Bobuľové ovocie plné antioxidantov, no nie sú to čučoriedky! Čo to je?

Bobuľové ovocie plné antioxidantov, no nie sú to čučoriedky! Čo to je?

Bobuľové ovocie je nesmierne zdravé a rozhodne by malo mať pevné miesto v našich jedálničkoch. V letnom období si môžeme pochutnávať na čerstvých plodoch zo záhradky a po zvyšok roka nemusíme zanevrieť ani na mrazené ovocie. Rôzne druhy bobuľového ovocia sú pritom bohaté na celý rad vitamínov, taktiež minerálne látky, flavonoidy i antioxidanty. 

Tieto dôležité látky sa ukrývajú v čučoriedkach, malinách, jahodách, brusniciach, ríbezliach i černiciach. To všetko sú známe a obľúbené druhy bobuľového ovocia. Poznáte však aj superovocie maqui? Viac o ňom zistíte v našom článku! 

Zázračná bobuľa maqui

Maqui, tiež nazývané ako maqui berry, je exotické bobuľové ovocie, ktoré je plodom rastliny Aristotelia chilensis. Tieto vždyzelené kríky, asi 4 až 5 metrov vysoké, sa vyskytujú najmä v čistej a panenskej prírode Južnej Ameriky, najmä v oblasti Patagónie, prevažne na juhu Čile, ale aj v niektorých častiach Argentíny. 

Kríky s plodmi maqui rastú hlavne divoko v prírode, pričom už pôvodné indiánske kmene využívali na liečebné účely nielen samotné bobule, ale aj listy či stonky rastliny.

Dodnes sú tieto bobule napríklad zberané Indiánmi kmeňa Mapuche. Ovocie maqui sa vzhľadom a dokonca i chuťou podobá na naše čučoriedky. Ide o drobnejšie modrofialové až tmavofialové bobule s výraznou ovocnou chuťou. Po zbere bývajú spravidla sušené mrazom, čo je proces známy ako lyofilizácia, a to pre zachovanie vlastností a ich výživovej hodnoty.

Odporúčame: TOP potraviny pre mozog: Vďaka nim vám to bude páliť do vysokého veku!

účinky ovocia maqui

Zdroj: Shutterstock®

Látky obsiahnuté v maqui plodoch

Maqui bobule sú radené medzi najlepšie zdroje antioxidantov, ak nie sú dokonca tým úplne najlepším. Majú niekoľkonásobne vyššie hodnoty antioxidačnej kapacity ako naše čučoriedky či dokonca známe bobule acai. Patria teda medzi plody s najväčšou antioxidačnou hodnotou.

Antioxidačné pôsobenie majú obsiahnuté flavonoidy či antokyány, vďaka ktorým sú bobule tak krásne sfarbené. Antioxidanty pomáhajú v tele ničiť voľné radikály. Maqui obsahuje množstvo ďalších dôležitých látok. Je zdrojom vlákniny, vitamínu C, draslíka či železa, fosforu, vápnika i ďalších minerálov.

Zdravotné účinky maqui berry

Maqui bobule predstavujú ovocie, ktoré pôsobí protizápalovo, antibakteriálne aj antivírusovo. Maqui má priaznivý vplyv na tráviaci systém i činnosť čriev. Podporuje dobrú funkciu imunitného systému. Pozitívne tiež pôsobí na zdravie pokožky i stav kardiovaskulárneho systému.

Nemôžeme zabudnúť na to, že vďaka vysokému obsahu antioxidantov maqui prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom a voľnými radikálmi, vďaka čomu podporuje prevenciu mnohých vážnych civilizačných ochorení, vrátane rakoviny. Vďaka boju s voľnými radikálmi prispieva k spomaleniu starnutia.

Odporúčame: Poznáte tieto liečivé účinky citrónov? Takto sú prínosné pre telo!

maqui prášok

Zdroj: Shutterstock®

Ako maqui bobule využiť pre svoje zdravie?

1. Maqui kapsule

Ovocie maqui je možné svojmu telu dopriať v prvom rade napríklad vo forme tabliet, resp. kapsúl, ktoré sa užívajú ako výživový doplnok. Konzumácia maqui bobule vo forme kapsúl môže podporiť správnu činnosť trávenia, srdce, pokožku, funkciu imunitného systému, samozrejme, telu je poskytnutá aj poriadna dávka antioxidantov. Pri užívaní výživového doplnku dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

2. Maqui prášok

Na internete či v predajniach so zdravou výživou je dostupný aj prášok z mrazom sušených a pomletých maqui berry. Prášok je možné rozmiešať vo vode či pridať do smoothie nápoja alebo ovocnej i zeleninovej šťavy. Môžete ho použiť pri príprave chutného kokteilu, ovsenej kaše, alebo ho zamiešajte do jogurtu.

Pri jeho používaní vždy dodržujte odporúčané dávkovanie. Je dôležité myslieť na to, že nejde o náhradu pestrej stravy. Zaradením sušených maqui bobúľ je však zároveň možné telu doplniť množstvo dôležitých látok aj energie. Maqui je vhodné vyskúšať napríklad pri chudnutí.

Môže podporiť metabolizmus a v kombinácii so zdravou stravou a pohybom i stratu prebytočných kilogramov. Týmto ovocím podporíte zdravie pokožky i srdca. Priaznivý vplyv má aj na hladinu cukru v krvi.

3. Šťava z maqui berry

Do tretice sa možno poobzerať po šťave z plodov maqui, ktorá sa tiež spravidla užíva len ako doplnok stravy. Odporúča sa na podporu metabolizmu pri chudnutí alebo udržiavaní váhy, na posilnenie imunitného systému a podporu antioxidačnej aktivity v ľudkom tele. 

Článok aktualizovaný 14.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní