FIT ryžový nákyp s tvarohom a ovocím – šťavnatý a poriadne výživný

FIT ryžový nákyp s tvarohom a ovocím – šťavnatý a poriadne výživný

Ryža patrí dlhodobo k najdôležitejším obilninám na svete. Hoci jej domovinou sú ázijské krajiny, ktoré zároveň patria k jej najväčším producentom, ako aj konzumentom, nájdeme ju v jedálničku väčšiny svetových kuchýň. Ryža sa podáva nielen formou prílohy, ale pripravuje sa z nej i niekoľko samostatných pokrmov. Typickým príkladom ryžového pokrmu je bezpochyby rizoto, ktoré má svoj pôvod v Taliansku. Zabudnúť však nemožno ani na ryžový nákyp, ktorý je typický najmä pre našu kuchyňu a kuchyne okolitých krajín. 

Ryžový nákyp majú mnohí spojený najmä so školskou jedálňou. Niet sa však čomu čudovať, keďže tento pokrm patrí ku klasickým sladkým jedlám, spolu so žemľovkou či dukátovými buchtičkami, ktoré majú pevné miesto na jedálnom lístku jedální základných aj stredných škôl.

Ak túto dobrotu obľubujete, skúste si ju pripraviť vo fit ľahšej verzii s menším podielom cukru a kalórií, zato s vysokým obsahom dôležitých bielkovín vďaka pridanému tvarohu. Sladkú chuť pridá jedlu najmä ovocie a brezový cukor, ktorý môžeme označiť za zdravšiu verziu bieleho rafinovaného cukru. Dostali ste na túto výživnú maškrtu chuť? Tak hor sa do prípravy!

Odporúčame: Zdravé čučoriedkové muffiny zo špaldovej múky

ryžový nákyp s ovocím

Zdroj: Shutterstock®

Budeme potrebovať:

  • 200 g ryže
  • 800 ml kokosového mlieka (prípadne mandľového alebo iného)
  • 200 g roztierateľného tvarohu
  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 300 g ovocia (čerešne, maliny, čučoriedky alebo iné)
  • 3 vajcia
  • 30 g chia semien
  • kôru z jedného citrónu
  • 80 g xylitolu (brezový cukor)

Postup prípravy:

  • Ako prvé si ryžu domäkka uvaríme v mlieku. Potrvá to asi 15 minút. 
  • Následne ryžu osladíme brezovým cukrom. Primiešame aj žĺtky z vajec, nastrúhanú citrónovú kôru, chia semená aj oba druhy tvarohov. 
  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a rovnako ho vmiešame do pripravenej ryžovej zmesi.
  • Následne zľahka primiešame ovocie, buď celé bobule (čučoriedky, maliny a pod.), alebo na kúsky nakrájané väčšie plody (slivky, jablká a pod.).
  • Ryžovú zmes nalejeme do menšej zapekacej misky, ktorú sme trochu potreli olejom. 
  • Nákyp pečieme pri teplote 170 °C asi 40 až 45 minút. 
  • Po upečení necháme nákyp trochu ochladnúť a môžeme podávať. Viac zatuhne však až v chlade. 
  • Ryžový nákyp môžeme podávať napríklad i s kúskami ovocia a orechovým maslom. Dobrú chuť!

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní