Existuje mužská menopauza? Veru ÁNO a toto sú jej príznaky!

Existuje mužská menopauza? Veru ÁNO a toto sú jej príznaky!

O ženskej menopauze sa hovorí pomerne často a vieme o nej veľmi veľa. Obdobie, kedy sa žena stáva neplodnou, sprevádzajú mnohé okaté príznaky, ktoré tento stav a obdobie v živote ženy pomerne jednoducho identifikujú. Verte či nie, no podobné obdobie existuje aj u mužov. Nazýva sa mužská menopauza alebo odborne andropauza. Ako ju spoznáte, prechádzate ňou vy sám alebo ňou prechádza váš partner?

Hormóny ako na hojdačke

Podobne ako ženská menopauza, aj mužskú menopauzu definujeme ako zmenu v hladinách mužských hormónov v krvi v súvislosti s pribúdajúcim vekom, menovite nad 50 rokov. Tieto zmeny následne pozorujeme na mužoch ako súbor určitých príznakov, ktoré vznikajú ako dôsledok poklesu testorénu a androgénu v krvi alebo ako dôsledok nefunkčnosti mužských pohlavných žliaz, teda hypogonadizmus. Všetky tri diagnózy majú teda veľmi podobné príznaky, často idú ruka v ruke a výsledkom je práve mužská menopauza.

Pozri aj: Hormóny v ľudskom tele: Ktoré by sme mali poznať a čo o nich vedieť?

zväčšené poprsie u mužov

Zdroj: Shutterstock®

Symptómy andropauzy

Príznaky andropauzy môžu byť fyzického, psychického aj sexuálneho charakteru a zvyknú sa postupom veku zhoršovať. Mužská menopauza sa prejavuje depresiami a úzkosťami, stratou motivácie, sústredenosti i energie, aj poklesom sebadôvery. Muži v období andropauzy majú problémy s nespavosťou, priberajú na telesnej hmotnosti, strácajú na svalovej hmote a cítia sa fyzicky slabší. U niektorých mužov sa môže objaviť rednutie kostí až osteoporóza, zväčšenie poprsia (alebo ich citlivosť), erektilná dysfunkcia a znížené libido až neplodnosť. Z fyzických prejavov je zriedkavejším prejavom vypadávanie vlasov, návaly tepla či zmenšenie semenníkov.

testosterón v krvi

Zdroj: Shutterstock®

Liečba nie je vždy nutná

Niektorí muži dokážu s príznakmi andropauzy fungovať úplne bez problémov, bez potreby liečby či konzultácie s odborníkom. Ak vám však symptómy spôsobujú problémy v osobnom či pracovnom živote, určite vyhľadajte lekársku pomoc, pričom smerodajná je hladina testosterónu v krvi. Ak je prinízka, nastaví sa vhodná liečba, a to po dôkladnej konzultácii konkrétnych príznakov, ktoré pacient zažíva. V niektorých prípadoch lekár najskôr navrhne zmeny v životnom štýle, ktoré môžu zmierniť príznaky andropauzy bez nasadania liečiv. Patrí sem dostatok odpočinku, pohyb a zdravá strava, no i život bez stresu.

Inšpiruj sa: TOP 7 dôvodov, prečo jesť špenát: Nie je len zdrojom železa!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní