Aké sú účinky gaštanov na naše zdravie? Oplatí sa im povedať áno!

Aké sú účinky gaštanov na naše zdravie? Oplatí sa im povedať áno!

Gaštany sú akýmsi symbolom jesene a zaradiť ich môžeme medzi typické jesenné potraviny a plody. Typicky sa pripravujú napríklad pečením. Práve pečené gaštany sú pre mnohých obrovskou pochúťkou. Rovnako sa z nich dajú upiecť a pripraviť rozličné chutné dezerty a múčniky. Dokonca sa z nich vyrába aj gaštanová múka. Reč je pritom o plodoch gaštanov jedlých, latinsky Castanea sativa. Tieto opadavé listnaté stromy z čeľade bukovité sú hojne rozšírené naprieč Európou aj v mnohých ázijských oblastiach. Na gaštanoch si však môžeme nielen poriadne zamaškrtiť, ale rovnako nimi môžeme podporiť svoje zdravie. Čo všetko obsahujú a ako vplývajú na trávenie či srdcovo-cievny systém?

Obsahujú množstvo vitamínov a minerálov

Možno to tak na prvý pohľad nevyzerá, no jedlé gaštany predstavujú nutrične bohatú potravinu. Obsahujú menšie množstvo nenasýtených mastných kyselín, bielkoviny aj sacharidy. Okrem toho sú bohaté na viaceré vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. Sú zdrojom vitamínov K a C, taktiež telu doplnia viaceré vitamíny skupiny B, napríklad tiamín či pyridoxín. Z ďalších telu prospešných látok nájdeme v jedlých gaštanoch hlavne draslík, horčík, železo aj vápnik či mangán. Tieto jesenné plody sú tiež plné látok s antioxidačnými účinkami, čo sú látky, ktoré chránia bunky tela pred voľnými radikálmi.

Odporúčame: Recept na tekvicové muffiny z ovsených vločiek: Budete ich milovať!

trávenie

Zdroj: Shutterstock®

Pomáhajú tráveniu

Konzumáciou jedlých gaštanov môžeme účinne podporiť proces trávenia. Sú totižto plné vlákniny, vďaka čomu zabezpečia pocit sýtosti a podporia správnu činnosť čriev. Vláknina je totižto nevyhnutná pre činnosť črevných baktérií, podporuje proces trávenia a uľahčuje priechod stravy črevami. Jej dostatočný príjem chráni pred zápchou a preventívne tak pôsobí aj proti nádorovým ochoreniam hrubého čreva a konečníka. Jedlé gaštany sú navyše ľahko stráviteľné a do jedálnička ich môžu zaradiť aj celiatici. Taktiež pôsobia v tele detoxikačne.

Majú priaznivý vplyv na imunitu

Možno vás tento fakt prekvapí, no jedlé gaštany sú na spomínaný vitamín C skutočne bohaté. Obsahujú okolo 25 mg tejto látky na 100 g. To je približne tretina až štvrtina z odporúčanej dennej dávky vitamínu C pre dospelú osobu. Samozrejme, tepelnou úpravou sa obsah tohto vitamínu v gaštanoch znižuje, no i tak stále dokážu telu doplniť slušné množstvo tejto nenahraditeľnej látky. Vitamín C nám pritom nikdy nesmie chýbať, pretože je okrem iného dôležitý pre našu imunitu a odolnosť voči vírusovým ochoreniam. Jeho nedostatok sa môže prejavovať i zvýšenou náchylnosťou k vzniku infekcií. 

srdce a cievy

Zdroj: Shutterstock®

Sú dobré pre srdce

Gaštany vďaka svojmu zloženiu prospievajú aj kardiovaskulárnemu systému, a teda srdcu a cievam. V prvom rade obsahujú veľké množstvo draslíka a len minimum sodíka. Tento priaznivý pomer dopomáha k udržiavaniu dobrých hladín krvného tlaku. Za vysokým tlakom sa totižto neraz ukrýva nadbytok sodíka a nedostatok draslíka. Gaštany sú preto vítanou súčasťou jedálnička osôb s vysokým tlakom a srdcovo-cievnymi ochoreniami vo všeobecnosti, rovnako prispievajú k prevencii týchto ťažkostí. Gaštany však obsahujú ďalšie látky dôležité pre srdce a cievy, napríklad mastné kyseliny či vitamín C. Okrem toho môžeme spomenúť, že prispievajú aj k prevencii chudokrvnosti, kedže telu dokážu doplniť aj určité množstvo železa.

Podporujú zdravie kože i vlasov

V gaštanoch nájdeme i veľké množstvo látok, ktoré potrebuje naša pokožka či vlasy. Vďaka tomu podporujú ich krásu a zdravie a zlepšujú ich kvalitu. Už sme neraz spomenuli, že ich radíme k dobrým zdrojom vitamínu C. Táto látka však ani zďaleka nie je potrebná len pre správnu funkciu imunitného systému, ale rovnako je dôležitá aj pre pokožku. Vitamín C v tele podporuje tvorbu kolagénu, ktorý sa vo veľkom množstve vyskytuje v koži, vlasoch či chrupavkách. Gaštany tiež obsahujú biotín, ktorý posilňuje vlasy, chráni ich pred vypadávaním a rovnako udržuje pokožku zdravú. Taktiež zlepšuje kvalitu nechtov. Vďaka obsahu mnohých minerálnych látok a stopových prvkov rovnako podporujú dobrú kvalitu a pevnosť kostí.

jedlé gaštany

Zdroj: Shutterstock®

Posilňujú nervy

Na záver môžeme ešte niečo prezradiť o priaznivom vplyve gaštanov na nervový systém človeka. Je to vďaka obsahu niektorých vitamínov skupiny B či minerálom, ako horčík i fosfor. Napríklad vitamín B1 priaznivo vplýva na nervový systém, pôsobí proti náladovosti a podporuje tvorbu acetylcholínu potrebného pre dobrú pamäť. Fosfor je dôležitý pri prenose vzruchov z mozgu. Vďaka svojmu zloženiu gaštany prispievajú k podpore pamäťových schopností a zlepšujú sústredenie. Bojujú proti úzkosti a pocitom podráždenosti a potláčajú únavu a psychické aj fyzické vyčerpanie. 

Odporúčame: TOP jesenné bylinky: Ktoré sa dajú zbierať v našom okolí a aké majú účinky?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní