Poznáte účinky huby reishi? Podporí imunitu a zvládne toho ešte viac!

Poznáte účinky huby reishi? Podporí imunitu a zvládne toho ešte viac!

Darom prírody nie sú len najrozličnejšie zelené bylinky, ktoré majú liečivé vlastnosti a od nepamäti sú využívané pri liečbe mnohých neduhov, ale aj huby. Áno, huby sú skvelou súčasťou jedálnička, dajú sa v kuchyni využiť na mnoho spôsobov a ich veľkí milovníci si ich neváhajú počas sezóny v prírode aj priamo nazbierať. Mnohé huby však nie sú len zdravou potravinou, ale rovnako majú podobné liečivé účinky ako nejedna bylinka. Známa je napríklad hliva ustricová, ktorá výrazne podporuje imunitný systém. Podobné účinky majú i hríby shiitake. Počuli ste však už aj o hube reishi? Zistite, aké sú jej účinky!

Poznáte lesklokôrovku?

Pod pomenovaním reishi sa skrýva lesklokôrovka obyčajná, latinsky Ganoderma lucidum. Ide o hubu parazitujúcu na stromoch a pňoch, hlavne na mŕtvych drevnatých častiach listnatých stromov. Celé tisícročia je v mnohých ázijských kultúrach využívaná ako prírodný liek a veľmi cenená. Jej domovinou je oblasť Číny i Japonska. V Ázii je vo všeobecnosti považovaná za zázračnú rastlinu a často označovaná ako huba nesmrteľnosti, huba života či huba večnej mladosti. 

Huba reishi sa v prírode vyskytuje skôr zriedka. Nájsť je ju možné okrem Ázie aj v Južnej a Severnej Amerike či v Európe. Hojne je však na liečebné účely priamo pestovaná na špeciálnych farmách s kontrolovaným rastom a zberom. Lesklokôrovka má vejárovitý až obličkovitý tvar, ostrý okraj, no celkovo je mäkká a skôr plochá. Klobúčik môže mať priemer až 30 cm. Spočiatku máva spravidla žltkastú farbu, neskôr hnedočervenú až purpurovú. 

Odporúčame: Ktoré bylinky pestovať v kuchyni? Nezmeškajte ideálny čas na sadenie!

účinky reishi

Zdroj: Shutterstock®

Aký má huba vplyv na naše zdravie?

Účinky huby reishi sú v azíjských kultúrach známe už celé tisícročia. I dnes sa však jej vplyvom venujú mnohé štúdie a vedecké práce. Napríklad v Číne či Japonsku je táto huba schválená ako podporná liečba rakoviny a zároveň aj preventívny prostriedok. Práve v prevencii mnohých zdravotných problémov býva reishi nápomocná. Obsahuje esenciálne mastné kyseliny, betaglukány, polysacharidy aj viaceré minerály a vitamíny. Jej najvýraznejším účinkom je schopnosť stimulovať imunitný systém, vďaka čomu sa telo dokáže lepšie brániť pred mnohými ochoreniami. Reishi pôsobí antioxidačne, podporuje bunky k vyššej odolnosti voči stresu a taktiež vykazuje protizápalové aj antibakteriálne a antivírusové účinky.

Pozitívne vplýva aj na srdcovo-cievny systém človeka. Priaznivo totiž pôsobí na hladinu cholesterolu aj tlaku v krvi a napomáha celkovo zlepšiť krvný obeh. Vďaka tomu prispieva k prevencii mnohých vážnych kardiovaskulárnych chorôb. Ukazuje sa tiež ako dobrý pomocník pri problémoch s vysokou hladinou cukru v krvi či pri spánkových poruchách. Taktiež môže pomôcť mierniť príznaky alergií. Reishi okrem toho podporuje aj činnosť a dobrý stav pečene. V tradičnej ľudovej medicíne veria, že reishi dokáže predĺžiť život človeka.

použitie reishi

Zdroj: Shutterstock®

Ako reishi využiť?

Lesklokôrovka nie je typická huba, na zber ktorej sa môžete vybrať niekam do lesa. Ako sme už spomenuli vyššie, v prírode sa vyskytuje zriedkavo a na liečebné účely je priamo pestovaná. Jej plodnica je navyše ako taká nejedlá. Z reishi sa však vyrábajú rôzne produkty, ktoré sa užívajú podobne ako iné výživové doplnky. Na internete či v predajniach so zdravými potravinami je možné nájsť napríklad reishi prášok. Ten je ideálne zmiešať s tekutinou a vypiť ako nápoj. Okrem toho je dostupná huba reishi aj vo forme tabliet.

Tieto prípravky môžu pomôcť pri oslabenej imunite, vysokom cholesterole či iných vyššie spomenutých zdravotných ťažkostiach. Ďalej je možné vyskúšať aj reishi olej, ktorý okrem iného pôsobí upokojujúco na nervový systém a posilňuje pečeň. Po lyžičkách je ho možné užívať pred jedlom alebo sa tiež pridáva do jedla. Taktiež môžeme spomenúť sušené drvené plodnice, z ktorých si môžete pripraviť napríklad čaj. Pri užívaní podobných doplnkov stravy nezabúdajte vždy dodržiavať odporúčané dávkovanie, prípadne sa o použití môžete poradiť s lekárom. Nezabúdajte na to, že nie sú náhradou pestrej stravy!

Odporúčame: Ktorá ryža je najzdravšia? Na tieto druhy sa môžete spoľahnúť!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní