Osvedčené tipy výživových poradcov, ako schudnúť po štyridsiatke!

Osvedčené tipy výživových poradcov, ako schudnúť po štyridsiatke!

Mnohé ženy si myslia, že po štyridsiatke sa ich život takpovediac skončil, čo je však samozrejme úplný nezmysel. Tento zrelý vek, koniec koncov ako každý, prináša okrem strastí aj veľa výhod. Výhodou môžeme nazvať napríklad mnoho odžitých skúseností, od ktorých sa odvíja aj triezvy úsudok či triezve činy. Pravdou však je, že čo sa metabolizmu týka, po štyridsiatke sa výrazne spomaľuje a kilá zvyknú skôr pribúdať ako ubúdať. Aj s tým sa však dá čosi robiť a podľa výživových poradcov nie je chudnutie po dosiahnutí štvrtej dekády na vekovej škále vôbec nemožné. Pozrite si ich tipy na to, ako schudnúť po štyridsiatke!

Viac zeleniny, menej uhľohydrátov

Asi je jasné, že v prvom rade bude nutné po štyridsiatke upraviť stravu. Odborníci vidia kľúč k úspechu v sledovaní nutričných hodnôť vašich jedál. Keďže štatisticky konzumuje dostatok zeleniny len 9 percent dospelých ľudí, vhodné je začať pripravovať každé jedlo práve od nej. Za jeden deň sa pre ženy po 40-tke odporúča zjesť asi 5 porcií zeleniny bez obsahu škrobu, každú približne o veľkosti tenisovej loptičky. Na raňajky by si pritom mali dopriať jednu porciu, na obed a večeru po dvoch. 

Okolo zeleniny začnite následne budovať svoje jedlo. Pridajte zdravé bielkoviny živočíšneho alebo rastlinného pôvodu, zdravý tuk a tiež malú porciu uhľohydrátov. Prečo malú? Sacharidov už vaše telo po štyridsiatke veľa nepotrebuje a nutriční poradcovia ich odporúčajú v tomto veku výrazne zredukovať. Pozor, nie však úplne vyradiť! Každá porcia by mala obsahovať približne 40 gramov sacharidov z kvalitných, zdravých zdrojov. Sacharidy z bieleho pečiva radšej vymeňte za tie z divokej ryže, prípadne z celozrnnej alternatívy pečiva. Po 40-tke si už musíte z výrobkov vyberať tie najkvalitnejšie.

Pozri aj: Čo jesť po cvičení? Tieto potraviny sú dobrou voľbou!

ako jesť viac zeleniny

Zdroj: Shutterstock®

Nediétujte a odmeňte sa

Podľa výživových poradcov sa ženy po 40-tke často dajú na cestu nekonečného diétovania, prípadne svoju stravu obmedzia len na potraviny s označením „nízkotučné”, „nízkokalorické” či „bez tuku”. Práve toto odborníci považujú za kameň úrazu. Keď totiž telu dlhodobo odopierate niektoré makronutrienty, môže sa vám to vypomstiť a namiesto toho, aby išli kilá nadol pôjdu opačným smerom. Okrem toho sú často nízkokalorické alebo nízkotučné produkty oveľa nezdravšie ako tie klasické bez marketingových nálepiek a označení. Celá veda je pritom v správnej skladbe jedálnička, ktorý musí obsahovať všetky dôležité živiny pochádzajúce z kvalitného zdroja.

A keďže aj po štyridsiatke niekedy dostanete chuť na skladké, nemali by ste sa týrať a mali by ste si dopriať kúsok vysokopercentnej tmavej čokolády. Je plná antioxidantov, zaženie chuť na sladké zdravým spôsobom a v neposlednom rade vás uspokojí a zrelaxuje. Tak smelo do toho!

prečo jesť tmavú čokoládu

Zdroj: Shutterstock®

Život (takmer) bez alkoholu

Po štyridsiatke by sa mali ženy takmer úplne vzdať alkoholu. V malom množstve denne dokáže alkohol podľa odborníkov dokonca k chudnutiu prispieť, no ak to preženiete, zhadzovaniu kíl len ublížite. Pod pojmom takmer úplne by ste mali rozumieť asi 1,5 dcl suchého vínka denne alebo 3,5 dcl piva, prípadne 1 shot destilovaného alkoholu. Ak to s alkoholom preženiete, riskujete vlčí hlad aj nekvalitný spánok, čo v konečnom dôsledku vedie k priberaniu.

Odporúčame: Každé kilo sa počíta: Prečo sa oplatí schudnúť 5 % telesnej váhy?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní