Spoznajte liečivé účinky petržlenovej vňate! Neuveríte, s čím si dokáže poradiť!

Spoznajte liečivé účinky petržlenovej vňate! Neuveríte, s čím si dokáže poradiť!

Vedeli ste o tom, že v napohľad obyčajnej a bezcennej petržlenovej vňati sa ukrýva veľká liečivá sila? Táto nadzemná časť petržlenu je bohatá na mnohé telu prospešné látky. Obsahuje vitamíny skupiny B a taktiež v nej nájdeme poriadne dávky vitamínov C, K aj E. Rovnako je zdrojom bielkovín a vlákniny.

Má antibiotické aj antiseptické účinky a podporuje detoxikáciu organizmu. Okrem toho je účinným pomocníkom v boji proti rozličným infekciám a zápalom. Petržlenová vňať taktiež podporuje vylučovanie žlče a má blahodarný vplyv na proces trávenia.

Často ju však využívame len do polievok či na dekorovanie jedál. To je však veľká škoda. Vhodné je ju pridávať aj do nátierok či šalátov. Rovnako si z nej môžeme pripraviť i liečivý odvar. V článku vám prezradíme, aké sú účinky petržlenovej vňate a ako ju využiť pre zdravie aj krásu!

Pozri aj: Mala by byť povinnou súčasťou jedálnička? Zistite, prečo jesť pohánku!

infekcie močových ciest

Zdroj: Shutterstock®

1. Odvar na infekcie močových ciest z petržlenovej vňate

Odvar z petržlenovej vňate môže byť veľmi účinným pomocníkom pri liečbe zápalu močových ciest. Má antibakteriálne, protizápalové a močopudné účinky. Budete naň potrebovať približne 4 polievkové lyžice čerstvo nasekanej vňate a jeden liter vody. Vňať zalejte požadovaným množstvom vriacej vody a pre silnejší účinok môžete pridať aj asi dvojcentimetrový kúsok koreňa petržlenu.

Čaj nechajte lúhovať aspoň 20 minút a nakoniec ho sceďte. Počas zdravotných problémov ho popíjajte v priebehu aspoň jedného týždňa. Pokojne si doprajte až štyri poháre petržlenového čaju denne.

2. Petržlenová vňať proti pigmentovým škvrnám

Ak vás trápia viditeľnejšie pigmentové škvrny či pehy, vyskúšajte na ne použiť práve petržlenovú vňať, ktorá vám ich môže pomôcť zmierniť a zjemniť alebo aj úplne odstrániť. Jednu viazaničku vňate zalejte pohárom vriacej vody a nechajte lúhovať počas celej noci. Ráno zápar sceďte a pridajte doň zopár kvapiek tea tree oleja.

Na pleť ho pomocou vatového tampónu aplikujte 2 až 3 razy denne. Petržlenový zápar skladujte v chladničke, no minimálne po týždni si vždy pripravte nový.

Odporúčame: Neuveriteľné účinky jablčného octu: Top 7 pre naše zdravie!

akné

Zdroj: Shutterstock®

3. Maska pre čistejšiu pleť z petržlenovej vňate

Zväzok vňate nadrobno rozmixujte a do vzniknutej masy pridajte 3 polievkové lyžice kvalitného bieleho jogurtu aj 2 lyžičky jablčného octu. Zmes poriadne vymiešajte a dajte ju do chladničky odstáť asi na jednu hodinu. Následne môžete masku aplikovať na pleť. Nechajte ju pôsobiť 15 minút a zmyte ju vlažnou vodou. Petržlenová maska dokonale prečistí pokožku a upokojí ju.

4. Petržlenová vňať proti akné

Petržlenová vňať je nakoniec i veľkým pomocníkom v boji proti nepríjemnému a otravnému akné. Pleť si môžete napríklad naparovať nad horúcou vodou s lístkami petržlenu. Tak bude dokonale pripravená na ďalšie čistenie. Okrem toho si môžete pripraviť aj pleťovú petržlenovú vodu, ktorá zatočí nielen s akné, ale aj rozličnými tmavšími škvrnami na pokožke.

Dve polievkové lyžice nasekanej vňate povarte v 200 ml vody asi 15 minút. Sceďte a nechajte ochladnúť. Do odvaru pridajte zopár kvapiek citrónovej šťavy a uskladnite ho v chladničke. Na pleť ho môžete opäť aplikovať vatovým tampónom.

5. Zápar z petržlenovej vňate proti zavodneniu

Zápar z petržlenovej vňate pripravíme z 1 až 2 ČL najemno nasekanej petržlenovej vňate. Zalejeme 300 ml vriacej vody a necháme lúhovať 10 minút. Scedíme a popíjame. Ideálne je dopriať si šálku ráno nalačno aj večer pred spaním. Tradičná medicína zápar z petržlenovej vňate odporúča pri nadmernom zadržiavaní vody v tele a opuchoch spôsobených zavodnením. 

Aktualizovaný článok: 1.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní