Ako sušiť slivky – 3 metódy sušenia a tipy na skladovanie aj použitie sušených sliviek

Ako sušiť slivky – 3 metódy sušenia a tipy na skladovanie aj použitie sušených sliviek

K obdobiu na prelome leta a jesene neodmysliteľne patria aj chutné slivky. Máte tento rok bohatú úrodu modrastých alebo fialkových sliviek, prípadne ste dostali nemalú nádielku od známych a neviete, čo s nimi? Je mnoho spôsobov, ako spracovať slivky. Rozhodne sú dobrou voľbou ovocné džemy a lekváre, alebo tiež kompóty. Slivky rovnako možno uskladniť zmrazením. 

Samozrejmosťou je príprava rôznorodých chutných koláčov zo sliviek, vrátane kysnutého koláča s mrveničkou či bublaniny. Ak ale máte sliviek naozaj veľa, pravdepodobne sa nevyhnete aj iným metódam spracovania, ako napríklad spomínané zaváranie alebo mrazenie. Avšak, slivky možno aj sušiť. 

Ako doma sušiť slivky? Čo je potrebné na sušenie sliviek? Ako dlho sušenie sliviek potrvá a ako na uskladnenie sušených sliviek? A aké majú sušené slivky účinky, prípadne, ako ich využiť v kuchyni? To aj omnoho viac vám prezradíme v nasledujúcom článku. 

Výber sliviek na sušenie

Predtým, než sa pustíte do sušenia sliviek, je potrebné vybrať vhodné kusy ovocia. Kým na prípravu kompótu sú vhodné zrelé, no stále tvrdšie plody, na sušenie sú ideálne dostatočne dozreté až prezreté plody. Vhodné sú slivky so zmäknutou šupkou a žltohnedou sladkou dužinou, ktorá by mala mať trošku mazľavú konzistenciu.

Avšak, je potrebné plody dôsledne obzrieť a odstrániť prípadné nahnité kúsky. Tie nie sú vhodné na sušenie. Okrem toho je vhodné pred sušením myslieť na to, že ľahšie sa budú v rámci jedného procesu sušiť slivky rovnakej odrody a približne rovnakej veľkosti a rovnakej zrelosti. To zabezpečí rovnomerné vysušenie plodov bez potreby dosušovania niektorých kúskov. 

Príprava na sušenie sliviek

Po výbere plodov vhodných na sušenie slivky dobre umyte a osušte. Nasledujúca príprava zahŕňa buď narezanie plodu a výber kôstky alebo úplne prerezanie slivky na polovicu a odstránenie kôstky. Menšie slivky možno sušiť aj v celosti bez kôstky, tie väčšie je lepšie sušiť ako polovičky.

Po príprave sliviek sa už môžete pustiť do ich sušenia. Rozhodnúť sa môžete pre sušenie sliviek v rúre, sušenie na slnku alebo prípravu v sušičke ovocia. 

Odporúčame: ​Zaváraná cvikla a jej príprava – TOP recepty na konzervovanie červenej repy

Ako správne sušiť slivky v rúre?

Najčastejšie sa na vysušenie sliviek používa klasická rúra na pečenie. Slivky sa neodporúča sušiť rýchlo pri vysokých teplotách, skôr pomalšie, inak môžu stratiť arómu, prípadne môžu mať aj zvláštnu gumovú konzistenciu. Pri sušení sliviek v rúre môžete postupovať nasledovne:

  1. Pripravené slivky poukladáme na plech s papierom na pečenie vedľa seba (nemali by však byť natesno).
  2. Najskôr slivky sušíme 6 hodín pri teplote 50 °C. Potom ich vyberieme von a necháme ochladnúť.
  3. Následne sušíme ďalších 6 hodín pri teplote 60 °C. Potom rovnako vyberieme von a necháme ochladiť.
  4. Nakoniec slivky dáme tretíkrát sušiť, a to pri teplote 70 °C na asi 3 až 6 hodín v závislosti od veľkosti plodov.
  5. Počas sušenia sliviek je vhodné nechávať dvierka od rúry trochu pootvorené, aby sa odvádzala prebytočná vlhkosť.
  6. Slivky počas sušenia kontrolujeme a v prípade potreby im vymieňame zvlhnutý papier na pečenie.
  7. Vysušené slivky necháme úplne vychladnúť a vhodne uskladníme.

Ako sušiť slivky v sušičke ovocia?

Veľmi pohodlné je sušenie sliviek v sušičke. Ak doma máte sušičku ovocia, pokojne slivky vysušte práve v nej. Sušičky ovocia sú spravidla vybavené automatickým odvádzaním vlhkosti, čo proces sušenia uľahčuje a urýchľuje. V sušičke ovocia je navyše lepšia distribúcia teplého vzduchu z každej strany, čo je zabezpečené spravidla aj tým, že jednotlivé poschodia sušičky, na ktoré sa ukladajú plody, sú dierované.

Vybraté a odkôstkované plody poukladajte do sušičky a zapnite proces sušenia pri teplote 60 °C na asi 6 hodín. Potom plody skontrolujte. Je možné, že budú potrebovať ešte pár ďalších hodín. Záleží to aj od veľkosti sušených plodov. Kvalitne vysušené slivky následne necháme vychladnúť a vhodne uskladníme.

Ako sušiť slivky na slnku?

A máme tu aj tretí spôsob sušenia sliviek – sušenie sliviek na slnku. Tento spôsob sušenia sliviek je pomerne zdĺhavý aj náročný. Na sušenie ovocia vonku je spravidla potrebná stabilná vonkajšia teplota. Počas dozrievania sliviek, teda na prelome leto a jesene, práve takéto podmienky týkajúce sa počasia nemusia byť dostupné.

Ak nám však počasie vychádza v ústrety, je možné skúsiť sušiť slivky vonku. Slivky nakrájajte na polovičky a poukladajte na veľké sito. Následne ich každý deň vyložte na slnko a večer zase umiestnite dovnútra. Slivky pravidelne otáčajte a hlavne kontrolujte, či neboli napadnuté hmyzom.

Sušenie sliviek na slnku môže celkovo trvať až do 10 dní. Ak chcete proces urýchliť, odporúča sa sušiť slivky na slnku len 5 dní a následne nárazovo dosušiť v rúre pri teplote 70 °C. 

Odporúčame: ​Užívanie koloidného striebra vnútorne: Je bezpečné? Aké sú riziká?

Ako uskladniť sušené slivky?

Hotové sušené slivky (zošúverené, lesklé a tmavé až čierne) je následne potrebné správne uskladniť. Správne podmienky skladovania zabezpečia dobrú kvalitu sliviek počas dlhšieho obdobia – pokojne 6 až 12 mesiacov.

Tu sú tipy, ako skladovať sušené slivky správne:

  • pred uskladnením sa uistite, že vysušené slivky sú dostatočne vychladnuté,

  • vhodné je chladnejšie prostredie do 15 °C (napr. špajza),

  • miesto uskladnenia by malo byť aj suché a tmavé, vlhko sušeným slivkám neprospieva,
  • na uskladnenie sú ideálne dobre uzatvárateľné nádoby, ideálne vzduchotesné (neodporúčajú sa kovové nádoby),
  • sušené slivky pravidelne kontrolujte na výskyt plesní,
  • pre ešte dlhšie skladovanie je možné umiestniť sušené slivky v mrazničke.

Sušené slivky a ich účinky:

  • sú rýchlym zdrojom energie,
  • majú vysoký podiel vlákniny, ktorá je nevyhnutné pre správnu činnosť čriev,
  • obsahujú cenné vitamíny C aj K, tiež niektoré vitamíny B,
  • telu doplnia železo, meď, mangán alebo horčík,
  • obsahujú antioxidanty bojujúce s voľnými radikálmi,
  • zmierňujú problémy so zápchou,
  • podporujú pravidelné vyprázdňovanie,
  • zmierňujú účinky stresu na organizmus,
  • preventívne pôsobia pred chudokrvnosťou,
  • bojujú proti znižovaniu kostnej hmoty,
  • podporujú obranyschopnosť,
  • zmierňujú príznaky PMS.

Ako použiť sušené slivky?

Sladké sušené slivky sú vhodné a priamu konzumáciu podobne ako iné sušené ovocie. Ak vás napríklad trápi nepravidelné vyprázdňovanie, neváhajte pár kúskov sušených sliviek skonzumovať každý deň. Avšak, je mnoho spôsobov, ako využiť domáce sušené slivky v kuchyni.

Môžete ich napríklad nakrájať na menšie kúsky a pridať do ovsenej kaše, müsli a cereálií. Tiež sú skvelou ingredienciou do ovocných alebo ovocno-zeleninových smoothie nápojov, ktoré príjemne osladia. Na osladenie ich tiež možno pridať do bieleho jogurtu. Pri pečení rôznych múčnikov taktiež môžete siahnuť po sušených slivkách. Rovnako sa z nich dá pripraviť čaj.

Avšak, sušené slivky sa dajú použiť aj pri varení, a to napríklad do rôznych omáčok k mäsu alebo na plnenie mäsa. Ak máte radi kombináciu sladkej a slanej chute, skúste slivky skombinovať s hovädzinou či kuracím alebo kačacím mäsom. Pokrájané sušené slivky však vyniknú napríklad aj v šaláte s orechmi a syrmi


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní