Lieky ako príčina suchých očí: Vieš, ktoré môžu iritovať zrak?

Lieky ako príčina suchých očí: Vieš, ktoré môžu iritovať zrak?

Syndróm suchého oka je chronické ochorenie, ktoré v žiadnom prípade netreba brať na ľahkú váhu. Skrytá príčina suchých očí môže byť rôzna, ale napadlo by vás, že ich môžu spôsobovať aj lieky, ktoré pravidelne užívate alebo užívate na nejaké aktuálne ochorenie? V tomto článku sa dočítate, ktoré liečivá boli priamo prepojené s nadmerným vysychaním očí.

Zákerné kvapky

Toto by pravdepodobne nikto neuhádol, no kvapky, ktoré vám majú oči zvlhčiť, im môžu naopak uškodiť a hydratáciu odobrať. Pozor si dajte najmä na očné kvapky na začervenané oči. Jediné, čo spravia, je to, že vám stiahnu začervenanie len na chvíľu. V skutočnosti je správnou cestou pátranie po pôvode vašich červených očí a nie nepríjemnosť len potláčať.

Pri kvapkách ešte zostaneme. Kto by to bol povedal, že kvapky do nosa môžu uškodiť vašim očiam? Je to tak. Kvapky, po ktorých siahate, keď potrebujete uvoľniť horné dýchacie cesty a pomáhate si nimi pri zmiernení symptómov prechladnutia či chrípky, môžu vo veľkom množstve negatívne pôsobiť na hydratáciu očí, inak povedané – redukujú vznik sĺz.

Otestuj: Mávaš problémy so sústredením? Tak toto musíš vyskúšať!

vysušujú kvapky oči

Zdroj: Shutterstock®

Pozor na antihistaminiká

K voľnopredajným antihistaminikám sa prikláňame najmä vtedy, ak nás trápi alergia a jej nepríjemné symptómy, ako je nádcha, kýchanie a podobne. Antihistaminiká však môžu výrazne redukovať vlhký slzný film na oku, čo spôsobuje pocit suchého oka, ktoré môže navyše svrbieť, škriabať a rezať. Tieto príznaky sú zároveň aj symptómom alergií, preto je niekedy veľmi ťažké rozoznať jedno od druhého. Dôležité je aj uvedomiť si, že ani nosné kvapky nie je dobré užívať príliš často, pretože chronicky vysušujú nielen oči, ale aj nosnú sliznicu.

Nižší tlak, suchšie oči

Ste pacient, ktorý pravidelne berie lieky na vysoký krvný tlak? Ak máte pritom aj neustály pocit suchých očí, pravdepodobne hľadajte príčinu vo vašich liekoch na predpis. Tento typ liečiv môže znižovať citlivosť rohovky, čo môže v konečnom dôsledku pôsobiť negatívne na slzné žľazy, ktoré nevypustia slzy tak, ako by mali. Samozrejme, že nutnosť znižovania krvného tlaku je vážna diagnóza a zmenu liekov musíte konzultovať s vaším lekárom.

vedľajšie účinky antikoncepcie

Zdroj: Shutterstock®

Psychika a hormóny

Ďalšími kategóriami liekov, ktoré spôsobujú vysychanie vašich očí, sú antidepresíva a hormonálne lieky. Lieky, ktoré užívate proti depresii či úzkosti alebo aj ťažšej diagnóze – schizofrénii, pôsobia na nervy, vďaka ktorým začne oko slziť, keď vysychá. Kvôli spomínaným liekom však tento impulz niekedy nie je možný.

Negatívne na oči môžu pôsobiť aj hormonálne tabletky, teda antikoncepcia, ale aj užívanie estrogénu, napríklad v období menopauzy. Aj keď neexistuje vedecký dôkaz prepojenia medzi týmito liekmi a vysychaním očí, ich spojitosť preukázala štúdia vykonaná až na 25-tisícoch žien.

Pozri aj: Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu C? Toto je 5 typických prejavov!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní