Ako zmierniť alebo zastaviť krvácanie? Bylinkári odporúčajú tento čaj

Ako zmierniť alebo zastaviť krvácanie? Bylinkári odporúčajú tento čaj

Bylinku, na ktorej účinky sa dnes bližšie pozrieme, poznal údajne už slávny lekár Hippokrates. Medzi tradičnými bylinkármi je táto rastlina známa práve pre svoje schopnosti zmierňovať, ba dokonca úplne zastavovať krvácanie.

Zaradiť ju pritom môžeme medzi známejšie bylinky, ktoré na lúke či v blízkosti obydlí rozpozná aj slabší znalec flóry. A o akej rastlinke to vlastne hovoríme a aké sú jej liečivé vlastnosti? To všetko a omnoho viac sa dozviete v nasledujúcom článku.

Kapsička pastierska – je vám známa?

Tou známou bylinou ja kapsička pastierska (Capsella bursa-pastoris), ľudovo tiež nazývaná pastierska tobolka. Táto zvyčajne jednoročná, prípadne i dvojročná rastlina rastie takmer na každom rohu a často je mylne označovaná za burinu. 

Dorastá do výšky okolo 15 až 30 centimetrov. Jej stonka vyrastá z prízemnej ružice listov. Drobné biele kvety kapsičky sú usporiadané do redších koncových strapcov.

Typické sú však pre ňu najmä srdiečkové plody, takzvané šešule, tvarom pripomínajúce kapsičky, ktoré kedysi nosili pastieri. Tie vyrastajú po celej dĺžke stonky. Na liečebné účely sa zberá kvitnúca vňať kapsičky. Na jej zber sa môžete vybrať od skorej jari do neskorej jesene.

Odporúčame: Prečo jesť kuskus? Vďaka jeho účinkom si ho zamilujete aj vy!

čaj z kapsičky pastierskej

Zdroj: Shutterstock®

Kapsička pastierska zber

Ak sa v priebehu jari, leta či jesene rozhodnete nazbierať do zásoby kapsičku pastiersku, dozaista ju v prírode nebudete hľadať dlho. Rastie skutočne všade, aj pri obydliach a pozdĺž ciest. Na zber sa však vyberte ďalej od znečisteného mestského prostredia.

Kapsičku nájdete aj na lúkach či poliach, v záhrade na dedine či v rumoviskách. Dávajte si pozor na to, aby ste nezbierali rastliny napadnuté plesňou či hrdzou. Kapsičku si doma môžete vysušiť v tieni či v umelých podmienkach do 50 °C.

Ako pripraviť čaj z kapsičky pastierkej?

Na prípravu liečivého čaju na vnútorné užívanie zo sušenej pastierskej kapsičky budete potrebovať 2 čajové lyžičky sušenej vňate spomínanej bylinky. Sušená pastierska kapsička sa zaleje v šálke 2,5 dcl vriacej vody. Nechajte lúhovať aspoň 10 minút. Zápar následne sceďte a ešte teplý vypite.

Počas zdravotných ťažkostí si môžete dopriať 2 šálky kapsičkového čaju denne. Táto bylinka však nie je určená na dlhodobé užívanie. Vnútorne sa bylinný čaj odporúča používať jednorazovo, respektíve krátkodobo.

Čo obsahuje kapsička pastierska

Kapsička pastierska obsahuje rôzne flavonoidy, ktoré sú antioxidanty a môžu mať protizápalové účinky. Triterpenoidy – tieto zlúčeniny majú protizápalové a antioxidačné účinky.

Vňať pastierskej kapsičky obsahuje aj taníny, ktoré majú adstringentné vlastnosti a môžu pomôcť zastaviť krvácanie. Obsahuje tiež rôzne vitamíny a minerály, ako je vitamín K, vápnik a železo.

Pozri aj: Spoznajte liečivé účinky petržlenovej vňate! Neuveríte, s čím si dokáže poradiť!

účinky kapsičky pastierskej

Zdroj: Shutterstock®

Aké má kapsička pastierska liečivé účinky?

Aké sú účinky pastierskej kapsičky? Podľa tradičnej ľudovej medicíny je kapsička pastierka prírodným liekom, ktorý potláča a zmierňuje viaceré druhy krvácania. Táto bylina zvyšuje zrážanlivosť krvi. Môže byť nápomocná pri krvácaní z nosa či tráviacich orgánov aj pri problémoch so zle sa hojacimi krvácajúcimi menšími ranami.

Okrem toho je účinná pri silnom menštruačnom krvácaní. Ženy, ktoré majú takéto ťažkosti, by si mali kapsičkový čaj pripravovať aspoň 10 dní pred príchodom menštruácie. Kapsička dokonca môže pomôcť pri krvácaní z hemoroidov. Vtedy je vhodné pripraviť si veľmi silný zápar a ten použiť napríklad na sedací kúpeľ. K

Kapsička pastierska však našla uplatnenie aj pri mnohých ďalších neduhoch. Podporuje správnu činnosť močových orgánov, mierne znižuje vysoký krvný tlak, pôsobí antisepticky i detoxikačne a pri použití zvonka bojuje proti ekzémom.

Pre koho nie je vhodné užívanie pastierskej kapsičky?

Ako sme spomenuli, vhodné nie je v prvom rade dlhodobé vnútorné užívanie kapsičky v rôznych formách. Bylinka sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám, a to hlavne bez predchádzajúcej konzultácie s odborníkom. Kapsička pastierska môže mať mierne antikoagulačné účinky, preto by osoby užívajúce lieky na zrážanlivosť krvi mali konzultovať s lekárom pred užívaním tejto rastliny, aby sa minimalizoval riziko nežiaducich interakcií.

Niektorí ľudia môžu mať alergickú reakciu na rastliny z tejto čeľade, vrátane pastierskej kapsičky. Niektoré zložky v pastierskej kapsičke môžu dráždiť žalúdočnú sliznicu alebo spôsobovať ďalšie tráviace problémy u niektorých ľudí s gastrointestinálnymi ťažkosťami.

Pred užívaním pastierskej kapsičky by malo byť vždy vhodné poradiť sa s lekárom, ak máte akékoľvek chronické ochorenie alebo užívate ďalšie lieky, aby sa minimalizovalo riziko nežiaducich interakcií alebo vedľajších účinkov. 

Článok aktualizovaný 9.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní