Postavte si vtáčiu búdku svojpomocne

Postavte si vtáčiu búdku svojpomocne

Niektoré vtáky sú v našej záhrade vítané nielen pre svoju estetickú prítomnosť, ale aj pre ich schopnosť kontrolovať populáciu škodcov. Okrem toho, pozorovať na jar mladé vtáčiky, môže byť pre deti pútavé a vzdelávacie. Na dosiahnutie týchto cieľov je však nevyhnutné mať k dispozícii vhodné vtáčie búdky.

Ako postaviť vtáčiu búdku?

Na ich výrobu stačí len zopár dosiek, niekoľko skrutiek, vŕtačka a píla. Pri výrobe vtáčej búdky je dôležité zvoliť vhodný materiál. Doska na stavbu by nemala byť príliš hladká, aby sa vtákom lepšie vyliezalo po vnútornej strane. Zvonka ju však môžeme následne obrúsiť.

  • Pripravte bočné steny: začnite meraním bočných stien. Ich šírka by mala zodpovedať rozmerným proporciám dna plus hrúbka prednej a zadnej steny. Napríklad, ak má dno rozmery 12 x 12 cm a používate dosky hrubé 2 cm, šírka bočníc by mala byť 16 cm. Na hornej strane bočníc vyrežte šikmo, aby strieška mohla dobre odvádzať vodu.
  • Vytvorte prednú a zadnú stenu: následne podľa rozmerov bočných stien vytvorte aj prednú a zadnú stenu. Horná hrana by mala byť skosená, aby dokonale pasovala k strieške.
  • Vytvorte vletový otvor: asi 5 cm pod horným okrajom prednej steny vyvŕtajte vletový otvor.
  • Pripojte dno: dno umiestnite medzi bočné steny tak, aby sa nedalo vypadnúť. Nedávajte ho zo spodnej strany, pretože by mohli klince s časom uvoľniť a dno by mohlo vypadnúť.
  • Namontujte striešku: strieška by mala prevyšovať okraje búdky asi o 2 cm, aby sa zabránilo prenikaniu vody. Striešku nepripevňujte trvale k búdke; radšej pridajte kúsok dreva na jej spodnú časť, ktorý sa bude presne vkladať medzi bočné steny. Dôkladne overte, či sedí tesne, aby ju vietor neodfúkol. Neskôr bude potrebné striešku odstrániť, aby sa mohla búdka vyčistiť.
  • Pripojte uchytenie na zadnej strane: na zadnej stene umiestnite latku, ktorá poslúži na uchytenie búdky na strome.
postavte si vtáčiu búdku z dreva

Zdroj: canva.com

Aký by mal byť veľkosť vletového otvoru?

Veľkosť búdky a jej vstupného otvoru by mala zodpovedať potrebám konkrétneho druhu vtáka, ktorý máte záujem prilákať. Napríklad:

  • Menšie druhy vtákov: vnútorný rozmer 12x12 cm, výška 20-25 cm, vletový otvor s priemerom 2,8 cm.
  • Väčšie druhy vtákov: vnútorný rozmer 12x14 cm, výška 20-25 cm, vletový otvor s priemerom 3,4 cm.
  • Škorce: vnútorný rozmer 15x15 cm, výška 25-30 cm, vletový otvor s priemerom 5 cm.

Možno sa pýtate, prečo prilákať škorcov na záhradu, keď nám neskôr oberú čerešne. Škorce sú však hmyzožraví a občas si zobnú do čerešní len zriedka. Škorce si bránia svoje územie pred inými škorcami a tak môže byť pre nás výhoda, ak im poskytneme útočisko, znížime tak pravdepodobnosť, že by sa na strom zniesol celý kŕdeľ škorcov.

Odporúčame: Triky na pestovanie paradajok: Vyskúšajte starú čínsku metódu a úrodu nebude stíhať oberať!

Kde umiestniť vtáčiu búdku?

Pre búdku nebudete potrebovať bidlo, vtáky si poradia aj bez nej. Bidlo by len uľahčilo prístup mačkám a kunám. Zvonka ju natrite farbou, ktorá sa zlúči s okolitým prostredím - zelená alebo hnedá sú ideálne farby. Tak bude búdka menej nápadná a menšie nebezpečenstvo, že priláka pozornosť dravcov.

Búdku umiestnite aspoň 2 metre nad zemou. V okolí by nemali byť žiadne vetvy, po ktorých by sa mačky alebo kuny mohli dostať do búdky. Búdku zavesíme na strom ešte pred zimou, aby sa vtáky stihli na ňu zvyknúť a využiť ju ako úkryt na jar.

Umiestnite na záhradu viacero búdok, avšak nikdy nie viac ako jednu na jeden strom. Poskytnutím útočiska a prilákaním vtákov do svojej záhrady môžete očakávať, že budúci rok vám za odmenu pomôžu likvidovať škodcov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní