Najzdravšie exotické ovocie: Ktoré to je a prečo doň investovať?

Najzdravšie exotické ovocie: Ktoré to je a prečo doň investovať?

Ovocie a, samozrejme, aj zelenina sú absolútnym základom zdravej stravy. Či už milujete jabĺčka, hrušky, citrusy alebo iné ovocie, mali by ste ho konzumovať naozaj pravidelne a svedomito. Ale čo ak od domáceho a bežne dostupného ovocia potrebujete pauzu a chcete skúsiť zmenu? Najzdravšie exotické ovocie vám prichádza na pomoc! Našťastie, už ho bežne dostať aj v našich končinách a môžeme si ho tak vychutnať úplne naplno. Samozrejme, s prirážkou na cene.

Ružový drak a smradľavý kráľ

Keď sa povie exotické ovocie, ako prvé nám zväčša na um príde takzvané dračie ovocie z anglického dragon fruit alias pitahaya. Silno ružové zvonka a vnútri biela dužina s čiernymi bodkami. Možno by ste korene tohto ovocia hádali niekde v Ázii, no v skutočnosti pochádza z úplne opačnej strany – zo strednej Ameriky. Dnes je však skutočne najznámejšie vo Vietname, v Thajsku, prípadne na Novom Zélande a v Austrálii. Pitahaya je plná vitamínu C a antioxidantov známych ako karotenoidy. Vďaka obsahu polyfenolov dokáže bojovať proti rakovine. Ak ste dračie ovocie ešte nejedli, prichystajte sa na chuť podobnú kivi.

Juhovýchodná Ázia je známa vynikajúcou gastronómiou priamo v uliciach jej metropol, no tiež pre vynikajúce čerstvé ovocie. Ak sa tam vyberiete, nemôžete jej krajiny opustiť bez ochutnania durianu. Pozor, odporúčame si pri jeho vkladaní do úst zapchať nos, pretože veľmi smrdí. O chuť sa však nemusíte obávať, pretože „kráľ ovocia” je nesmierne sladký. Zvonka je vyzbrojený pichliačmi, zvnútra nájdete chutný plod. Durian je známy vysokým obsahom draslíka, vitamínu B, železa a vlákniny či antioxidantov. Nie je však vhodný pri diéte, lebo má veľa kalórií.

Inšpiruj sa: Bylinky na zápal priedušiek: Ktoré z nich pomôžu vášmu zdraviu?

najlepšie tropické ovocie

Zdroj: Shutterstock®

Čínske dedičstvo

Aj z čínskych končín k nám prichádza mnoho dobrôt, napríklad aj liči, ktoré dnes už nájdete takmer v každom supermarkete. Liči pochádza z južnej Číny a milujeme ho pre sladkastú chuť a úžasnú vôňu. Je bohaté na vlákninu aj vitamíny a výživné polyfenoly. Niektoré štúdie potvrdili, že liči sa na rozdiel od durianu oplatí jesť, keď chcete zhodiť, pretože je vraj požieračom viscelárneho tuku. Pre toho, kto nevie, ako liči vyzerá – ide o malé ružové guličky s nerovným povrchom, pričom vnútri sa skrýva biela dužina obalená okolo kôstky.

V Číne ešte nachvíľu zostaneme, keď spomenieme superovocie menom goji. U nás ho väčšinou nájdeme v sušenom stave, čo nič nemení na fakte, že tieto malé červené plody majú zázračne veľa vitamínov a minerálov. Dokážu pôsobiť proti úzkosti a depresii a podporovať fungovanie mozgu. O obsahu antioxidantov ani nebudeme hovoriť, takže vďaka nim zvyšuje aj celkové zdravotné skóre človeka.

ako vyzerá mangosténa

Zdroj: Shutterstock®

Ovocie bohov

Za predposledným tropickým ovocím zavítame opäť do juhovýchodnej Ázie, do krajín ako Kambodža či Indonézia, kde nájdeme mangostánu s tmavo fialovou tvrdou kôrkou na povrchu. Má sladký dužinovitý plod a v ázijskej medicíne ju využívali na liečenie rán, ale aj na hnačky, ekzémy či problémy s močovými cestami. Najlepšie je vychutnať si ju čerstvú.

Na cestách po svete za ovocím musíme spomenúť aj rambután, ktorého domovom je Malajzia a Indonézia. Je veľmi podobný liči. Na povrchu pichliače, vnútri biela dužina a semená. Rambután sa oplatí vyskúšať a jedávať pravidelne. Obsahuje obrovské množstvo antioxidantov, ako flavonoidy a polyfenoly, ktoré preukázateľne dokážu bojovať s rakovinou. Okrem toho obsahuje veľa vápnika, fosforu a železa, čo značí, že pomôže aj na ceste k silnejším kostiam.

Pozri aj: Aké sú prejavy nedostatku vitamínu D? Tieto príznaky neprehliadaj!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní