5-krát bublanina v zdravšej verzii – s čučoriedkami, čerešňami či rebarborou

5-krát bublanina v zdravšej verzii – s čučoriedkami, čerešňami či rebarborou

Keď má človek veľkú chuť na sladké, je viacero možností, ako tento, nazvime to problém, vyriešiť. Lekári určite odporučia kus ovocia. Avšak, asi všetci to dobre poznáme, že banán, hrsť malín či nektárinka vždy nezaženú chuť na niečo úžasne sladučké.

Možnosťou je tiež siahnuť po čokoláde. Ak však chceme urobiť niečo pre svoje zdravie, mala by to byť kvalitná horká čokoláda s vysokým podielom kakaa. No ani tá nemusí zahnať chuť na sladké, ak človek túži po nejakom zákusku alebo koláčiku. Našťastie, dnes sa aj rôzne verzie múčnikov dajú urobiť v zdravšej verzii, často postačí len nahradiť pár ingrediencií.

Prinášame tipy na chutné bublaniny, ktoré sú hotové raz-dva a ktoré si z času na čas môžeme dopriať bez výčitiek. Ktorý múčnik plný ovocia vyskúšate?

Hrnčeková bublanina s čučoriedkami a tvarohom

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky špaldovej múky

  • 1 hrnček trstinového alebo kokosového cukru
  • 1 hrnček pomletých mandlí
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 vajcia
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1 – 2 hrnčeky čučoriedok

Postup: Zmiešame v miske všetky sypké suroviny, a teda múku, cukor, mleté mandle a prášok do pečiva. Dôkladne premiešame a následne prilejeme mlieko a pridáme vajíčka s tvarohom. Vymiešame jednotné vláčne cesto. Nalejeme ho na menší plech s papierom na pečenie a navrstvíme naň čučoriedky. Pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Po ochladnutí môžeme nakrájať. 

Odporúčame: ​Zdravý tvarohový koláč v 5 verziách – skúsite ten s jablkami, kokosom alebo banánový?

Čerešňová bublanina z kokosovej múky

Ingrediencie: 

  • 1 hrnček kokosovej múky 

  • 1 hrnček kokosového mlieka (alebo ovseného, sójového, mandľového)
  • 6 stredne veľkých vajec
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 PL roztopeného kokosového oleja 
  • 4 PL medu 
  • 200 g čerešní
  • kôra z 1 citróna
  • 1 PL kakaa 

Postup: V miske vymiešame kokosovú múku s práškom do pečiva a kôrou z citróna. Následne pridáme mlieko, vajcia, kokosový olej a med. Vymiešame jednotné cesto. Tri štvrtiny cesta nalejeme na menší plech (alebo formu na pečenie) s papierom na pečenie. Do zvyšného cesta primiešame kakao a nalejeme ho na vrch bieleho cesta. 

Nakoniec na cesto poukladáme aj čerešne bez kôstok. Pečieme pri teplote 175 °C asi 45 minút. Keď sú vrch s okrajmi zlatisté, vyberieme a necháme ochladnúť. 

Šťavnatá bublanina s jahodami zo špaldovej múky

Ingrediencie: 

  • 2/3 hrnčeka kokosového cukru

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček múky celozrnnej špaldovej hladkej
  • vanilková aróma
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 hrnčeka mlieko
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného kokosového oleja
  • 1 biely jogurt
  • 4 vajcia
  • čerstvé jahody

Postup: Vajíčka vyšľaháme s cukrom a pridáme mlieko, kokosový olej a jogurt. Múky si zmiešame s práškom do pečiva a primiešame do mokrej zmesi. Vymiešame jednotné cesto a podľa chuti doň pridáme ešte vanilkovú arómu.

Cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie a navrch navrstvíme nakrájané jahody. Pri teplote 180 °C pečieme 35 až 40 minút. Po upečení necháme ochladnúť a nakrájame. 

Odporúčame: Hľadáte recept na roládu? Z týchto receptov na lahodné maškrty si vyberiete

Rebarborová bublanina s posýpkou

Ingrediencie: 

  • 1/2 šálky trstinového cukru

  • 1 šálka špaldovej hladkej múky
  • 1 šálka špaldovej polohrubej múky
  • 1/2 šálky rozpusteného kokosového oleja
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 3 šálky nakrájanej rebarbory
  • 150 g gréckeho jogurtu
  • 1 ČL mletej škorice

Suroviny na posýpku:

  • 3 PL trstinového cukru

  • 3 PL kokosového oleja
  • 5 PL špaldovej krupice

Postup: V miske si zmiešame hladkú špaldovú múku s polohrubou, kypriacim práškom do pečiva a mletou škoricou. V druhej miske vymiešame vajcia s cukrom. Následne pridáme aj biely jogurt a kokosový olej. Mokrú zmes nalejeme do suchej a vymiešame cesto. 

Cesto vylejeme na plech s papierom na pečenie a na vrch poukladáme nakrájanú rebarboru. Nakoniec posypeme mrveničkou pripravenou z cukru, krupice a oleja. Pečieme pri teplote 200 °C asi 35 minút. Pred podávaním necháme ochladnúť. 

Nadýchaná mandľovo-ovocná bublanina

Ingrediencie: 

  • 80 g masla

  • 5 PL medu
  • 2 vajíčka
  • 200 g špaldovej múky
  • 50 g pomletých mandlí
  • ½ balíčka prášku do pečiva
  • 200 ml mlieka
  • 2 hrnčeky mrazeného bobuľového ovocia (mix čučoriedky, maliny, jahody, ríbezle)

Postup: Maslo necháme zmäknúť a primiešame k nemu med. Následne pridáme aj žĺtky s mliekom. Bielky si vyšľaháme na sneh a zľahka primiešame do žĺtkovej zmesi. Potom prisypeme múku a pomleté orechy. Vymiešame cesto a rozotrieme ho na plech s papierom na pečenie. Na cesto nasypeme bobuľové plody a dáme piecť pri teplote 180 °C na asi 25 minút. Krájame po ochladnutí. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní