Častá choroba z povolania: Aké sú prejavy syndrómu karpálneho tunela?

Častá choroba z povolania: Aké sú prejavy syndrómu karpálneho tunela?

Pojem syndróm karpálneho tunela nie je až taký neznámy. Ide o nepríjemný zdravotný problém, s ktorým sa priamo stretne nemalá časť populácie. Toto ochorenie môžeme prakticky zaradiť aj medzi choroby z povolania. Týka sa našich rúk, respektíve oblasti zápästia. 

Často vzniká kvôli stereotypu. Práve rozličné pohyby rúk, ktoré sa pravidelne a dlhodobo opakujú, napríklad pri špecifickej práci, môžu k rozvoju tohto problému značne prispieť. Komu najviac hrozí syndróm karpálneho tunela, aké sú príčiny vzniku a ako sa prejavuje syndróm karpálneho tunela?

Čo je syndróm karpálneho tunela?

Pod pojmom syndróm karpálneho tunela, ktorý je často označovaný aj ako zápästný syndróm, rozumieme jedno z veľmi sa často vyskytujúcich nervovo-útlakových ochorení ruky. Ide v podstate o postihnutie stredného nervu v karpálnom tuneli zápästia.

Karpálny tunel pritom označuje akúsi úžinu spájajúcu predlaktie s dlaňou. Prechádza ním takzvaný nervus medianus i niekoľko šliach. Tento nerv sa podieľa na inervovaní hneď niekoľkých prstov, zabezpečuje teda ich pohyb aj citlivosť.

V dôsledku rôznych skutočností môže dôjsť k postihnutiu daného nervu i k postupnému zmenšovaniu priestoru v tuneli. Priestor karpálneho tunela sa zmenšuje, čo vedie k tlaku na stredový nerv. To vyvoláva ťažkosti charakteristické pre syndróm karpálneho tunela. 

Aké sú príčiny syndrómu karpálneho tunela?

Čo spôsobuje syndróm karpálneho tunela? Dôvodov tohto zdravotného problému pritom môže byť hneď niekoľko. K postihnutiu tejto oblasti môže dôjsť v dôsledku nejakého úrazu.

Príčinou je však v mnohých prípadoch najmä nadmerné a dlhodobé preťažovanie danej oblasti. Riziková je neprimeraná manuálna práca alebo aj opakovaná jednotvárna činnosť s rukami, resp. opakovaný pohyb.

Odporúčame: Najvhodnejšie potraviny na raňajky: S ktorými začnete váš deň?

liečba syndrómu karpálneho tunela

Zdroj: Shutterstock®

Rizikové faktory – komu hrozí zúženie karpálneho tunela?

Zo štatistík vyplýva, že syndrómom karpálneho tunela vo väčšej miere postihuje ženské pohlavie. Rizikové pre rozvoj problému sú činnosti, ako je napríklad dlhodobá práca za počítačom s počítačovou myšou a klávesnicou, hra na klavíri či strunové nástroje, šitie i dlhodobá práca s nejakým konkrétnym náradím.

Toto ochorenie sa častejšie vyskytuje u športovcov, elektrikárov či iných robotníkov, pracovníkov za pásom, kuchárov, záhradkárov či krajčírov. Medzi ďalšie rizikové faktory radíme okrem úrazu aj hormonálne zmeny v organizme, reumatické ochorenie aj zápal alebo degeneratívne zmeny v danej oblasti.

Aké sú príznaky syndrómu karpálneho tunela?

Prejavy sa typicky objavujú na jednej ruke, no ochorenie môže postihnúť i obe ruky. Charakteristické príznaky sú nasledovné:

  • tŕpnutie a necitlivosť v prstoch i bolesť,

  • pocity mravčenia v ruke, najmä v ukazováku, palci či prostredníku,
  • tŕpnutie a brnenie v prstoch alebo celého zápästia či dokonca pálenie,
  • bolesť zápästia môže prechádzať až do ramien,
  • postupne je výrazne obmedzená hybnosť prstov a ruky,
  • jedinec môže mať problém napríklad so zapínaním gombíkov alebo s nosením predmetov v ruke, môže mať problém otočiť ruku v zápästí,
  • niekedy sa pridávajú aj opuchy či svalová ochabnutosť, postihnutá ruka sa rýchlo unaví.

Bude vás zaujímať: Prečo zaradiť do jedálnička semená slzovky? Toto sú ich účinky!

syndróm karpálneho tunela

Zdroj: Shutterstock®

Diagnostika syndrómu karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela nie je spravidla ťažké diagnostikovať. Lekár dokáže stanoviť tento zdravotný problém na základe typických prejavov ochorenia, prípadne ďalších vyšetrení. Sleduje sa napríklad elektrická činnosť na nervovo-svalovej úrovni, vďaka čomu je možné útlak nervu potvrdiť. Lekár môže nariadiť napríklad elektromyografické vyšetrenie (EMG).

Liečba karpálneho tunela – je nutná operácia karpálneho tunela?

Liečba syndrómu karpálneho tunela závisí od stavu pacienta. V skorších štádiách ochorenia môžu pomôcť rehabilitácie, rôzne znehybňujúce dlahy a ortézy, prípadne nejaké liečivá na zmiernenie príznakov.

Pomôže dostatok oddychu, pričom postihnutá oblasť by nemala byť zaťažovaná. V prípade závažnejšieho syndrómu karpálneho tunela sa tiež pristupuje k operačnému riešeniu. Následná rekonvalescencia môže trvať aj tri mesiace.

Prevencia – ako nedostať karpálny tunel?

Pri tomto ochorení má však veľký význam aj prevencia, a to najmä v prípade, ak sa nachádzate v rizikovej skupine a svoje ruky pravidelne zaťažujete. Dôležité je dávať si od práce pravidelné prestávky. Vhodné je ruky a zápästia často precvičovať alebo masírovať.

Skúste pokrúžiť zápästím, prípadne ho ohýbať hore a dolu alebo dlane niekoľkokrát otvorte a zase zatvorte. Veľkým pomocníkom je aj malá loptička, s ktorou ruku rýchlo precvičíte. Pri práci na počítači využívajte ergonomicky tvarovanú klávesnicu aj podložku pod myš.

Cviky na syndróm karpálneho tunela:

Článok aktualizovaný 30.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní