TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

  • 20
  • 0

Skoro na jar sa v listnatých lesoch začínajú objavovať jeho zelené lístočky nabité energiou a voňajúce po cesnaku. V posledných rokoch je veľmi populárny, do jedálnych lístkov ho zaraďujú známe reštaurácie, šéfkuchári vymýšľajú nové recepty na jeho využitie. V kuchyni môže nahradiť klasický cesnak, pažítku alebo špenát. V minulosti sa jeho šťava používala ako čistiaci prostriedok v domácnosti alebo ako celkom účinný repelent.

Listy po zbere rýchle strácajú vôňu. Uchovávajte ich v chladničke a spracujte do štyroch dní. Aby ste naplno využili jeho liečivé účinky, používajte ho čerstvý. Ak ste ho nazbierali veľa a rozmýšľate, čo s ním, určite ho nesušte. V tomto stave sa jeho aróma stráca. Môžete ho zamraziť zabalený v mikroténovom vrecku a použiť neskôr. Na jemno nakrájané čerstvé lístky medvedieho cesnaku na chlebíku s maslom alebo tvarohovou nátierkou pošteklia vaše chuťové bunky, ako korenina pridaná do polievok alebo mäsových jedál zvýrazní ich chuť.

Ponúkame vám tri recepty s medvedím cesnakom. Okrem toho, že je chutný, blahodarne pôsobí na náš organizmus.

Pozri aj: Ako využiť starý chlieb? Recepty, ktoré si zamiluješ!

pesto s medvedím cesnakom

Zdroj: Shutterstock®

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto je výbornou možnosťou, ako uchovať cesnak niekoľko týždňov v chladničke. Dajte pozor na to, aby bol povrch pesta zakrytý olejom. Posekáme 100 g medvedieho cesnaku, rozmixujeme na kašu spolu so siedmimi lyžicami vlašských orechov, siedmimi lyžicami rastlinného oleja, jednou lyžicou balzamikového octu, soľou a čiernym korením. Pred podávaním môžeme pridať postrúhaný parmezán alebo pecorino. Pesto je vhodné k cestovinám.

maslo s medvedím cesnakom

Zdroj: Shutterstock®

Bylinkové maslo s medvedím cesnakom

Najemno nasekáme dve lyžice medvedieho cesnaku, posypeme štipkou soli, roztlačíme vidličkou, ochutíme čiernym korením a primiešame 70 g masla. Necháme stuhnúť v chladničke. Použijeme na bagetu, ale aj k pečenému mäsu a zemiakom. V chladničke vydrží dva týždne. Ak ho chceme mať aj mimo sezóny medvedieho cesnaku, nakrájame na plátky a dáme do mrazničky.

Vybrali sme: Vysoko nákazlivé ochorenie v Bratislavskom kraji: Ako sa mu vyhnúť?

polievka z medvedieho cesnaku

Zdroj: Shutterstock®

Medvedia polievočka

Je jednoduchá a rýchla. Posekáme približne 40 mladých listov medvedieho cesnaku bez stopky. V hrnci si pripravíme zápražku z oleja a múky, zalejeme jedným litrom zeleninového vývaru, vložíme  cesnakové listy a povaríme. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Odstavíme a rozmixujeme tyčovým mixérom, zjemníme tromi lyžicami sladkej smotany, opäť prevaríme a podávame s bagetou alebo s opečeným chlebíkom.


  • 20
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Ako si doplniť fosfor? Tieto potraviny ho majú dostatok

  • 61
  • 0
  • 17.08.2020
LIEČBA

Ako si doplniť draslík? Tieto potraviny vám na tanieri nesmú chýbať!

  • 60
  • 0
  • 29.07.2020
LIEČBA

Na čo je dobrý bergamotový esenciálny olej? Účinky vás prekvapia!

  • 37
  • 0
  • 14.06.2020