Ako zmierniť príznaky menopauzy? Toto zaručene pomôže!

Ako zmierniť príznaky menopauzy? Toto zaručene pomôže!

Kým niektoré ženy po prechode nepociťujú žiadne výraznejšie zmeny vo svojom zdravotnom stave, iné zase potrápia nemalé menopauzálne problémy. Typické sú najmä návaly horúčavy, zmeny nálad a podráždenosť či nadmerné potenie. Objavujú sa i bolesti hlavy či problémy so spánkom. Žena pritom môže pre ľahšie zvládanie menopauzy a celkovú fyzickú aj duševnú pohodu urobiť niekoľko opatrení. Veľký význam má v prvom rade zdravá strava, ktorá telu doplní všetky dôležité živiny, minerály a vitamíny. Taktiež netreba zabúdať na dostatočný pitný režim. Žena by mala dbať aj na dostatok pohybu a rovnako je vhodné udržiavať si optimálnu telesnú hmotnosť. Pri výskyte rôznych sprievodných ťažkostí je pritom možné sa spoľahnúť aj na viaceré bylinky. Ktoré sú najlepším pomocníkom pri menopauze?

Ďatelina lúčna

Ďatelina lúčna ani zďaleka nie je obyčajnou burinou, ktorú hojne nájdeme rásť na každej lúke či v našich záhradách a okolo obydlí. Ide totiž o liečivú bylinku, ktorú by mali poznať všetky ženy, či už mladšie, alebo staršie. Obsahuje množstvo fytoestrogénov. Používa sa napríklad pri nepravidelnej menštruácii, no rovnako pri predmenštruačných ťažkostiach. Výborne sa však osvedčila aj pri príznakoch spojených s menopauzou. Pomáha ženám ľahšie zvládať návaly horúčav, podráždenosť a rovnako upokojuje nervový systém. Na liečebné účely sa používa kvet, z ktorého sa pripravuje čaj.

Odporúčame: Aká je prevencia kŕčových žíl? Toto môžete urobiť pre svoje zdravie!

ploštičník strapcovitý

Zdroj: Shutterstock®

Ploštičník strapcovitý

Ploštičník hroznovitý obsahuje izoflavóny aj esenciálne mastné kyseliny a napomáha v ženskom tele regulovať funkciu estrogénu. Výborne pomáha ženám s rozličnými hormonálnymi problémami. Tlmí príznaky pred aj po menopauze. Môže byť užitočný pri zmenách nálad, problémoch so spánkom, búšení srdca a celkovom nepokoji. Taktiež napomáha spomaľovať úbytok kostnej hmoty, k čomu počas menopauzy zvykne dochádzať. Na prípravu záparu sa využíva koreň rastliny. Ak však žena užíva nejaké lieky na menopauzu, je vhodné použitie tejto byliny konzultovať s lekárom. Rovnako sa neodporúča ženám, ktoré užívajú antikoncepciu.

Šalvia lekárska

V období menopauzy je vhodné si pravidelne pripraviť aj šalviový čaj. Šalvia lekárska je charakteristická svojimi krásnymi fialovými kvetmi a zelenými listami so striebristým nádychom. Má skvelé utišujúce účinky, zmierňuje nervozitu a pomáha aj pri pracovnom preťažení. Priaznivo vplýva aj na menštruačný cyklus ženy. Výborne pomôže ženám, ktoré trápia počas menopauzy návaly tepla a hlavne nadmerné potenie. Na telo a myseľ vynikajúco pôsobí aj kúpeľ s odvarom zo šalvie.

kokorík mnohokvetý

Zdroj: Shutterstock®

Kokorík mnohokvetý

Ďalšou bylinkou, ktorá pomôže ženám v menopauze, je kokorík mnohokvetý. Radíme ho do čeľade asparágovité a má krásne biele kvietky. Je cenený v mnohých ázijských krajinách a je súčasťou tradičnej ľudovej medicíny. Rastlina údajne podporuje dlhovekosť a múdrosť. Ženám v menopauze kokorík dodáva silu a podporuje hlavne dobrú a euforickú náladu. Pozitívne ovplyvňuje psychiku a tvorivosť. Na prípravu liečivého čaju sa využívajú podzemné časti rastliny.

Dioskórea huňatá

Pri rozličných gynekologických ťažkostiach sa v tradičnej medicíne používa aj diskórea huňatá, a to pri príznakoch predmenštruačného syndrómu aj klimakterických problémoch. Eliminuje nervozitu a nepokoj, zlepšuje koncentráciu. Pozitívne vplýva na hladinu ženských pohlavných hormónov. V období menštruácie tiež pomáha zmierňovať kŕče. Taktiež podporuje funkciu svalov maternice a napomáha eliminovať suchosť pošvy. Celkovo pripieva k spomaľovaniu starnutia organizmu.

vitex jahňací

Zdroj: Shutterstock®

Vitex jahňací

Medzi bylinky pomáhajúce pri menopauzálnych ťažkostiach patrí aj vitex jahňací. Ide o stredomorský ker, ktorý má modrofialové kvety. V ľudovej medicíne sa využívajú semená rastliny. Vitex výrazne podporuje vyváženosť ženského hormonálneho systému. V tele pôsobí antisepticky, antioxidačne, protizápalovo aj antimikrobiálne. Podporuje plodnosť, reguluje hladinu hormónov a prispieva k zdraviu prsníkov. Pomáha pri napätí a úzkosti, zmenách nálad, zadržiavaní tekutín v tele aj návaloch tepla.

Ľubovník bodkovaný

Nakoniec môžeme spomenúť aj ľubovník bodkovaný, ktorý má žlté kvety zoskupené v súkvetiach. Rastlina dostala názov podľa bodkovaných listov. Tieto bodky sú pritom žliazky naplnené hypericínom. List stačí pošúchať medzi prstami a toto červené farbivo sa uvoľní. Ľubovník sa využíva pri mnohých zdravotných ťažkostiach. Prispieva k duševnej a telesnej pohode, eliminuje úzkosť a nervozitu. Môže tiež pomôcť zlepšiť spánok. Čaj sa pripravuje z kvitnúcej vňate rastliny.

Pozri aj: TOP bylinky na stres či úzkosť: Ktoré rýchlo upokoja našu myseľ?
 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní