s minimálnym SPF 30, a to až po použití pleťovej starostlivosti a v dostatočnej vrstve.
  • Používajte len vhodnú kozmetiku. To znamená kozmetiku na suchú pleť len ak ju máte naozaj suchú, kozmetiku proti vráskam len ak máte skutočne vrásky. Vhodné je občasné používanie hydratačných sér a krémov.
  • Zbavte sa zlých návykov, ktoré vzniku vrások pridávajú. Vieme, že sa neprestanete smiať, no žmúrenie očí, podopieranie tváre rukou, vraštenie obočia a spánok tvárou vo vankúši eliminujte zo svojho života.

Zaujme ťa: TOP 3 tradičné recepty z borievok: Pripravte si liek z fialových bobúľ!

Vrásky nielen z lásky

Vraví sa, že vrásky sú odrazom nášho života. Pamätajú si každú našu starosť, ale aj radosť. Vrásky na tvári vznikajú aj z iného dôvodu, ktorý môžeme označiť ako za primárny. Ak totižto naše telo neobsahuje dostatok jednej látky, pokožka stráca svoju pružnosť a pevnosť, vďaka čomu ochabujú jej kontúry a pokožka sa ako keby prepadáva. V dôsledku toho začnú vznikať ryhy na tvári, ktoré spočiatku predstavujú jemné línie. Tie sa časom môžu prehĺbiť do hlbších vrások.

Ak ste dávali pozor na biológii, tak je vám jasné, že hovoríme o látke zvanej kolagén. Ten tvorí až 80 % ľudskej kože. Ak telo neprodukuje dostatok kolagénu, čo je po 25. roku života akosi samozrejmé, je potom dôležité túto zložku telu doplniť prostredníctvom stravy a výživových doplnkov.

Kolagén predstavuje vo vode rozpustnú bielkovinu, ktorá funguje ako opora pre pokožku. Dokonca v jednoduchosti môžeme povedať, že kolagén je výplňou pre pokožku. Spevňuje ju, vypína a zároveň prispieva k jej hydratácii zvnútra. Pleť je vďaka jeho pôsobeniu žiarivejšia, plnšia a živšia.

Dôležité je vedieť vybrať si správny kolagén. Na trhu totižto existuje niekoľko druhov – od kolagénu v prášku, v tabletkách až po kolagén v tekutej forme. Odborníci však odporúčajú siahnuť po hydrolyzovanom kolagéne, ktorý je hydrolýzou rozdelený na menšie kolagénové reťazce. S nimi dokáže naše telo ľahšie narábať a kolagén tak lepšie absorbovať.

Zákazníkmi overený kolagén, ktorý je na trhu etablovaný už 4 roky, je Inca Collagen, na ktorého účinky nedajú dopustiť ani slovenské osobnosti ako je Zuzana Plačková, Sisa Sklovská, Miriam Kalisová, Jana Pištejová... Inca Collagen je jednotkou na trhu, v jednej dávke obsahuje až 3 000 mg čistého morského kolagénu, ktorý prospieva nielen pokožke, ale aj kostiam, kĺbom, vlasom, nechtom.  

Ak by ste ho chceli aj vy vyskúšať a presvedčiť sa o jeho účinkoch, tak vďaka zľavovému kódu „KZK“ získate na e-shope Inca Collagen zľavu 5 €!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní