Dajte zbohom prepoteným tričkám! Takto si vyrobíte šetrný prírodný dezodorant

Dajte zbohom prepoteným tričkám! Takto si vyrobíte šetrný prírodný dezodorant

Každé ľudské telo za fyziologických podmienok môže vylúčiť až okolo jedného litra potu. Práve v lete však často máme pocit, že, ako sa hovorí, z nás leje ako z krhly. Bez dezodorantov by sme horúce letné dni pravdepodobne ani neprežili. Predsa len, vôňa prepoteného trička nemusí patriť k tým najpríjemnejším. Práve dezodoranty môžu pomôcť maskovať nepríjemný pach. Čo je však horšie, často sú plné látok, ktoré sú neraz nešetrné k ľudskej pokožke. Viete, ako si vyrobiť šetrné prírodné dezodoranty aj v pohodlí domova? V článku nájdete zopár tipov, ako na to!

TIP 1: Tuhý kokosový dezodorant

Skvelým pomocníkom pri výrobe domácej kozmetiky rôzneho druhu je kokosový olej. Rovnako ho môžete použiť pri príprave domáceho dezodorantu. Pripravte si 10 polievkových lyžíc kvalitného kokosového oleja, pol šálky sódy bikarbóny a pol šálky kukuričného škrobu. Olej nechajte mierne rozpustiť a následne doň dôkladne vmiešajte sódu so škrobom. Do zmesi nakoniec môžete pridať zopár kvapiek obľúbeného esenciálneho oleja. Rozhodnite sa napríklad pre citrónovú, levanduľovú či grapefruitovú vôňu. Zmes prelejte do umytej nádoby od prázdneho dezodorantu a nechajte v chlade stuhnúť. Tento dezodorant je vhodné skladovať v chladničke. Pri vyššej teplote sa totiž kokosový olej púšťa.

Odporúčame: Prečo jesť mandle pravidelne? Týchto 5 ich vlastností vás prekvapí!

tea tree oil

Zdroj: Shutterstock®

TIP 2: Tekutý čajovníkový dezodorant

Tea tree oil, taktiež čajovníkový olej, je vítanou súčasťou každej domácej lekárničky. Má silné antibakteriálne aj dezinfekčné účinky, takže je skvelou ingredienciou do dezodorantu. Účinne totiž ničí baktérie, ktoré sú zodpovedné za telesný zápach. Malú nádobku s rozprašovačom naplňte prevarenou vodou a pridajte do nej zopár kvapiek tea tree oleja. Pridať tiež môžete zopár kvapiek ďalšieho éterického oleja na dodanie vône, a to napríklad šalviového, pomarančového či levanduľového. Takto pripravený dezodorant si môžete nastriekať priamo do podpazušia.

TIP 3: Dezodorant s gélom z Aloe vera

Vo fľaštičke s rozprašovačom si môžete namiešať ešte jeden prírodný a veľmi šetrný dezodorant. Budete naň potrebovať 2 lyžičky oxidu zinočnatého v prášku, ktorý zoženiete na internete či v lekárni, 2 lyžice gélu z listov Aloe vera, zopár kvapiek levanduľového esenciálneho oleja a približne 2 dcl hamamelovej vody. Tá má protizápalové aj antibakteriálne účinky a poobzerať sa po nej môžete na internete či v špeciálnych predajniach so zdravými potravinami. V nádobke nechajte oxid zinočnatý dostatočne rozpustiť v hamamelovej vode, pridajte roztlačené alebo vymixované Aloe vera a levanduľový olej. Tento dezodorant pred použitím vždy pohrkajte.

sóda bikarbóna

Zdroj: Shutterstock®

TIP 4: Sóda bikarbóna

Nakoniec máme pre vás ešte jeden tip, ktorý vám pomôže zatočiť s potením. Skvelým pomocníkom je totiž aj sóda bikarbóna, ktorú máme doma v kuchyni pravdepodobne všetci. Trochu jedlej sódy zmiešajte s malým množstvom vody a túto kašičku aplikujte priamo do čistého podpazušia. Ak sa trápite aj s nadmerným potením nôh, pravidelne im doprajte kúpeľ so spomínanou prísadou. V lavóre s vlažnou vodou stačí nechať rozpustiť približne dve až tri polievkové lyžice sódy bikarbóny. Kúpeľ by mal trvať aspoň 30 minút.

Pozri aj: Toto sú najčastejšie príznaky celiakie. Neignorujte ich!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní