Osožná burina hviezdica prostredná – prečo ju volajú kuračka a aké má účinky?

Osožná burina hviezdica prostredná – prečo ju volajú kuračka a aké má účinky?

Boj s burinou v záhrade pozná asi každý, kto si dáva záležať na jej celkovom vzhľade a chce mať presne pod kontrolou, čo kde rastie, či už hovoríme o okrasných, alebo aj úžitkových rastlinách. Rôzne buriny však nemožno vždy považovať len za niečo škodlivé a nežiaduce. Mnohé z nich dokážu byť totiž aj veľmi osožné. 

Spomenúť môžeme napríklad pýr plazivý, ktorý vyzerá ako obyčajná tráva a obvykle je ťažké sa ho v záhrade zbaviť. Pritom tradičná medicína veľmi dobre pozná jeho liečivú silu. Ide o prírodný močopudný prostriedok s blahodarným vplyvom na močové ústrojenstvo. Uplatňuje sa tiež napríklad pri reumatizme a dne.

V článku vám predstavíme hviezdicu alebo kuračku, ktorú možno tiež zaradiť k nežiaducej burine. Ide však skutočne o neužitočnú burinu?

Hviezdica alebo kuračka

Táto bylina je známa pod mnohými menami. V ľudovej reči sa možno stretnúť s pomenovaním kuračka, ale aj kuracie črevo alebo vtáčinec žabinec, a to z toho dôvodu, že sa využívala ako pokrm pre domácu hydinu a niektoré druhy vtákov. Odborný názov znie hviezdica prostredná a je odvodený z latinského mena Stellaria media. 

Pomenovaná bola takto rastlina na základe jej kvetov, ktoré majú hviezdicovitý tvar (stella znamená hviezda). Ide o rýchlorastúcu dlhovekú jednoročnú bylinu z čeľade silenkovité, ktorá je typická svojimi poliehavými rozvetvenými stonkami. Listy sú malé a vajcovité so špicom, spomínané kvety drobné a obvykle biele. Plodom sú tobolky obsahujúce tmavé semená. 

Kde rastie kuračka?

Všimli ste, že sa vám na záhrade medzi dlaždicami chodníka, prípadne napríklad v parku, rozrástla nejaká ťahavá bylina s menšími lístkami? Môže ísť o viacero druhov, v našich končinách to býva napríklad stavikrv, ale môže ísť práve aj o hviezdicu prostrednú. Pre svoj život teda kuračka nepotrebuje práve najideálnejšie podmienky, no obľubuje vlhko a úrodné pôdy. 

Na Slovensku je vtáčinec žabinec jednou z najrozšírenejších burín, rastie v parkoch, na lúkach a rumoviská, popri cestách i na trávnatých plochách, a to od nížin po horské oblasti. Je však pravdou, že na mnohých miestach nie je úplne žiaduci. Keďže vytvára husté porasty, môže brániť poľnohospodárkym plodinám v raste. 

Odporúčame: ​Liečivo aj otrava – ako v prírode spoznať ľuľkovec zlomocný?

Aké má kuračka účinky?

Pre záhradkárov a pestovateľov je to burina, pre tradičnú medicínu pomocné liečivo. Už v minulosti sa kuračka podávala pri tráviacich ťažkostiach či TBC. Obsahuje organické kyseliny, horčiny, flavonoidy, triesloviny, viaceré minerály, dokonca vrátane železa. Nájdeme v nej aj vitamín C. Pôsobí antisepticky, močopudne a protizápalovo. 

Podľa ľudovej medicíny je hviezdica prostredná nápomocná pri zdravotných ťažkostiach, ako sú napríklad:

  • tráviace problémy, 

  • žlčové kamene,
  • pálenie záhy,
  • kašeľ,
  • hlieny v dýchacích cestách,
  • vysoký cholesterol,
  • reuma,
  • hemoroidy,
  • rany a vredy,
  • citlivá a suchá pokožka,
  • ekzémy.

Využitie hviezdice na liečebné účely

Hviezdicu prostrednú možno využiť podobne ako iné liečivé bylinky. Pripraviť sa dá zápar z 1,5 PL sušenej vňate kuračky a 300 ml horúcej vody. Lúhujeme 15 minút, scedíme a pri ťažkostiach podávame 2-krát denne. Čaj z kuračky však nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, pretože môže znižovať až zastaviť tvorbu materského mlieka. 

Bylinka sa nepodáva ani deťom, osobám užívajúcim nitráty a hlavne nie dlhodobo. Nadužívanie môže spôsobovať bolesti hlavy či závraty. Pri vonkajšom používaní možno pripraviť silnejší zápar, respektíve odvar. Ten aplikujeme na pokožku pomocou obkladov alebo vatových tampónov. Možno ním ošetriť podráždenú pokožku i menšie rany. Pri hemoroidoch sa pridáva odvar do kúpeľa. 

Využitie kuračky v kuchyni

Kuračka predstavuje chutnú zelenú bylinku, ktorú možno bez problémov konzumovať. Na konzumáciu sa zberajú nadzemné časti rastliny, a to stonky, lístky aj kvety. Stonky, najmä tie staršie, sú chuťovo zemitejšie, no mladé lístky pripomínajú zelený hrášok. 

Vtáčinec žabinec možno nasekať do polievok alebo smoothie nápojov, taktiež sa skvelo hodí do čerstvých šalátov, podobne ako iná listová zelenina. Posypať ním môžete chlebík alebo sendvič, podobne ako pažítkou alebo žeruchou. Taktiež ho skúste primiešať do čerstvej domácej nátierky, napríklad vajíčkovej alebo bryndzovej. 

TIP: Svieži šalát s kuračkou

Potrebujeme:

  • hrsť čerstvej kuračky

  • hrsť polníčka
  • hrsť rukoly,
  • polovica šalátovej uhorky
  • 6-8 kúskov cherry paradajok
  • syr feta
  • olivový olej
  • limetková alebo citrónová šťava
  • soľ

Postup: V mise si zmiešame umyté a osušené zelené lístky, teda kuračku, polníček aj rukolu. Pridáme na menšie kúsky nakrájanú uhorku aj paradajky a pomrvený syr feta. Pokvapkáme olivovým olejom, pridáme trochu limetkovej šťavy a osolíme. Podľa chuti môžeme pridať aj sušené bylinky. Dôkladne zamiešame a môžeme podávať, napríklad ako prílohu ku grilovanému mäsku. 

Odporúčame: ​Rebarbora - ako a kedy ju správne zberať?

Zber hviezdice prostrednej

Vtáčinec žabinec možno zberať v priebehu jari, leta aj na začiatku jesene. V prípade využitia na liečebné účely sa odporúča kvitnúca vňať, ktorá sa pred uskladnením musí dôkladne vysušiť. Ak chceme kuračku zberať na konzumáciu, vhodné sú mladé rastlinky pred kvitnutím, pretože majú vtedy najlepšiu chuť. Sú sladšie a šťavnatejšie. Pri starších rastlinách s hrubšími stonkami možno z rastliny otrhávať lístky. 

Pestovanie hviezdice prostrednej

Možno sa hviezdica prostredná javí ako nevítaná burina, no nie je nič na tom, ak sa ju rozhodnete vo svojej záhrade pestovať, či už ju budete chcieť využívať ako prírodné liečivo, potravinu, alebo len okrasnú bylinu. Kuračka je celkom dobrá pôdopokryvná rastlina, ktorá pomáha chrániť pôdu pred eróziou. V záhrade jej môžete nájsť stanovište na miestach, kde sa nedarí trávam alebo iným rastlinám.

Kuračka rastie takmer celoročne, slabšie zimy jej nerobia problém. Samozrejme, použiť ju môžete aj ako potravu pre hydinu. Ak sa rozhodnete kuračku pestovať, vysiať môžete zakúpené semená, a to prakticky celoročne už od marca. Semená klíčia rýchlo, no nepravidelne. Hviezdica má rada vlhko, na pestovateľské podmienky však nie je zvlášť náročná. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní