Čo sú streptokoky? Toto by sme o nich mali vedieť!

Čo sú streptokoky? Toto by sme o nich mali vedieť!

Viete, čo sú streptokoky? Ide o baktérie, ktoré nemusia byť pre nás ihneď nebezpečné, no ktoré taktiež môžu napáchať v tele množstvo škody a podnietiť rozvoj rôznych zdravotných problémov a ochorení. O streptokokoch by sa dalo písať a čítať skutočne veľa, keďže existuje mnoho druhov týchto baktérií, ktoré môžu napádať rôzne časti tela a spôsobovať iné ťažkosti. 

V dnešnom článku sa však pozrieme na základné a dôležité informácie, ktoré by sme o týchto baktériách mali vedieť. Prezradíme vám, čo sú streptokoky, ktoré z nich nás napádajú najčastejšie, ktoré ochorenia spôsobujú, ako prebieha ich liečba alebo ako je možné sa pred nimi chrániť.

Čo sú streptokoky?

Streptokoky sú kokovité baktérie, respektíve baktérie guľovitého tvaru, ktoré sú charakteristické tým, že vytvárajú dlhé retiazky. Ide o rod s latinským názvom Streptococcus. Pomenovanie pochádza zo slov streptós, čo je ohnutý či skrútený a coccus, resp. kókkos, čo značí bobuľa alebo zrno. Pri svojom raste a delení totiž vytvárajú akési zahnuté retiazky.

Odlíšil a pomenoval ich Friedrich Julius Rosenbach, nemecký lekár a mikrobiológ, v roku 1884. Dnes je známych okolo 70 druhov týchto baktérií. Streptokoky nemusia byť pre nás zákonite ihneď nebezpečné. Mnohé sú prirodzene prítomné v tele človeka. Sú bežnou súčasťou bakteriálnej mikroflóry pokožky a slizníc, nachádzajú sa napríklad aj v slinách.

Patologické druhy streptokokov

Mnohé druhy sú však taktiež patologické a môžu byť príčinou viacerých vážnych ochorení. Medzi najvýznamnejšie patologické druhy týchto baktérií radíme streptokoka skupiny A, latinsky Streptococcus pyogenes, streptokoka skupiny B, čiže Streptococcus agalactiae, aj pneumokoka, latinsky Streptococcus pneumoniae.

Naopak Streptococcus mitis alebo Streptococcus sanguinis sú väčšinou neškodné streptokoky. Tieto i ďalšie sa môžu vyskytovať v močových cestách, črevách, pohlavnom ústrojenstve aj nosohltane. Môžu však spôsobiť ťažkosti napríklad v prípade oslabenej imunity.

Odporúčame: Aké sú najčastejšie prejavy hypotyreózy? Rozpoznajte príznaky včas!

baktérie

Zdroj: Shutterstock®

Ktoré ochorenia spôsobujú?

Streptokoky môžu byť pôvodcom rôznych ochorení. Tieto baktérie môžu spôsobiť zápaly dýchacích ciest, ochorenia močového ústrojenstva aj kože. Konkrétne streptokokové infekcie následne majú odlišné prejavy. 

Ochorenia, ktoré spôsobujú streptokoky skupiny A

Streptokoky skupiny A (Streptococcus pyogenes) sa šíria kvapôčkovou infekciou a v mnohých prípadoch spôsobujú primárne infekcie hrdla, napríklad zápal mandlí či zápal hltanu. Do tela sa dostávajú cez dýchacie cesty. Takéto infekcie sa prejavia boľavým a začervenaným hrdlom s bielymi hnisavými povlakmi, horúčkou, zimnicou či problémami s prehĺtaním.

Často tieto infekcie postihujú deti v mladšom a školskom veku. Tieto streptokoky sú tiež pôvodcom šarlachu, ktorý sa prejavuje podobne ako angína, no pridávajú sa aj kožné prejavy, najmä červené fľaky na pokožke.

Streptokoky skupiny A tiež môžu spôsobiť nepríjemné kožné ochorenie impetigo, ktoré sa prejavuje hnisavými vredmi.

Po prekonaní, respektíve po nedostatočnom doliečení infekcie dýchacích ciest spôsobenej streptokokmi skupiny A, napríklad po streptokokovej angíne, môže dôjsť tiež k rozvoju reumatickej horúčky. Streptokoková infekcia tiež môže byť príčinou zápalu obličiek.

Ochorenia, ktoré spôsobujú streptokoky skupiny B

Streptokoky skupiny B (Streptococcus agalactiae) sú v mnohých prípadoch skôr neškodné. Nachádzajú sa na pokožke, v črevách aj ústach, u žien aj v pošve.

V niektorých prípadoch však môžu vyvolať infekcie, a to najmä u starších jedincov, osôb s oslabenou imunitou a dlhodobo chorých. Infekcia týmito baktériami však môže byť veľmi nebezpečná pre novorodencov, môže dokonca ohrozovať ich život.

liečba streptokokov

Zdroj: Shutterstock®

Streptokoky u detí

Pôvodom infekcie u novorodencov môže byť prítomnosť streptokokov skupiny B v urogenitálnom a gastrointestinálnom trakte žien. Príznaky infekcie sa môžu objaviť už v priebehu týždňa po narodení, no taktiež v priebehu prvých troch mesiacov života. 

Infekcia sa prejaví problémami s dýchaním, bledosťou aj nechutenstvom, môže dôjsť k sepse aj zápalu mozgových blán. U dospelých jedincov streptokoky skupiny B môžu spôsobiť infekcie močových ciest, zápaly pľúc, srdcové problémy, u žien môžu postihnúť vaginálnu oblasť.

Čo spôsobujú pneumokoky?

Treťou skupinou významných patologických druhov streptokokov sú pneumokoky (Streptococcus pneumoniae), ktoré spôsobujú pneumokokové infekcie. Tieto baktérie môžu spôsobiť skutočne vážne zdravotné problémy a ohrozovať život jedinca.

Postihujú hlavne priedušky aj pľúca, uši či prínosné dutiny, taktiež mozgové blany. Pneumokoková infekcia sa vo všeobecnosti prejavuje horúčkou, zvýšeným potením, prípadne bolesťami.

Pneumokoky môžu spôsobiť zápal pľúc, prejavujúci sa silným kašľom a bolesťou na hrudi, taktiež meningitídu, čiže zápal mozgových blán. Bakteriálna meningitída sa zase prejavuje okrem horúčok aj bolesťami hlavy, stuhnutosťou krku či nevoľnosťami. Rovnako môžu byť pneumokoky pôvodcom infekcie stredného ucha či infekcie krvného riečišťa. 

Odporúčame: Ako sa prejavuje tetanus? Čo o tomto vážnom ochorení musíme vedieť?

pneumokoková infekcia

Zdroj: Shutterstock®

Je možná liečba či prevencia?

Keďže sú streptokoky baktérie, pri ich liečbe sa využívajú primárne antibiotiká. Tie je nevyhnutné užívať dostatočne dlhú dobu podľa odporúčaní lekára, aby bola streptokoková infekcia dôkladne preliečená. Týmto sa zníži riziko rozvoja opätovnej infekcie či vzniku iných neskorších komplikácií.

Okrem toho sa pacientovi môžu podávať liečivá podľa prítomných ťažkostí. Podávajú sa liečivá na tlmenie bolesti, kašľa či horúčok, na tlmenie kožných príznakov a podobne. Potrebný je aj oddych na lôžku.

Prevencia streptokokových infekcií

Najdôležitejšia je však prevencia streptokokových infekcií. Keďže sa streptokoky šíria kvapôčkovou cestou či priamym kontaktom s nakazeným, potrebné je dodržovať hygienické zásady, umývať si ruky pred jedlom i po návšteve toalety či minimalizovať kontakt s chorými. 

Veľmi dôležitá je prevencia v prípade streptokokov skupiny B, kedy je nevyhnutné znížiť riziko infekcie u novorodenca. Ak je u matky zaznamenaná prítomnosť baktérií, potrebné môže byť podávanie antibiotík, a to aj počas pôrodu. Riziko infekcie u novorodenca zvyšuje aj predčasný pôrod či vysoká horúčka matky počas pôrodu.

Prevencia v prípade pneumokokov zahŕňa primárne očkovanie. Očkované sú deti v 3., 5. aj 11. mesiaci života v rámci pravidelného povinného očkovania. Očkovanie proti pneumokokom môžu podstúpiť napríklad i staršie osoby, u ktorých je častejšia oslabená imunita, prípadne iné rizikové skupiny.

Odporúčame: Ako si doplniť meď? V ktorých potravinách nájdeme potrebné množstvo?

Aktualizovaný článok: 16.5.2023


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní