Prerábka kuchyne: Vytvorte priestor s nezameniteľným charakterom

Prerábka kuchyne: Vytvorte priestor s nezameniteľným charakterom

Aby ste sa v kuchyni cítili príjemne, potrebujete vytvoriť funkčný priestor, ktorý zároveň zohľadní váš osobný štýl. Poradíme vám, ako premeniť kuchyňu na útulné miesto s nezameniteľným charakterom.

Hoci sa na to prvý pohľad možno nezdá, v kuchyni počas dňa trávime naozaj množstvo času. Ráno po zobudení, pri príprave večere či počas varenia nedeľného obeda – niekoľko hodín každý deň.
Venujte jej preto pri plánovaní prerábky pozornosť, ktorú si zaslúži.
 

Pozri aj:  Máš plastové okná? Tak v tom prípade, toto musíš vedieť!

 

Tehlový obklad v kuchyni má štýl

Vidiecky aj industriálny. Bohémsky aj minimalistický. Rustikálny aj moderný. Správne zvolený tehlový obklad podčiarkne výsledný vzhľad každej kuchyne. Obkladové pásiky sú dostupné v stovkách farebných odtieňov. Vyberte si ten pravý podľa architektonického štýlu, v ktorom je zariadené vaše bývanie.

Tehla je navyše 100 % prírodný materiál s unikátnymi vlastnosťami – s tehlovým obkladom na stene tak získate omnoho viac, ako dokonalú kuchyňu podobnú tým z
časopisov o bývaní. Tehlové obklady sú ohňu vzdorné, trvácne a stálofarebné. Nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. A aj po rokoch budú stále vyzerať rovnako skvele!
 

Umiestnenie tehlovej steny v kuchyni

Kam umiestniť stenu s tehlovým obkladom? Prakticky kamkoľvek. Použitie tehlového obkladu v kuchyni ponúka širokú škálu možností. Tehla je mimoriadne prispôsobivá, krásne vynikne na menších i väčších plochách.

Medzi najčastejšie voľby bytových dizajnérov patrí kompletné obloženie jednej alebo dvoch susediacich stien. Do menšej kuchyne odporúčame zvoliť svetlé odtiene tehlovej steny, v priestrannej kuchyni môžete použiť aj tmavé obkladové pásiky.

Tehlový obklad WASHINGTON od Rustique v modernej kuchyni

Zdroj: Rustique.sk

Tehlový obklad môžete v kuchyni využiť aj ako zástenu za kuchynskú linku. Ak chcete obkladové pásiky nalepiť na stenu za varnú dosku alebo v okolí umývadla, hotovú tehlovú stenu ošetrite špeciálnym hydrofóbnym náterom. Pri varení či umývaní riadu sa zvyšuje riziko zašpinenia tehličiek. Vďaka náteru je možné obklad pri znečistení jednoducho opláchnuť vlhkou handričkou alebo hubkou s bežným čistiacim prostriedkom.
 
Pomocou tehlových obkladových pásikov môžete vytvoriť aj pôsobivé detaily, medzi ktoré patrí napríklad barový pult alebo prvky oddeľujúce jedálenskú časť od tej kuchynskej.
 
Nový obklad so vzhľadom “starej tehly” WISCONSIN od Rustique v kuchyni rodinného domu

Zdroj: Rustique.sk

Ak túžite vytvoriť v kuchyni efekt pripomínajúci odhalené steny ručne postavené z tradičných tehál, zvoľte si obklad pripomínajúci starú tehlu. Pre dosiahnutie autentického vzhľadu pôvodnej steny odporúčame obkladové pásiky červených a oranžových odtieňov.

Ako farebne zladiť kuchyňu

Tón v tóne alebo kontrastné farby? Záleží len na vás, ktorá predstava sa vám viac páči. Rovnako ako pri plánovaní iných miestností, aj v kuchyni však platí staré známe pravidlo „Menej je niekedy viac.“ Vyberte si hlavnú farbu, ktorú použijete na kuchynskú linku a nábytok. Doplnkovú farbu na steny a iné väčšie plochy. K týmto farbám môžete pridať poslednú farbu. Farbu dekorácií a doplnkov, ktorá doplní váš výber dvoch hlavných odtieňov.

Vyskúšaj: Pravé belgické vafle podľa Miriam Kalisovej – dokonalá sladká pochúťka

Kuchyna s obkladovými pásikmi UMBER od Rustique

Zdroj: Rustique.sk

Jednoduchá elegancia v odtieňoch šedej doplnená stenou s tehlovým obkladom vo farbe čokolády. Kombinácia materiálov a farieb v tejto kuchyni pôsobí nadčasovo. Hlavnou
farbou je šedá, doplnkové hnedá a čierna.

Základom úspešnej premeny je plánovanie

Aby bola vaša nová kuchyňa praktická, spíšte si pred plánovaním prerábky plusy a mínusy vašej aktuálnej kuchyne. Vyhovuje vám veľkosť a umiestnenie kuchynskej linky? Osvetlenie pracovnej plochy? Máte dostatok úložného priestoru? Čo vám v kuchyni chýba? A čo vôbec nevyužívate?

Spíšte si zoznam a odpovedzte na otázky – pomôže vám to vytvoriť funkčnú kuchyňu, v ktorej bude radosť tráviť čas pri príprave chutných jedál. Keď máte vytvorený praktickú časť plánu, je ten správny moment začať s návrhom dizajnu.

Odporúčame: Izbové rastliny do tmavých miestností: Tieto neuhynú ani v tmavom kúte!

Showroom Rustique v Bratislave je najväčší v strednej Európe, otvorený pre návštevníkov 24/7

Zdroj: Rustique.sk

Tip na záver:

Niekedy je lepšie raz vidieť ako niekoľkokrát premýšľať, ktoré prvky zvoliť a ako ich dokonale zladiť v priestore. Navštívte kuchynské štúdio aj Showroom s tehlovým obkladom - poraďte sa s odborníkmi a dizajnérmi o najlepšom riešení pre vašu vysnívanú kuchyňu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní