Aby vaša strava bola aj vaším liekom, musí byť plná živín. Tieto vlastnosti má červený poklad v kuchyni – cvikla. Jej konzumácia pomôže tým, ktorí majú problémy s imunitou, anémiou, vysokým krvným tlakom. Šťava z čerstvej cvikly sa odporúča ako prevencia proti rakovine.
Prečo si dopriať cviklu?
Aj vy sa cítite v zimnom období unavenejšie? Zaraďte do svojho jedálnička cviklu. Má totiž výborné detoxikačné účinky, zbavuje telo odpadových látok, prečisťuje žlčník, obličky a lymfatický systém. Dokonca vám pomôže zlepšiť trávenie a predísť zápche. Táto zelenina má blahodarný vplyv aj na kvalitu pleti, vlasov a nechtov. Vďaka vysokému obsahu kyseliny listovej bojuje s vráskami a kožnými problémami.
Pozri aj: Vynikajúci recept z červenej šošovice: Skús zdravý indický dhal!
Netradičné a zdravé recepty s cviklou
Väčšina cviklu najčastejšie používa v podobe sterilizovaného šalátu alebo ako súčasť zdravého smoothy. Ponúkame vám niekoľko chutných receptov, ktoré oživia váš jedálniček. Ak je potrebné cviklu tepelne upraviť, varí sa. Vyskúšajte menej častý spôsob a upečte ju zabalenú v alobale. Dosiahnete tým zaujímavú sladšiu chuť a zachováte čo najviac minerálov a vitamínov.
Cviklový šalát s vlašskými orechmi
- dve stredne veľké cvikly
- hrsť vlašských orechov
- dve polievkové lyžice pochúťkovej smotany
- citrónová šťava
- soľ
- mleté čierne korenie
Uvarenú alebo upečenú cviklu ošúpte a na strúhadle postrúhajte na hrubšie. Pridajte nahrubo pokrájané vlašské orechy, pochúťkovú smotanu (prípadne ľahšiu verziu – biely jogurt), citrónovú šťavu, soľ, čierne korenie. Premiešajte, nechajte v chladničke trochu odležať. Môžete podávať ako prílohu k mäsu, prípadne k pečeným zemiakom alebo samostatne ako ľahkú večeru.
Zaujme ťa: Prášok z plodov baobabu: Skutočný poklad z africkej savany?
Bude ťa zaujímať
Osviežujúci cviklovo-mrkvový šalát
Je to jednoduchý šalátik, ktorý dodá vášmu jedlu šmrnc. Najemno postrúhajte surovú cviklu a mrkvu v pomere 1:1. Pridajte zálievku z citrónovej šťavy a cukru. Množstvo cukru závisí od toho, aké sladké sú suroviny.
Pečené cviklové hranolčeky
- cvikla
- tymián
- soľ
- olej
Cviklu ošúpte a pokrájajte na hranolčeky, poukladajte na plech, pridajte trochu oleja a tymián. Dajte do rozohriatej rúry piecť pri teplote 200 °C približne na 40 minút. Dĺžka pečenia závisí od veľkosti hranolčekov a vašej rúry. Počas pečenia ich obráťte na druhú stranu. Zaujímavou alternatívou je kombinácia chuti cvikly a mrkvy. Toto jedlo je ľahkou a zdravou prílohou, ktorou ušetríte kalórie. Pečené cviklové hranolčeky chutia fantasticky s cesnakovo-kôprovým dipom z pochúťkovej smotany.
Neváhajte, vyskúšajte recepty s cviklou a možno sa vám podarí presvedčiť aj „mäsožravejších“ členov rodiny.
Prajeme vám dobrú chuť!