Začala sezóna špargle. Je to zelenina s delikátnou chuťou a pripisujú sa jej aj afrodiziakálne účinky. Jej konzumovaním zároveň podporujete svoje zdravie, pretože má detoxikačné účinky. Je prírodným diuretikom, znižuje krvný tlak a zlepšuje činnosť srdca. Vďaka vysokému obsahu vlákniny reguluje trávenie a obsahuje inulín, probiotikum, ktoré prospieva našim črevám.
Pretože ju treba skonzumovať v priebehu niekoľkých dní, už pri nákupe kontrolujte, či je čerstvá. Zistíte to podľa toho, že jej hlavička je pevná, uzavretá, s lesklým povrchom, nie je zvädnutá a je bez hnedastých škvŕn. Čerstvú ju môžete skladovať v chladničke päť dní, zabalenú vo vlhkej utierke. Aby mohla dýchať, nezabaľte ju do plastu.
Vybrali sme: Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!
Tipy na prípravu špargle
Pred prípravou ju musíte zbaviť šupky. Ak nemáte špeciálnu škrabku, môžete použiť škrabku na zemiaky. Spodnú drevnatú časť odrežte. Ak ste si kúpili zelenú špargľu, stačí očistiť spodnú tretinu. Po očistení ju pokvapkajte citrónom, aby nezhnedla. Špargľa sa varí vo vysokom hrnci tak, že ju položíme hlavičkami nahor a voda siaha po vrcholčeky. Môžete ju variť vo zväzkoch, bielu 15 až 20 minút, zelenú 10 až 15 minút. Uvarená špargľa je mäkká, ale pevná.
Ak máte špargle nadbytok, očistite jej čerstvé výhony zbavené spodnej drevnatej časti. Nakrájajte ich na menšie časti a zamrazte uložené v mikroténových vreckách. Prípadne ju môžete pred zmrazením blanšírovať, teda na tri minúty ponoriť do vriacej vody, vybrať, ochladiť v studenej vode a nechať odkvapkať.
Bude ťa zaujímať
Najobľúbenejšie špargľové recepty
Základný recept
Základným postupom je po opláchnutí uvariť špargľu vo vode, do ktorej sme pridali soľ, štipku cukru, citrónovú šťavu a lyžicu masla. Po uvarení vyberieme špargľu a polejeme ju horúcim roztopeným maslom alebo ju prelejeme bielou holandskou omáčkou.
Špargľová omáčka
Pripravíme 500 g špargle podľa predchádzajúceho návodu a s očistenými a nakrájanými zemiakmi uvaríme v 1 l vody, rozmixujeme, ak je to potrebné, zahustíme dvoma lyžicami hladkej múky, opatrne pridáme smotanu. Necháme prevrieť a ochutíme soľou, bielym korením, prípadne nakrájaným kôprom. Omáčku môžeme podávať s natvrdo uvareným vajíčkom alebo k minútkam z bravčového mäsa.
Špargľa so syrom a parmskou šunkou
Špargľu uvaríme tradičným spôsobom a obalíme plátkami parmskej šunky. Do zapekacej nádoby uložíme opečené hrianky, na ne dáme uvarenú špargľu. Navrch poukladáme plátky syra vhodného na zapekanie, ako je gouda alebo ementál. Zapečieme v rozohriatej rúre tak, aby sa syr roztiekol, ale neprihorel.
Pozri aj: Kvety do detskej izby: Viete, ktoré sú najvhodnejšie?
Sezóna špargle trvá v našich podmienkach pomerne krátko, od apríla do júna. Určite stojí za to vyskúšať ju!