Najvhodnejšie potraviny na raňajky: TOP 8 zdravých potravín, ktorými by ste mali začať svoj deň

Najvhodnejšie potraviny na raňajky: TOP 8 zdravých potravín, ktorými by ste mali začať svoj deň

Raňajky delia ľudí na dva tábory. Kým jedni si nevedia bez raňajok predstaviť svoj deň, druhí majú k rannému jedeniu odpor. Pravdou však je, že bez raňajok by sme jednoducho nemali odchádzať z domu. Význam raňajok netreba podceňovať. Prečo sú raňajky dôležité? Toto prvé jedlo dňa je pre nás akýmsi palivom, ktoré po dlhom spánku náš organizmu bez výnimky potrebuje. 

Bez raňajok sa náš metabolizmus nenaštartuje správne, nebudeme mať dostatok energie a nebudeme tak výkonní, ako by sme chceli. Ak máte k raňajkám negatívny vzťah, začnite ráno s malými sústami a verte, že postupne si zvyknete. A čo je najvhodnejšie ráno jesť? Ako by mali správne vyzerať zdravé raňajky? V článku vám predstavíme tie najlepšie potraviny na raňajky, vďaka ktorým si pripravíte raňajkové hody!

TOP zdravé potraviny pre zdravé raňajky:

1. Vajcia – skvelé zdroje bielkovín

Úplným favoritom, čo sa potravín na raňajky týka, sú vajíčka. Tie sú skvelým zdrojom bielkovín i dobrých tukov. Taktiež obsahujú cholín, vitamíny skupiny B aj železo či fosfor. Vajcia nás dokážu nasýtiť na dlhšiu dobu. Ak máte najradšej slané raňajky, pravidelne voľte práve vajíčka.

Podporujú proces trávenia i metabolizmus, prispievajú k normalizácii hladiny cukru v krvi a bojujú proti zlému cholesterolu. Perfektnou voľbou sú napríklad natvrdo uvarené vajcia. Taktiež si môžete pripraviť na olivovom oleji omeletu so špenátom, ktorý vám hneď zrána dodá množstvo ďalších živín.

Vyskúšajte: Čo uvariť na obed? Vyskúšaj tento zdravý šošovicovo-mrkvový šalát!

celozrnný chlieb

Zdroj: Shutterstock®

2. Celozrnný chlieb a pečivo ako zdroj zložených sacharidov

K vajíčkam nezabudnite pridať plátok celozrnného chleba. Ten je totiž skutočne skvelou potravinou na raňajky, či už chcete ráno slané alebo sladké jedlo. Kvalitné celozrnné pečivo je zdrojom zložených sacharidov a vlákniny.

Opäť prispeje k dlhodobému pocitu sýtosti a uchráni vás pred návalmi vlčieho hladu počas celého dopoludnia. Je zdrojom vitamínov skupiny B a podporí činnosť čriev. Pridať k nemu môžete omeletu, arašidové maslo, kvalitný džem, domácu nátierku, cottage syr či poctivú kuraciu šunku.

3. Obilninové vločky pre ľahké raňajky

Chcete si pripraviť sladké raňajky? Určite siahnite po obilninových vločkách, či už ovsených, pohánkových alebo iných. Zalejte ich rastlinným alebo iným mliekom, pridajte oriešky aj sušené alebo čerstvé ovocie. Pokrm môžete dochutiť medom či škoricou. Takéto rýchle raňajky sú skvelou voľbou.

Ak preferujete teplé sladké raňajky, pripravte si z vločiek kašu. Vločky stačí v malom hrnčeku povariť s mliekom, kým zmes nezhustne. Kašu môžete ochutiť roztlačeným banánom, nastrúhaným jablkom, kokosom, sušenými hrozienkami, kakaom, kúskami horkej čokolády či inými obľúbenými potravinami. Fantázii sa medze nekladú!

Odporúčame: Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

avokádo

Zdroj: Shutterstock®

4. Avokádo

Avokádo je skutočnou superpotravinou s mnohými blahodarnými účinkami na ľudské zdravie. Je bohaté na zdravé rastlinné tuky, vitamín E či draslík. Prispieva k prevencii srdcových chorôb aj tráviacich ťažkostí. Taktiež ho radíme medzi účinné antistresové potraviny.

A ako si ho dopriať na raňajky? Je množstvo spôsobov, ako si vychutnať avokádo. Stačí si ho napríklad nakrájať na celozrnný chlieb, posoliť a okoreniť. Pridať môžete i plátky vajíčka natvrdo. Z avokáda sa dá tiež pripraviť chutná nátierka. Takto si vytvoríte vysoko energické raňajky, ktoré vám zabezpečia zasýtenie na celé dopoludnie.

5. Nátierky zo strukovín – plné bielkovín

Môže sa to zdať zvláštne, no verte, že do raňajkového menu môžete občas zaradiť aj strukoviny. Sú plné bielkovín, vitamínov aj minerálov. Ak si ich natriete na celozrnný chlieb a pridáte nejaký kúsok zeleniny, máte výživné raňajky hotové. Vyskúšajte šošovicovú či fazuľovú nátierku.

Veľmi chutný je aj domáci hummus z cícera. Nátierku si pripravte večer a hneď na niekoľko dní máte vybavené rýchle a zdravé raňajky. Strukovinová nátierka z celozrnným pečivom a čerstvou zeleninou predstavuje zdravé jedlo, ktoré dobre zasýti a je navyše chutné.

Odporúčame: Neprišla si im na chuť? Toto je 5 dôvodov, prečo jesť ovsené vločky!

bobuľové ovocie

Zdroj: Shutterstock®

6. Bobuľové ovocie pre vitamíny a antioxidanty

Na raňajky je vhodné do jedálnička zaradiť nielen rozličné druhy zeleniny, ale aj ovocia, ktoré napríklad skvele doplnia ovsenú kašu, alebo aj biely jogurt. Ak obľubujte ovocný jogurt, je lepšou voľbou zmiešať biely jogurt s ovocím, ako voliť kupované ochutené jogurty, ktoré majú obvykle nadbytok pridaného cukru.

Úplným favoritom je však dozaista bobuľové ovocie. Neváhajte konzumovať dostatok čučoriedok, jahôd, malín, brusníc, černíc a podobne. Tento druh ovocia je nabitý vitamínmi a cennými antioxidantmi. Po ruke môžete mať v mrazničke aj mrazený mix bobuľového ovocia. Za hrsť z neho pridajte pri varení do obilninovej kaše.

7. Orechy a semená

Z rozličných semienok a orieškov síce nepripravíte plnohodnotné raňajky, no sú skvelým parťákom pri príprave pokrmu. Dajú sa využiť v slanom aj sladkom jedle. Sú zdrojom zdravých tukov i minerálov a stopových prvkov.

Do kaše či ovsených vločiek pridajte nesolené nepražené mandle, vlašské orechy, lieskovce či kešu orechy. Slnečnicovými, ľanovými alebo aj chia semienkami môžete posypať omeletu, avokádovú aj strukovinovú nátierku či opäť raňajkovú kašu. Aj výživné látky z týchto surovín sa počítajú!

8. Tvaroh

Chcete si ráno naservírovať proteínovú bombu? Okrem spomenutých vajíčok alebo nátierok zo strukovín môžete zvoliť aj tvaroh. Pre skvelé raňajky plné bielkovín môže tvaroh kombinovať so slanými aj sladkými ingredienciami.

Ak preferujete slané raňajky, pripravte si tvarohové nátierky, ktoré môžete podávať s celozrnným pečivom a čerstvou zeleninou. Ak máte ráno chuť na sladké, pridajte k tvarohu ovocie, med, oriešky, semienka, orieškové maslo alebo aj kakao. Pridať môžete aj domáce müsli.

Tipy na niekoľko skvelých receptov na raňajky:

Článok aktualizovaný 12.12.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní