Trápi vás krčná chrbtica? Skúste malé zmeny, ktoré prinesú uvoľnenie.

Trápi vás krčná chrbtica?   Skúste malé zmeny, ktoré prinesú uvoľnenie.

Bolesťami krčnej chrbtice trpia hlavne ľudia v produktívnom veku. Tieto problémy sa týkajú oboch pohlaví rovnako. Môže za to rýchly životný štýl, nesprávne sedenie a v neposlednom rade hodinové pozeranie do mobilu. Ako predchádzať pretrvávajúcim problémom s krčnou chrbticou?

Prestaňte na seba vyvíjať tlak

Asi vás neprekvapí fakt, že stres spôsobuje stuhnutie svalov chrbta, ramien a trapéz, čo priamo pôsobí na stavce krčnej chrbtice. Ľudové porekadlo „niesť si starosti na pleciach“ je v tomto prípade pravdivé. Dlhodobý stres sa skôr či neskôr odrazí na zdraví vašej chrbtice.

Naučte sa vytvárať vo svojom živote rovnováhu medzi prácou a relaxom. Odpovedzte si sami na otázku, či dokážete vypnúť hlavu od práce a povinností, nájsť si čas iba pre seba, nevytvárať na seba tlak a bez výčitiek relaxovať.

Odložte mobil a dobre sa vyspite

K relaxácii a uvoľneniu patrí kvalitný spánok. Po zdravom spánku by sme sa ráno mali zobudiť svieži. Veľmi dôležitý je výber vhodného ergonomického vankúša. Kvalitu spánku podporíte aj ďalšími zvykmi – miestnosť dobre vyvetrajte, aspoň 2 hodiny pred spaním nejedzte ťažké jedlá a nepite alkohol, no a poslednú hodinu pred spánkom sa vyhnite pozeraniu do mobilu. Toto je jeden z najčastejších zlozvykov, ktorý veľmi narúša kvalitu spánku. Nekvalitný spánok priamo súvisí s problémami chrbta a krčnej chrbtice.

Masáž uvoľňuje a pomáha

Zahriate a prekrvenie svalov im prináša uvoľnenie, toxické látky sa ľahšie odplavia a bolesť odchádza. O svaly sa treba preto starať, stuhnuté miesta pravidelne nahrievať a prekrvovať. Dá sa to rôznymi spôsobmi, ako napríklad teplou sprchou, suchým teplom, saunou a veľmi účinná je tiež masáž.

Masážou si viete efektívne a rýchlo uľaviť od bolesti a napätia. Zveriť sa môžete do rúk profesionálov, no častokrát postačí aj masáž od partnera alebo samomasáž. Návod, ako správne masírovať oblasť krčnej chrbtice nájdete v tomto inštruktážnom videu od fyzioterapeuta:

K masážam používajte vhodné a profesionálne produkty. Vybrať si môžete z ponuky masážnych emulzií, gélov, krémov či olejov. Benefitom je, pokiaľ tieto prípravky obsahujú výťažky z liečivých bylín, ktoré svojimi účinkami dokážu svaly regenerovať, uvoľňovať a vďaka obsahu éterických olejov, pôsobiť aj aromaterapeuticky.

Rokmi overené sú masážne produkty od tradičnej značky ALPA v rôznych prevedeniach. Všetky vychádzajú z tradičnej francovkovej receptúry s výrazným obsahom prírodného mentolu a sú obohatené o výťažky rôznych byliniek, pričom každá rieši iný špecifický problém. Jedná sa o extrakty z arniky, kostihoja, gaštanu, borovice, rozmarínu a ďalších liečivých darov prírody.

Pre úľavu od bolesti chrbtice vynikajúco poslúži bylinný masážny gél s výťažkami z klinčeka, ktorý má vďaka svojmu zloženiu mierne znecitlivujúce účinky. Do domácej lekárničky, kabelky alebo na cesty je praktickou voľbou bylinný masážny krém, ktorý svojim praktickým balením nezaberie veľa miesta a máte ho vždy poruke.

Vyskúšaj: Feniklový čaj je skutočný všeliek: Odstráni týchto 7 neduhov!

Alpa prípravky na masáže

Zdroj: Alpa

Efektívne rehabilitačné cviky

Pokiaľ vaše problémy s krčnou chrbticou pretrvávajú, určite navštívte skúseného rehabilitačného terapeuta. Odporučí vám cvičenie na doma, ktorými si viete prinavrátiť život bez bolesti. Častokrát ide o veľmi jednoduché uvoľňovacie pohyby, ktoré sú však mimoriadne efektívne. Dokážete ich bez problémov za pár minúť „odcvičiť“ doma alebo v práci za stolom. Aj malé cvičenie dokáže spraviť veľký rozdiel.

Masážne produkty značky ALPA zakúpite v lekárni, DM drogérii, 101 drogérii, Teta, Billa, Tesco a CBA.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní