Nedávno sme sa zaoberali otázkou, ktoré oleje sú vhodné na tepelnú úpravu potravín. Predstavili sme si hneď niekoľko z nich, ktoré je možné využiť nielen na varenie, ale aj občasné vysmážanie a fritovanie. Vhodné sú najmä z toho dôvodu, že sú značne odolné a prepaľovať a rozkladať sa začínajú až pri vysokých teplotách. Niektoré z nich majú bod zadymenia až nad 200 °C, čiže sú ideálne na tepelnú úpravu potravín. Mnohé oleje však takto odolné nie sú. To však ani zďaleka nie je nejakou negatívnou vlastnosťou. Tieto oleje sú totiž mnohokrát veľmi zdravé a mali by mať v našom jedálničku svoje miesto. Jednoducho sa len nekamarátia s teplom, a preto sú vhodné skôr pre studenú kuchyňu.
Vhodnejšie do šalátov
Takzvaný bod zadymenia nám napovedá, pri ktorej teplote sa olej začína rozkladať. Pri prepaľovaní oleja pritom vznikajú škodlivé látky, ktoré majú negatívny vplyv na naše zdravie. Preto by sme vždy mali voliť vhodný olej. Niektoré sú veľmi stabilné. Napríklad avokádový olej má bod zadymenia až okolo 250 °C. V porovnaní s tým majú mnohé oleje tento bod niekde medzi 100 až 160 °C. To znamená, že tieto oleje sú oveľa vhodnejšie do studenej kuchyne. Málo odolné sú pritom hlavne oleje, ktoré sú bohaté na cenné nenasýtené mastné kyseliny. A práve tie sú významné pre naše zdravie. Takéto oleje sa ľahko prepália a podliehajú oxidácii. Sú ideálnou prísadou do šalátov či dochucovadlom hotových jedál. Mnohé z nich sa tiež po lyžičkách užívajú ako výživové doplnky. A ktoré to sú? V galérii vám ponúkame hneď päť veľmi zdravých olejov, ktoré pozitívne ovplyvnia i vaše zdravie.