Skoro na jar sa v listnatých lesoch začínajú objavovať jeho zelené lístočky nabité energiou a voňajúce po cesnaku. V posledných rokoch je veľmi populárny, do jedálnych lístkov ho zaraďujú známe reštaurácie, šéfkuchári vymýšľajú nové recepty na jeho využitie. V kuchyni môže nahradiť klasický cesnak, pažítku alebo špenát. V minulosti sa jeho šťava používala ako čistiaci prostriedok v domácnosti alebo ako celkom účinný repelent.
Listy po zbere rýchle strácajú vôňu. Uchovávajte ich v chladničke a spracujte do štyroch dní. Aby ste naplno využili jeho liečivé účinky, používajte ho čerstvý. Ak ste ho nazbierali veľa a rozmýšľate, čo s ním, určite ho nesušte. V tomto stave sa jeho aróma stráca. Môžete ho zamraziť zabalený v mikroténovom vrecku a použiť neskôr. Na jemno nakrájané čerstvé lístky medvedieho cesnaku na chlebíku s maslom alebo tvarohovou nátierkou pošteklia vaše chuťové bunky, ako korenina pridaná do polievok alebo mäsových jedál zvýrazní ich chuť.
Ponúkame vám tri recepty s medvedím cesnakom. Okrem toho, že je chutný, blahodarne pôsobí na náš organizmus.
Pozri aj: Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!
Pesto z medvedieho cesnaku
Pesto je výbornou možnosťou, ako uchovať cesnak niekoľko týždňov v chladničke. Dajte pozor na to, aby bol povrch pesta zakrytý olejom. Posekáme 100 g medvedieho cesnaku, rozmixujeme na kašu spolu so siedmimi lyžicami vlašských orechov, siedmimi lyžicami rastlinného oleja, jednou lyžicou balzamikového octu, soľou a čiernym korením. Pred podávaním môžeme pridať postrúhaný parmezán alebo pecorino. Pesto je vhodné k cestovinám.
Bude ťa zaujímať
Bylinkové maslo s medvedím cesnakom
Najemno nasekáme dve lyžice medvedieho cesnaku, posypeme štipkou soli, roztlačíme vidličkou, ochutíme čiernym korením a primiešame 70 g masla. Necháme stuhnúť v chladničke. Použijeme na bagetu, ale aj k pečenému mäsu a zemiakom. V chladničke vydrží dva týždne. Ak ho chceme mať aj mimo sezóny medvedieho cesnaku, nakrájame na plátky a dáme do mrazničky.
Vybrali sme: Vysoko nákazlivé ochorenie v Bratislavskom kraji: Ako sa mu vyhnúť?
Medvedia polievočka
Je jednoduchá a rýchla. Posekáme približne 40 mladých listov medvedieho cesnaku bez stopky. V hrnci si pripravíme zápražku z oleja a múky, zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru, vložíme cesnakové listy a povaríme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom, zjemníme tromi lyžicami sladkej smotany, opäť prevaríme a podávame s bagetou alebo s opečeným chlebíkom.
Ďalšie skvelé recepty s medvedím cesnakom:
- Lístková roláda s medvedím cesnakom z Pečie celé Slovensko
- Kuracie prsia s medvedím cesnakom – zdravý obed zo sezónnej suroviny
- Nátierky z medvedieho cesnaku, ktoré si zamilujete
- Jarná polievka z medvedieho cesnaku na krémový spôsob
- Pochúťka na Zelený štvrtok: Vajíčkový šalát s medvedím cesnakom
- Rýchla nátierka s medvedím cesnakom
- Placky s medvedím cesnakom, ktoré nahradia aj chlieb
- Polievka z medvedieho cesnaku: Zdravá a lahodná!
- RECEPT: Pizza s medvedím cesnakom – len sa po nej zapráši!
- RECEPT: BIO domáci bujón s medvedím cesnakom – ideálny do polievok
- RECEPT: Maslo s medvedím cesnakom – také skvelé, že si urobíš zásoby!
- RECEPT: Bryndzová nátierka s medvedím cesnakom
- RECEPT: Špagety s pestom z medvedieho cesnaku a cuketou
Aktualizovaný článok. 3.4.2023