Ako liečiť kŕčové žily? Toto je 6 skvelých prírodných pomocníkov, ktoré treba poznať!

Ako liečiť kŕčové žily? Toto je 6 skvelých prírodných pomocníkov, ktoré treba poznať!

Kŕčové žily, taktiež nazývané varixy, predstavujú čoraz častejšie sa vyskytujúce ochorenie žíl. Veľkej časti populácie sa tento zdravotný problém priamo dotýka a mnoho jedincov patrí aj do rizikovej skupiny. Táto choroba sa charakteristicky prejavuje najmä vakovito rozšírenými či vydutými žilami. Tie vystupujú až na povrch kože a viditeľné sú najmä na dolných končatinách.

Kŕčové žily nepredstavujú len estetický problém. Môžu totiž časom podnietiť rozvoj ďalších zdravotných ťažkostí. Ich liečbu teda nie je vhodné podceňovať. Tá v sebe môže zahŕňať lieky aj chirurgické zákroky.

Vhodné je tiež upraviť svoju životosprávu, dopriať telu dostatok pohybu a v prípade potreby aj redukovať váhu. Okrem toho však existuje množstvo prírodných látok, ktoré môžu byť pri liečbe tohto zdravotného problému skutočne nápomocné. Ako môže vyzerať alternatívna liečba kŕčových žíl vám prezradíme v nasledujúcom článku! Aké sú faktory vzniku kŕčových žíl?

Aké sú príznaky kŕčových žíl?

Jedným z najvýraznejších znakov kŕčových žíl sú zväčšené, modrofialové alebo tmavomodré žily, ktoré sú často viditeľné na povrchu kože, najmä na nohách. Ľudia trpiaci na kŕčové žily často opisujú aj pocit ťažkosti, bolesti, pálenia, svrbenia alebo kŕčov v postihnutých končatinách. Tieto príznaky sa môžu zhoršiť po dlhom státí alebo sedení. Postihnuté oblasti, zvyčajne nohy a členky, môžu opuchnúť, najmä po dlhšom sedení alebo státí.

Okolie kŕčových žíl môže byť často svrbiace alebo podráždené. Môžu sa objaviť zmeny na koži v okolí postihnutých žíl, vrátane zafarbenia. Častý pocit únavy alebo ťažkosti v nohách môžu byť tiež príznakom kŕčových žíl.

Možné rizikové faktory a príčiny kŕčových žíl:

  • genetická predispozícia – rodinná anamnéza kŕčových žíl zvyšuje riziko ich vývoja,
  • vek – riziko kŕčových žíl sa zvyšuje s vekom, čo je spôsobené stratou elasticity žilových stien a oslabením žilových chlopní,
  • pohlavie – ženy majú vyššie riziko vývoja kŕčových žíl, čo môže byť čiastočne spôsobené hormonálnymi zmenami počas menštruácie, tehotenstva alebo menopauzy, ktoré môžu oslabiť žilové steny,
  • tehotenstvo – počas tehotenstva dochádza k zvýšenému tlaku na žily v nohách,
  • nadváha alebo obezita – nadmerná telesná hmotnosť zvyšuje tlak na žily, čo môže viesť k vzniku kŕčových žíl,
  • dlhodobé státie alebo sedenie – môžu zvyšovať tlak v žilách nôh a zvyšovať riziko vzniku kŕčových žíl,
  • nedostatok pohybu – nedostatok fyzickej aktivity môže oslabiť svaly nôh, ktoré pomáhajú pohybovať krv cez žily späť k srdcu,
  • fajčenie – môže poškodiť žilové steny a zhoršiť funkciu chlopní, čo vedie k zvýšenému riziku kŕčových žíl,
  • hormonálna liečba – používanie hormonálnej substitučnej terapie alebo hormonálnych antikoncepčných prostriedkov môže zvyšovať riziko vzniku kŕčových žíl.

Pozri aj: Prečo a hlavne ako používať epsomskú soľ? Tu je 7 tipov, ako na to!

ricínový olej

Zdroj: Shutterstock®

Prírodné lieky a domáca liečba kŕčových žíl – čo pomáha na kŕčové žily?

1. Ricínový olej

Ricínový olej je skvelým pomocníkom pre zdravie aj krásu. Má antiseptické aj antibiotické účinky, podporuje regeneráciu a rast vlasov, eliminuje lupiny a taktiež napomáha rýchlejšie hojiť pokožku. Okrem toho by ho však vo svojej lekárničke mali mať aj osoby postihnuté práve kŕčovými žilami.

Ricínový olej totiž dokáže účinne a rýchlo tlmiť najmä príznaky tohto nepríjemného ochorenia. Denne si ním masírujte postihnuté miesta na nohách. Podporíte tak krvný obeh v končatinách a olej navyše potlačí opuch a prinesie úľavu od bolesti.

2. Pagaštan konský

Hovorí sa, že v prírode nájdeme liek na každý zdravotný problém. A kŕčové žily nie sú žiadnou výnimkou. Pomôcť zlepšiť stav pri tomto ochorení môže hneď niekoľko rozličných bylín. Jednou z najznámejších bylín, ktoré sú veľmi účinné pri rozličných žilových problémoch, je aj pagaštan konský.

Má protizápalové účinky a zmierňuje pocity pálenia a ťažoby dolných končatín. Ako podpornú liečbu kŕčových žíl môžete vyskúšať aj rebríček, rozmarín, púpavové listy, hloh obyčajný, dokonca aj nechtík. Sušené bylinky môžete používať vnútorne aj zvonka vo forme obkladov.

Odporúčame: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

3. Gél z Aloe vera

Pestovať si doma známu bylinku s latinským názvom Aloe vera sa skutočne vyplatí. Gél, ktorý sa ukrýva v jej listoch, má silné antibakteriálne aj antiseptické účinky. Okrem iného ho môžete využiť aj na prípravu liečivého zábalu na kŕčové žily. Budete naň potrebovať asi pol pohára nastrúhanej mrkvy, po 0,5 dcl vody aj jablčného octu a 2 polievkové lyžice gélu z Aloe vera.

Všetko spolu mixujte, až kým vám nevznikne jednotná hmota. Zmes následne naneste na kŕčové žily a postihnuté miesto prekryte kusom látky či gázy. Nechajte pôsobiť aspoň 30 až 40 minút, počas ktorých oddychujte a majte nohy vyložené vo vyššej polohe. Túto procedúru nezabudnite pravidelne opakovať.

4. Cesnak

Ak vás trápia kŕčové žily a ich nepríjemné prejavy, určite si z cesnaku neváhajte pripraviť hojivý balzam. Budete naň potrebovať len asi 5 či 6 strúčikov cesnaku, 2 polievkové lyžice kvalitného olivového oleja a čerstvo vytlačenú šťavu z dvoch menších pomarančov. Cesnak rozpučte a poriadne vymiešajte s tekutými prísadami.

Zmes odložte do sklenenej nádoby, poriadne uzatvorte a nechajte v chladničke po dobu aspoň 12 hodín. Pred aplikáciou nechajte balzam na chvíľu odstáť pri izbovej teplote. Následne ho môžete naniesť na postihnuté miesta krúživými pohybmi. Kožu prikryte potravinárskou fóliou a nechajte pôsobiť 30 minút. Kúru pravidelne opakujte.

Odporúčame: Ako na správne rozmrazovanie mäsa – aké sú možnosti a ktoré chyby určite nerobiť?!

petržlenová vňať

Zdroj: Shutterstock®

5. Petržlenová vňať

Nakoniec vám môže pomôcť zlepšiť stav vašich ciev aj obyčajná petržlenová vňať. Tá totiž obsahuje vitamín C aj rutín. Tieto látky majú blahodarný vplyv na krvné kapiláry. Najmä rutín je veľmi účinný v boji s vysokým krvným tlakom či nepríjemnými príznakmi kŕčových žíl.

Čerstvú petržlenovú vňať nasekajte a v hrnci ju zalejte jednou šálkou vody. Zmes povarte asi 5 až 7 minút a nechajte vychladnúť. Nakoniec do nej môžete pridať zopár kvapiek esenciálneho oleja z nechtíka či ruže. Do odvaru namočte kus gázy či vatový tampón a tie vo forme obkladov aplikujte na postihnuté miesta.

6. Esenciálny harmančekový olej

Esenciálny olejček z harmančeka môže pomôcť zmierniť zápal a upokojiť podráždenú pokožku, čo je užitočné pri liečbe symptómov kŕčových žíl. Samozrejme, žiadne esenciálne oleje kŕčové žily len tak nevyliečia, no môžu zabezpečiť zmiernenie príznakov kŕčových žíl.

Ako olej použiť? Esenciálny harmančekový olej pridajte k základnému rastlinnému oleju, napríklad arganovému alebo mandľovému a použite na premasírovanie ťažkých nôh. 

Článok aktualizovaný 31.1.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

2 komentáre

Petra Bilíková 07.01.22 16:30

PB
karma
-1.00

Prírodné veci dokážu pomôcť, ale len v istej miere. Napríklad moja mamina mala kŕčové žily už v naozaj vážnom stave a nič takéto jej už nezaberalo. Nakoniec sa rozhodla na odporúčanie navštíviť Blumental Clinic, kde jej kŕčové žily laserom odstránili a konečne sa zbavila bolesti a nepekných hrčiek z kŕčových žíl. Naozaj na klinike odviedli skvelú prácu a jej nohy vyzerajú teraz niekoľkonásobne lepšie.

  • 0
Odpovedať

Linda Zsóriová 14.07.22 11:31

LZ
karma
-1.00

Moja mamka si dala odstrániť krčové žily normálne laserom na Blumental Clinic a bola fakt spokojná.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní