Kvasené uhorky – ako dokážu podporiť naše zdravie? TAKTO ich pripravíte!

Kvasené uhorky – ako dokážu podporiť naše zdravie? TAKTO ich pripravíte!

Aj vám sa leto spája okrem iného so zaváraním? Pevne veríme, že mnohým z vás áno. Letné obdobie je sezónou mnohých chutných ovocných aj zeleninových plodov. V mnohých domácnostiach sa to nezaobíde bez prípravy lahodných džemov a lekvárov, kompótov, ale aj zeleninových zaváranín. Tie sú skvelou prílohou k rôznym jedlám, napríklad zapekaným zemiakom, pečenému kurčaťu s ryžou a podobne. 

Dalo by sa povedať, že naložiť možno prakticky hocičo. Skvelý je trebárs aj zaváraný patizón, karfiol alebo cuketa. A fanúšikovia zaváranín isto nepohrdnú ani zaváranou cibuľkou alebo baraními rohmi. Tradične sa v mnohých domácnostiach pripravuje napríklad aj pretlak z paradajok zo záhrady a tiež čalamáda. Avšak, rozhodne nemôžeme zabudnúť ani na uhorky. 

Sterilizované uhorky v sladkokyslom náleve sú klasikou, ktorá sa dá pripraviť v rôznych obmenách. Čo ale poviete na kvasené uhorky, ktoré sú navyše veľmi zdravé? Prezradíme vám, ako postupovať pri ich príprave. Rovnako máme pre vás dva ďalšie tipy na spracovanie veľmi veľkých uhoriek, ktoré sa na klasické zaváranie až tak nehodia. 

Prečo jesť kvasené uhorky?

Kvasené uhorky, nazývané aj kvašáky alebo kvasáky, sa od klasických zaváraných uhoriek trošku odlišujú. Zavárané uhorky sa pripravujú nakladaním v sladkokyslom korenistom náleve a následným sterilizovaním. Kvasené uhorky sú fermentované, čiže sú výsledkom procesu kvasenia. Kvasené uhorky sú kyslé s akou kvasenou príchuťou a chrumkavé. 

Keďže uhorky v tomto prípade prechádzajú procesom kvasenia, obohacuje ich to o určité vlastnosti, vďaka ktorým majú blahodarný vplyv na ľudské zdravé. Kyslé, respektíve kvasené uhorky majú probiotické pôsobenie, respektíve sú zdrojom probiotík, čiže prospešných črevných baktérií. Vďaka tomu majú priaznivý vplyv na trávenie a keďže podporujú zdravie črevnej mikroflóry, priaznivo ovplyvňujú aj našu imunitu.

Klasické zavárané uhorky nakladané v octe tieto živé kultúry neobsahujú. Kyslé uhorky podporujú zdravie žalúdka a pravidelné vyprázdňovanie, sú zdrojom vitamínu C, B vitamínov, minerálov, stopových prvkov, enzýmov a antioxidantov. Tak ako iné fermentované potraviny podporujú zmiernenie úzkosti a nástup pocitov šťastia (kvôli zvýšeniu serotonínu). 

Odporúčame: ​Červený melón – dokonalá letná pochúťka. Čo všetko by ste o ňom mali vedieť?

Čo budeme potrebovať na kvasené uhorky:

  • 4 až 5 kg väčších hrubých uhoriek nakladačiek,
  • podľa chuti pár strúčikov cesnaku a cibuľu,
  • podľa chuti čili papričky,
  • kôpor
  • 1 až 2 ČL soli,
  • vodu.

Okrem toho si pripravíme dostatočne veľkú nádobu na kvasenie. Mala by byť sklenená a priehľadná, aby do nej prenikalo svetlo a mohli sme pozorovať proces kvasenia uhoriek. Nádoba by sa mala dať sčasti zatvoriť, no nie úplne, pretože je potrebný aj prístup vzduchu. Na trhu sú dokonca dostupné už aj nádoby priamo určené na kvasenie zeleniny, ktoré majú prispôsobené viečko. 

Postup prípravy kvasených uhoriek:

Ako prvé si uhorky umyjeme a zrežeme im konce. Ak by sme to nespravili, kvasenie by vo vnútri uhoriek prakticky neprebiehalo, pretože by mali kvasinky problém sa dnu dostať. Následne ich trochu na koncoch narežeme do kríža, podobne ako sa pred opekaním narezávajú špekáčiky. Dno pohára vystelieme cibuľou a cesnakom, poprípade pridáme aj čili papričky. 

Následne nahusto vedľa seba poukladáme uhorky (postojačky), pričom pomedzi ne vkladáme aj jemné časti umytého kôpra. Do hrnca si nalejeme približne 1 liter vody a pridáme soľ. Prevaríme a necháme chvíľu odstáť. Roztokom následne zalejeme uhorky. Následne hrubšími stonkami kôpru urobíme na uhorkách priečku, čím im zabránime tomu, aby neskôr vyplávali hore.

Niektorí ukladajú na vrch kôrku od chleba, ktorá istým spôsobom tiež podporuje proces kvasenia. Skontrolujte, či slaný roztok siaha aspoň 1 cm nad všetky potraviny v pohári. Ak je to tak, nádobu môžete sčasti uzavrieť, nie však úplne. Použiť však môžete aj zloženú utierku, ktorou prekryjete hrdlo nádoby.

Takto necháme uhorky kvasiť na teplom a svetlom mieste, môžeme ich ponechať položené napríklad na kuchynskej linke. Asi po dvoch dňoch si môžeme všimnúť, že je voda mútna, čo znamená, že sa kvasenie začalo. Následne môžete podľa preferencií nechať uhorky kvasiť len pár dní (4 až 6), pokojne aj viac ako týždeň. Ak sú uhorky vykvasené podľa vašej chuti, možno ich vybrať z nálevu a skladovať v chladničke. 

Odporúčame: ​Lahodné a zdravé marhule – najznámejšie odrody a tipy, ako zužitkovať úrodu

Tipy na zužitkovanie veľkých uhoriek

Ak nie sú kvašáky vašou šálkou kávy, alebo sa vám zdá ich príprava zdĺhavá a radšej sa pustíte do prípravy klasických zaváraných uhoriek, máme pre vás dva skvelé tipy. Ak máte práve väčšie nakladačky, ktoré sa na zaváranie do sedemdecových pohárov úplne nehodia, vyskúšajte buď zavárané uhorkové krúžky alebo takzvané rusle (ruslíky), ktoré sa pripravujú z ošúpaných a na rezance nakrájaných uhoriek. 

V oboch prípadoch si tak pripravíte chutné prílohy k jedlu, po ktorým môžete do špajze siahať počas celej zimy. Poďme na to!

Recept na zavárané uhorky na krúžky

Ingrediencie (na cca 12 pohárov):

  • 4,5 kg uhorky (väčších nakladačiek)

  • 10 cibúľ
  • podľa chuti mrkva
  • podľa chuti feferónky
  • 1 bal. nového celého korenia
  • 1 bal. čierneho celého korenia

Suroviny na nálev:

  • 24 PL kryštálového cukru

  • 12 ČL koreniaceho prípravku na nakladanie uhoriek (deko)
  • 1200 ml octu

Postup: Uhorky umyjeme a nakrájame na stredne hrubé krúžky. Uhorky očistíme a nakrájame na tenšie krúžky alebo polmesiačiky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame podľa veľkosti na krúžky alebo štvrtinky či osminky. Pripravíme si čisté sedemdecové poháre, do ktorých na dáme dáme trochu korenia, potom cibuľu, mrkvu a podľa chuti feferóny. Na to poukladáme uhorkové krúžky. 

Následne si pripravíme nálev. V octe rozmiešame cukor a deko a dolejeme vodou do objemu 4 litrov. Privedieme k varu a pár minút povaríme. Potom nálevom zaplníme poháre s uhorkami. Dobre uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 80 °C asi 10 až 15 minút. Použiť môžeme hrniec na zaváranie alebo poháre uložíme do vyššieho plechu od seba, prilejeme vodu a sterilizujeme v rúre. Vyberieme von a pod dekou necháme hore dnom vychladnúť. 

Recept na zavárané rusle

Ingrediencie: 

  • väčšie uhorky na nakladanie

  • cibuľa
  • 2 l vody
  • 250 g cukru
  • 0,5 l octu
  • 1 nakladač deko

Postup: Uhorky očistíme, pozdĺžne prekrojíme a stred s jadierkami vyberieme lyžičkou (akoby sme čistili cuketu alebo tekvicu). Následne pripravené uhorky nakrájame na pásiky. Pridáme k nim cibuľu nakrájanú na polmesiačiky a premiešame. Pripravíme si nálev z vody, octu, cukru a deka. Privedieme k varu, chvíľu povaríme a následne nalejeme na uhorky s cibuľou.

Necháme odpočívať, až kým nebudú uhorky mäkšie a poddajné. Takto sa budú dať ľahšie naplniť do pohárov. Obvykle postačí aj 5 až 10 minút. Zmäknuté rusle s cibuľou opatrne naplníme do sedemdecových pohárov a podľa potreby dolejeme nálevom. Sterilizujeme podobne ako v predchádzajúcom prípade, teda 15 minút na 80 °C. Pod dekou hore dnom necháme vychladnúť. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní