Čo spôsobuje tŕpnutie rúk v tehotenstve? Môže byť na vine syndróm karpálneho tunela?

Čo spôsobuje tŕpnutie rúk v tehotenstve? Môže byť na vine syndróm karpálneho tunela?

Tehotenstvo, hoc môže byť pre ženu akokoľvek krásne, čarovné a vzrušujúce, je vždy zároveň aj veľmi náročné. Aby bolo telo ženy schopné vytvoriť nový život, úplne nového jedinca, musí prejsť mnohými zmenami. V prvom rade ide o hormonálne zmeny, ktoré zásadným spôsobom ovplyvnia fungovanie organizmu. Neskôr sa pridávajú napríklad aj telesné zmeny súvisiace s rastom maternice, v ktorej sa vyvíja plod.

A so zmenami v tele ženy súvisí aj výskyt obrovského množstva rôznorodých sprievodných ťažkostí. Nevoľnosti, zvracanie, citlivé prsia, únava, zmeny nálad aj častejšie močenie. To sú typické príznaky tehotenstva na počiatku prvého trimestra a súvisia najmä so spomínanými hormonálnymi zmenami.

V neskoršej fáze tehotenstva sa zase môžu objaviť zápchy, bolesti chrbta, opuchy či dýchavičnosť. Tieto príznaky zase do veľkej miery súvisia s rastom maternice, ktorá utláča okolité tkanivá a so zvyšujúcou sa hmotnosťou.

Tehotné ženy môžu potrápiť skutočne rôznorodé zdravotné ťažkosti, spomedzi ďalších môžeme spomenúť aj hemoroidy, plynatosť, kŕčové žily, depresívne nálady, farebné zmeny na pokožke či dokonca krvácanie ďasien. Ani tŕpnutie rúk v tehotenstve nie je ničím zriedkavým. Aké sú príčiny tohto zdravotného problému? Ide i príznak nejakého závažnejšieho stavu? A ako si s problémom poradiť?

Čo spôsobuje tŕpnutie rúk počas tehotenstva?

Tŕpnutie v horných končatinách rôzneho rozsahu, alebo aj tŕpnutie prstov na rukách, prípadne aj mravčenie a tŕpnutie dolných končatín, majú počas tehotenstva na svedomí spravidla viaceré telesné zmeny, ktoré sú pre obdobie gravidity úplne prirodzené a nevyhne sa im prakticky žiadna žena.

To ale, samozrejme, neznamená, že tŕpnutie rúk sa bezpodmienečne objavuje u každej tehotnej ženy. Priebeh tehotenstva je veľmi individuálnou záležitosťou. Čo však stojí za tŕpnutím rúk, ktoré sa môže počas tehotenstva objavovať, a to najmä od polovice druhého trimestra alebo v treťom trimestri? 

Vznik nepríjemného tŕpnutia v rukách, alebo horných aj dolných končatinách zároveň obvykle súvisí hlavne s útlakom tkanív, ku ktorému dochádza z dvoch hlavných dôvodov:

  • počas tehotenstva sa zvyšuje objem tekutín a krvi v obehu – hromadené tekutiny spôsobujú opuchy, pričom následkom je aj útlak niektorých nervov v oblasti rúk a nôh, čo vedie k poruchám citlivosti v postihnutej oblasti a vzniku tŕpnutia a pocitov mravčenia a slabosti,
  • počas tehotenstva sa zväčšuje maternica s vyvíjajúcim sa plodom – vzniká útlak okolitých tkanív a nervov, čo môže rovnako spôsobovať mravčenie končatinách, horných aj dolných.

Tŕpnutie rúk v tehotenstve môže byť niekedy zapríčinené aj ďalšími faktormi. Tento príznak môže do istej miery súvisieť napríklad s anémiou, ktorá rovnako mnohé tehotné ženy neobchádza, ako aj hladinami minerálov (nedostatok horčíka) a vitamínov v krvnom obehu či nadmernou fyzickou záťažou.

Odporúčame: ​Desiata do školy - TOP tipy a nápady na zdravé pochúťky!

Syndróm karpálneho tunela v tehotenstve

U niektorých žien sa v čase tehotenstva dokonca rozvíja takzvaný syndróm karpálneho tunela, ktorý je často nazývaný aj ako zápästný syndróm. Ide o jedno z často sa vyskytujúcich nerovovo-útlakových ochorení ruky, ktoré konkrétne postihuje stredný nervy v karpálnom tuneli zápästia.

Karpálny tunel je akási úžina v oblasti medzi predlaktím a dlaňou, ktorou prechádza spolu s niekoľkými šľachami aj spomenutý nerv s latinským názvom nervus medianus. Ten inervuje niekoľko prstov rúk. Pri zmenšení karpálneho tunela dochádza k útlaku daného nervu, čo spôsobuje charakteristické príznaky syndrómu karpáneho tunela. Vo všeobecnosti najčastejšie syndróm karpálneho tunela vzniká z dôvodu opakovaného, nadmerného a dlhodobého preťažovania danej oblasti.

Rizikové sú napríklad skupiny osôb, ktoré rukami vykonávajú v práci opakované jednotvárne činnosti (napr. klikanie myškou a ťukanie do klávesnice, používanie ihly pri šití, práca s nejakým náradím). Príznaky syndrómu karpálneho tunela sa do určitej miery pritom vyskytujú až u skoro 2/3 tehotných žien, pričom sa rozvíjajú najčastejšie v 3. trimestri.

Kým obvykle syndróm karpálneho tunela postihuje len jednu ruku, u žien počas gravidity bývajú približne v polovici prípadov postihnuté obe ruky. Vznik tohto zápästného syndrómu v tehotenstve súvisí s vyššie spomínanými príčinami – hlavne zvýšený objem tekutín v tele (najmä z dôvodu hormonálnych zmien) a následný vznik opuchov, ktoré vytvárajú útlak tkanív a nervov.

Ako sa prejavuje syndróm karpálneho tunela počas gravidity?

Syndróm karpálneho tunela môžu sprevádzať viaceré nepríjemné príznaky, ktoré, ako sme spomenuli vyššie, môže žena pociťovať na oboch rukách zároveň. Útlak stredového nervu a okolitých tkanív vedie k viacerým ťažkostiam týkajúcich sa horných končatín.

Vo všeobecnosti patrí k typickým príznakom tŕpnutie rúk a tŕpnutie prstov rúk, no konkrétne sa môžu objavovať viaceré rôznorodé príznaky:

  • tŕpnutie rúk v noci alebo ráno po prebudení,
  • mravčenie v rukách a prstoch, a to hlavne v ukazováku, palci alebo prostredníku,
  • znížená citlivosť v rukách a prstoch,
  • bolesti rúk (niekedy prechádzajú až do ramien),
  • brnenie zápästia,
  • pocity pálenia v ruke,
  • stuhnutie a zhoršená hybnosť ruky a prstov (napr. problémy s otočením ruky v zápästí),
  • viditeľný opuch,
  • zhoršený úchop (problém s udržaním predmetov v ruke),
  • rýchla únava ruky.

Je potrebná liečba karpálneho tunela v čase tehotenstva?

Vo všeobecnosti sa pri liečbe syndrómu karpálneho tunela postupuje najmä podľa závažnosti vzniknutého stavu. Pri skorých štádiách môžu byť nápomocné napríklad rehabilitácie, tiež ortézy a znehybňujúce dlahy, prípadne lekár predpisuje aj medikamenty. V rámci režimových opatrení sa odporúča postihnutú ruku hlavne šetriť. V neskorších štádiách so závažnými príznakmi sa obvykle pristupuje k chirurgickému zákroku.

Avšak, v prípade tehotenstve sa u žien obvykle nepristupuje k nejakej špecifickejšej liečbe, pretože ide obvykle len o dočasný stav. Zvyčajne problémy súvisiace s karpálnym tunelom ustupujú po pôrode bez nejakého zásahu, najmä ak žena tieto ťažkosti pred tehotenstvom nemala. Počas tehotenstva sa odporúča ťažkosti zmierňovať najmä nepreťažovaním ruky, prípadne chladivými obkladmi či bandážami.

Samozrejme, vždy by mal o vzniknutých ťažkostiach vedieť lekár, ktorý podľa potreby odporučí vyšetrenia a liečbu. Ak sa v tehotenstve problémy s tŕpnutím a mravčením končatín stále zhoršujú, pridáva sa výrazná slabosť v končatinách a tiež opuchy, návštevu lekára neodkladajte.

Odporúčame: Príčiny zvýšenej chuti do jedla: Môže za tým stáť ochorenie?

Prevencia syndrómu karpálneho tunela v tehotenstve

Prevencia problémov s karpálnym tunelom v tehotenstve nie je do väčšej miery možná, keďže ich vznik súvisí s prirodzenými zmenami v tele ženy v čase gravidity, ktoré nemožno zvlášť ovplyvniť. Avšak, pre aspoň určité zníženie rizika sa odporúča najmä:

  • vyhýbať nadmernému preťažovaniu rúk, a to hlavne opakovanými jednotvárnymi pohybmi,
  • pri dlhodobej aktivite nezabúdať na prestávky,
  • udržiavať telo v pohybe,
  • dodať telu aj dostatok oddychu a relaxu,
  • myslieť na správnu polohu pri sedení a správne držanie tela,
  • dodržiavať dostatočný pitný režim,
  • zabezpečiť telu dostatok minerálov a vitamínov.

Čo pomáha na tŕpnutie končatín?

Ak sa u ženy objaví v druhej polovici tehotenstva problém s tŕpnutím a mravčením končatín, obvykle tento stav pretrváva až do konca tehotenstva. Podľa odporúčania lekára je možné zvoliť doplnky stravy s obsahom magnézia a niektorých vitamínov B, ktoré majú vplyv na nervový systém. Možné je tiež napríklad pitie vody s obsahom magnézia, samozrejme, v primeranom množstve.

V prípade rozvoja ťažkostí môže trošku pomôcť oplachovanie končatín striedavo vlažnou a teplou vodou, čo podporí krvný obeh. Veľmi vhodné sú aj masáže a strečingové cvičenia. Dobrý účinok má aj vytrásanie rúk, krúženie zápästím či stláčanie malej loptičky. Netreba zabúdať ani na odpočinok.

Cviky na tŕpnutie rúk:

  1. Otvorte si ruky a prsty napnite. Následne pokrčte prsty v malých kĺboch a potom stlačte ruky v päsť. Zopakujte asi 5-krát. Potom zovrite ruky v päsť a krúžte nimi asi 10 až 15 sekúnd. Nakoniec si ruky uvoľnite a traste dlaňami oboch rúk asi 10 sekúnd.
  2. Natiahnite pravú ruke pred seba tak, akoby ste sa chceli oprieť o stenu. Prsty ruky smerujú smerom hore. Následne si ľavou rukou chyťte prsty pravej ruky a ťahajte smerom k predlaktiu. Zároveň dlaň pravej ruky tlačte pred seba. Podržte 10 sekúnd a cvik vykonajte aj s vymenenými rukami. 

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní