TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

Skoro na jar sa v listnatých lesoch začínajú objavovať jeho zelené lístočky nabité energiou a voňajúce po cesnaku. V posledných rokoch je veľmi populárny, do jedálnych lístkov ho zaraďujú známe reštaurácie, šéfkuchári vymýšľajú nové recepty na jeho využitie.

V kuchyni môže nahradiť klasický cesnak, pažítku alebo špenát. V minulosti sa jeho šťava používala ako čistiaci prostriedok v domácnosti alebo ako celkom účinný repelent.

Zdravý medvedí cesnak - ako zbierať medvedí cesnak?

Listy po zbere rýchle strácajú vôňu. Uchovávajte ich v chladničke a spracujte do štyroch dní. Aby ste naplno využili jeho liečivé účinky, používajte ho čerstvý.

  • Ak ste ho nazbierali veľa a rozmýšľate, čo s ním, určite ho nesušte.
  • V tomto stave sa jeho aróma stráca.
  • Môžete ho zamraziť zabalený v mikroténovom vrecku a použiť neskôr.

Aké sú liečivé účinky medvedieho cesnaku?

Čerstvý medvedí cesnak je rastlina s liečivými vlastnosťami, ktoré mu pomáhajú pri liečbe mnohých ochorení a stavov.

Niektoré z jeho liečivých účinkov zahŕňajú:

  • protizápalové účinky - medvedí cesnak obsahuje zlúčeniny s protizápalovými účinkami, ktoré môžu pomôcť pri zmiernení zápalových stavov v tele.
  • antimikrobiálne účinky - rastlina obsahuje látky s antimikrobiálnymi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť bojovať proti infekciám a zlepšiť imunitný systém.
  • detoxikačné účinky - medvedí cesnak môže pomôcť pri očistení organizmu toxínov a podporiť správne fungovanie pečene.
  • podpora kardiovaskulárneho zdravia - rastlina môže pomôcť znižovať hladinu cholesterolu a krvného tlaku, čo je dôležité pre zdravie srdca a ciev.
  • antioxidačné účinky - medvedí cesnak obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením voľnými radikálmi a posilňujú imunitný systém.

Je však dôležité si uvedomiť, že medvedí cesnak nie je náhrada za lekársku starostlivosť a pred použitím by ste mali konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Medvedí cesnak v kuchyni - ako ho možno použiť čo najjednoduchšie?

Na jemno nakrájané čerstvé lístky medvedieho cesnaku na chlebíku s maslom alebo tvarohovou nátierkou pošteklia vaše chuťové bunky, ako korenina pridaná do polievok alebo mäsových jedál zvýrazní ich chuť.

Ponúkame vám tri recepty s medvedím cesnakom. Okrem toho, že je chutný, blahodarne pôsobí na náš organizmus.

Neprehliadnite: Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?

pesto s medvedím cesnakom

Zdroj: Shutterstock®

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto je výbornou možnosťou, ako uchovať cesnak niekoľko týždňov v chladničke. Dajte pozor na to, aby bol povrch pesta zakrytý olejom. Posekáme 100 g medvedieho cesnaku, rozmixujeme na kašu spolu so siedmimi lyžicami vlašských orechov, siedmimi lyžicami rastlinného oleja, jednou lyžicou balzamikového octu, soľou a čiernym korením. Pred podávaním môžeme pridať postrúhaný parmezán alebo pecorino. Pesto je vhodné k cestovinám.

Odporúčame aj: Sterilizovaný medvedí cesnak: Liek do zásoby, ktorý využiješ kedykoľvek

maslo s medvedím cesnakom

Zdroj: Shutterstock®

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Najemno nasekáme hrsť lístkov medvedieho cesnaku, posypeme štipkou soli, roztlačíme vidličkou, ochutíme čiernym korením a primiešame 70 g masla. Necháme stuhnúť v chladničke. Použijeme na bagetu, ale aj k pečenému mäsu a zemiakom.V chladničke vydrží dva týždne. Ak ho chceme mať aj mimo sezóny medvedieho cesnaku, nakrájame na plátky a dáme do mrazničky.

Vybrali sme: Medvedí cesnak - ani vy sa ho už neviete dočkať? Takto ho použite!

polievka z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Medvedia polievočka

Je jednoduchá a rýchla. Posekáme približne 40 mladých listov medvedieho cesnaku bez stopky. V hrnci si pripravíme zápražku z oleja a múky, zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru, pridáme nasekaný medvedí cesnak a povaríme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom, zjemníme tromi lyžicami sladkej smotany, opäť prevaríme a podávame s bagetou alebo s opečeným chlebíkom.

Aké sú ďalšie skvelé recepty z medvedieho cesnaku?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní