Zelenec je nenáročný a ešte aj prečistí ovzdušie. Ako ho pestovať?

Zelenec je nenáročný a ešte aj prečistí ovzdušie. Ako ho pestovať?

Poznáte zelenec? Hovorí sa mu tiež pavúčia rastlina, v angličtine spider plant. V latinčine ide o Chlorophytum. I keď vám názvy možno nič nevravia, podľa vzhľadu by ste túto izbovú rastlinu rozhodne spoznali. Ide v podstate o retro rastlinku, ktorú by sme kedysi našli snáď v každej domácnosti. A v obľube je aj dnes, a to pre svoju nenáročnosť, ale aj zaujímavý vzhľad. V domácnostiach sa pritom najčastejšie stretávame s druhom zelenec chochlatý, latinsky Chlorophytum comosum.

A ako teda vyzerá? Prezývku pavúčia rastlina nemá len tak. Zelenec je charakteristický dlhými a úzkymi listami zoskupenými v trsoch, ktoré majú v závislosti od kultivaru belavé alebo žltkasté pásiky po bokoch alebo uprostred. Rastlina je typická svojimi dlhými visiacimi drôtovitými stonkami, ktoré najskôr nesú drobné biele kvety a potom malé dcérske rastliny. Práve tie vyzerajú ako pavúky spúšťajúce sa na pavučine. 

Poďte sa pozrieť spolu s nami na to, prečo sa oplatí mať zelenec aj vo svojej domácnosti a ako sa oň správne postarať. 

Zelenec ako prírodná čistička ovzdušia

Zelenec ponúka mnoho benefitov, pre ktoré si ho zamilujete. Ak to s izbovými rastlinami veľmi neviete, určite vás v prvom rade poteší fakt, že ide o nenáročnú zeleň, ktorá vám nejaké menšie chyby pri pestovaní odpustí. Tejto izbovke nemožno uprieť ani zaujímavý vzhľad. Strapatá rastlinka s ťahajúcimi sa výrastkami dobre zapadne do tradičnejšieho aj moderného interiéru. Skvelo vynikne vo visiacich kvetináčoch alebo na poličke, stolčeku, komode či inom kuse nábytku, z ktorého bude ovísať. 

Avšak, k najväčším prednostiam zelenca rozhodne patrí to, že ho môžeme zaradiť medzi rastliny čistiace vzduch. Z ovzdušia v miestnosti napomáha odfiltrovať napríklad oxid uhoľnatý, acetón, amoniak, formaldehyd či benzén. Zdrojom rôznych škodlivín v ovzduší sú napríklad čistiace prostriedky, nábytok a rôznorodé bežne používané predmety, trebárs aj vlhčené utierky.

Zelenec pre jeho čistiace vlastnosti využíva aj NASA na orbitálnych staniciach vo vesmíre. Okrem toho rastlina uvoľňuje látky likvidujúce nemalé percento mikróbov vo vzduchu. Prispieva tak k zdravšiemu ovzdušiu v domácnosti, čo môžu oceniť napríklad alergici či osoby s pľúcnymi ochoreniami. Pohlcuje aj pachy a v neposlednom rade je výhodou i to, že nie je jedovatý ako mnohé iné izbové rastliny.

Odporúčame: TOP 10 tipov, ako využiť orechové maslo – zdravo, chutne a originálne

izbová rastlina

Zdroj: instagram.com/the_lush_leaf_ns

Koľko svetla potrebuje zelenec?

Každá rastlina potrebuje svetlo, no niektorým ho stačí aj menej. To je aj prípad zelenca. Dobre zvládne polotieň, teda ho môžete umiestniť napríklad do trochu tmavšej kúpeľne. Samozrejme, najviac sa mu bude dariť na jasnom rozptýlenom svetle. Na takomto mieste bude rýchlejšie rásť a bude mať krajšie sfarbené listy. Priame slnečné lúče však môžu jeho listy spáliť, cez leto tak posuňte rastlinu ďalej od veľmi slnečného okna. Ak ide o okno s nižšou intenzitou svetla, napríklad severné okno, pokojne ho pestujte aj na parapete. 

Akú teplotu a vlhkosť potrebuje zelenec?

Zelenec najlepšie zvláda teploty približne od 7 °C do 25 °C. Možno ho pestovať pri bežnej izbovej teplote. Nie je mrazuvzdorný, teplota by nemala klesať pod 7 °C (ideálne by však počas zimy mala byť skôr okolo 15 °C). Čo sa vlhkosti týka, zelencu sa páči trochu vyššia vzdušná vlhkosť. Preto sa mu darí napríklad v kúpeľniach, ktoré sú prirodzene vlhšie ako iné miestnosti. Ak ho pestujete inde, postačí ho pravidelne rosiť odstátou vodou, a to aspoň počas horúcich letných dní. 

Koľko vody potrebuje zelenec?

Menej je niekedy viac. Pri zelenci platí, že lepšie zvláda kratšie sucho ako premočenie pôdy. Zalievajte ho teda miernejšie. Postačí, ak je substrát počas leta zľahka vlhký, cez zimu môže medzi zálievkami aj trochu preschnúť. V koreňoch si udržiava viac vody, preto sa bez zálievky zaobíde o čosi dlhšie. 

Aký substrát je vhodný na pestovanie zelenca?

Zelenec rozhodne nepatrí medzi rastliny náročné na špecifický druh substrátu s určitou konzistenciou alebo živinami. Postačí aj univerzálny substrát alebo substrát na pestovanie zelených izbových rastlín. Väčšinou dobre rastie v akejkoľvek zemine. 

Ako často hnojiť zelenec?

Táto retro izbová rastlinka nie je zvlášť náročná ani na hnojenie. Avšak, ak jej predsa len chcete dopriať to najlepšie a chcete podporiť jej rast a rozvoj výhonkov, hnojte každé 2 až 3 týždne, a to od jari do jesene. V období vegetačného pokoja rastlina hnojenie nepotrebuje. Na hnojenie môžete použiť bežné tekuté hnojivo na zelené izbové rastliny. Vždy sa riaďte návodom na použitie, nadbytok hnojiva totiž môže rastline ľahko uškodiť. 

Odporúčame: ​Ideálna teplota v chladničke – akú teplotu nastaviť a ako ju udržiavať?

pestovanie zelenca

Zdroj: instagram.com/lilymady

Ako často presádzať zelenec?

To závisí najmä od rýchlosti rastu vašej rastlinky. Vo všeobecnosti sa odporúča presádzanie do väčšieho kvetináča každé 2 až 3 roky. Každoročne je však vhodné vymeniť aspoň vrchnú časť substrátu. Ak rastlina vypĺňa celý kvetináč, prípadne jej korene pretŕčajú cez drenážne otvory, je rozhodne čas ju presadiť. Vždy voľte kvetináč len o pár centimetrov väčší. Na presádzanie je najlepšia jar. Čerstvo presadenú rastlinu aspoň niekoľko týždňov až pár mesiacov nehnojte. Rastlina má totiž dosť živín a navyše nie je poriadne zakorenená. 

Ako namnožiť zelenec?

Ide to veľmi ľahko. V prvom rade môžete rastlinu pri presádzaní rozdeliť na dva či tri trsy, ktoré zasadíte do samostatných kvetináčov. Na rozmnoženie však možno použiť aj dcérske rastlinky, ktoré sa vytvárajú na dlhých previsnutých stonkách. Keď sa im vytvoria korienky, môžete ich odstrihnúť od materskej rastliny a nechať ešte zakoreniť vo vode. Dcérsku rastlinu spojenú s materskou však môžete aj položiť na vlhký substrát v novom kvetináči a počkať na zakorenenie. Keď sa tak stane, dcérsku rastlinu jednoducho od materskej odstrihnete. 

Užitočné tipy na pestovanie zelenca

  • Ak na svojom zelenci spozorujete hnedé suché končeky, začnite ho pravidelne rosiť. Obvykle totiž ide o následok veľmi suchého vzduchu v miestnosti.
  • V prípade, že sa hnedé fliačiky objavujú po celej dĺžke listov, môže ísť o spáleniny od slnka. Ak je zelenec v blízkosti okna, posuňte ho od neho ďalej. 
  • Dávajte si pozor na prepolievanie, ktoré vedie k hnitu trsov. Ak problém spozorujte včas, môžete skúsiť zelenec zachrániť presadením do suchej zeminy.
  • Zdá sa vám, že váš zelenec akoby strácal farbu, prípadne listy nemajú pekný tvar? Veľmi často je na vine nedostatok svetla. Zelenec zvládne aj horšie svetelné podmienky, v tme však rásť nedokáže.
  • Ak vás trápi, že váš zelenec poriadne nerastie a ani nekvitne, pouvažujte nad tým, čo mu chýba. Je to svetlo? Alebo živiny? Príčinou môže byť aj chlad či potreba presadenia. 
  • Žlté lístky na rastline nemusia znamenať žiaden problém. Ak sa to stáva občas, ide o prejav starnutia. Masívne žltnutie listov však môže byť spôsobené nedostatkom živín aj nadmernou zálievkou. 
  • Ak nechcete, aby kvetina prevísala, skúste jej dať napríklad kruhovú oporu, okolo ktorej môžete výhonky s trsmi vyväzovať. Získate tak nádhernú živú dekoráciu. 
  • Zelenec je na pôdu nielen nenáročný, ale v podstate ju ani nepotrebuje. Už ste skúšali pestovanie izbových rastlín vo vode? Zelenec je k tomu ideálny. 

Odporúčame: ​Tymianový čaj je fantastický liek pre malých i veľkých! Aké má účinky?

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/spreadingplant, instagram.com/maya_vendome


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní