Recept na zdravý cviklový perník: Tento koláčik si zamilujete!

Recept na zdravý cviklový perník: Tento koláčik si zamilujete!

Ako často konzumujete cviklu, respektíve červenú repu? Asi aj mnohí z vás by sa museli dlho rozpamätávať na to, kedy túto zeleninu okúsili naposledy. Cvikla nepatrí medzi najobľúbenejšie druhy zeleniny, mnohým prekáža napríklad jej výraznejšia chuť. Cvikle so sýtou červenkastou až bordovou farbou sa však oplatí dať šancu. Prečo? Obsahuje napríklad veľké množstvo draslíka, vďaka čomu má priaznivý vplyv na tlak krvi. Taktiež patrí medzi najlepšie zdroje železa. Ak vás trápi chudokrvnosť z nedostatku tejto látky, určite by sa vám cvikla mala na tanieri objavovať. Červená repa má tiež protirakovinové účinky, vďaka vláknine podporuje trávenie, okrem toho prospieva imunite. Otázkou zostáva, ako si cviklu dopriať tak, aby bola skutočne chutná? Je mnoho spôsobov použitia tejto zeleniny, napríklad na internete je možné nájsť rozličné cviklové recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. 

Cviklu je možné nastrúhať do šalátov, taktiež je skvelou ingredienciou do smoothies. Skombinujte ju s banánom a bobuľovým ovocím. Týmto chutným nápojom svojmu telu doplníte obrovské množstvo cenných živín. Z červenej repy sa tiež dajú pripraviť zeleninové hranolčeky. Stačí ju nakrájať, upiecť a zdravá príloha je na svete. Alebo môžete vyskúšať cviklové rizoto, ktoré zaujme nielen krásnou farbou, ale aj dokonalou chuťou. Možno vás to prekvapí, no miesto si nájde aj v sladkých koláčoch, napríklad v takom perníku s čokoládovou polevou. Dnes vám prinášame tip na zdravšiu verziu chutného perníka, ktorý si v primeranom množstve nájde miesto aj v zdravom jedálničku. Čo budeme na cviklový perník potrebovať a ako postupovať?

Skúste aj: Chcete maškrtiť zdravo? Vyskúšajte recept na zdravý čokoládový koláč!

zdravý koláč

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 450 g ošúpanej surovej cvikly (asi 2 stredne veľké cvikly)
  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 5 vajec
  • 200 trstinového cukru (alebo kokosového)
  • 40 g kakaa
  • 75 g nadrobno nasekaných orechov (napríklad vlašských)
  • 5 PL olivového oleja
  • 1 – 2 ČL perníkového korenia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • štipku soli
  • 100 g horkej čokolády
  • 1 ČL kokosového oleja

Postup prípravy:

  • Ako prvé si očistenú cviklu nakrájame na menšie kúsky a domäkka ju uvaríme v hrnci s vodou. Následne ju rozmixujeme ponorným mixérom a necháme vychladnúť.
  • V miske si medzitým vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny, pridáme olivový olej a ešte chvíľu šľaháme. Potom k zmesi pridáme vychladnuté cviklové pyré.  
  • V druhej miske si zmiešame ostatné suché ingrediencie, a teda múku, kakao, nasekané orechy, prášok do pečiva, perníkové korenie a soľ.
  • Suchú zmes postupne sypeme do zmesi vajec a cvikly a dôkladne premiešavame. 
  • Hotové cesto nalejeme na plech s papierom na pečenie. Perník pečieme v rúre asi 35 až 45 minút pri teplote 180 °C. 
  • Kvalitnú horkú čokoládu si rozpustíme vo vodnom kúpeli s kokosovým olejom.
  • Polevou nakoniec potrieme upečený perník, necháme vychladnúť a môžeme podávať. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní