Rozdiely medzi toxickými a dobrými priateľmi: Poznáte ich?

Priateľstvo je životne dôležité, ale môže byť aj zraňujúce. Ak necítite podporu alebo ak vás vzťah vyčerpáva, môžete byť v nezdravom priateľskom vzťahu. Vlastnosti dobrého priateľa a charakteristiky dobrého priateľa sú základom pre vzájomné priateľstvo, ktorému môžete dôverovať.

Naopak - vlastnosti toxického priateľa, znaky toxického priateľa a vplyv toxických priateľov majú za následok škodlivé priateľstvo. Preto si všímajte, ako vás podporujú, či ide z vašej strany o jednostranné priateľstvo, či vašim priateľom nie je cudzia manipulácia a kontrola, ale aj to, ako reagujú na dobré správy.

Ak im môžete dôverovať, tak potom poznáte význam dobrého priateľstva. Ak však nie, vzťahy medzi priateľmi nie sú úprimné, a preto sledujte príznaky toxického správania, ako aj znaky toxického vzťahu. Práve teraz si o tom povieme viac.

Dobrý priateľ a zdravý vzťah v priateľstve

Ako deti sa učíme vytvárať a udržiavať priateľstvá. Na strednej a vysokej škole nadobúdajú priateľstvá ešte väčší význam. Priatelia sa stávajú našimi dôverníkmi a podporovateľmi. Máme pocit, že naši rovesníci nám môžu rozumieť lepšie ako naša rodina.

Počas každej etapy života neustále stretávame nových ľudí a vytvárame rôzne druhy priateľstiev.

  • V živote prechádzame mnohými zmenami.
  • Niektoré priateľstvá z detstva pokračujú až do dospelosti.
  • Iné časom a okolnosťami vyblednú.
  • Starneme, meníme sa a zisťujeme, že máme viac spoločného s inými ľuďmi, takže si vytvárame nové priateľstvá a ukončujeme tie predchádzajúce.

Dôležitosť priateľstva

Mať priateľov je kriticky dôležité vo všetkých fázach života. Priateľstvo zvyšuje kvalitu nášho života, poskytuje socializáciu, emocionálnu podporu a pomáha nám cítiť sa menej osamelo vo svete. Štúdie ukázali, že priateľstvá sú životne dôležité pre emocionálne a fyzické zdravie. Bez zdravých vzťahov sme viac ohrození úzkosťou, depresiou, dokonca môžeme pociťovať aj nižšiu imunitu.

  • Stupeň blízkosti s priateľmi sa líši - niektoré väzby sú pevnejšie ako iné.
  • Je prospešné mať rôznych priateľov od silných známych, cez priateľov, s ktorými radi robíte aktivity, až po blízkych priateľov, ktorým sa zdôverujete.

Aj keď sa ľudia môžu obávať: "Mám dosť priateľov?" zvyčajne je kvantita menej dôležitá ako kvalita. Mať veľa priateľov robí niektorých ľudí šťastnými, zatiaľ čo iní sú viac spokojní s niekoľkými blízkymi priateľmi.

Neprehliadnite: Čo nečistiť sódou bikarbónou? Na týchto 7 vecí v domácnosti pri sóde bikarbóne zabudnite!

priateľstvo

Zdroj: Depositphotos

Aké sú hlavné signály a znaky zdravého priateľstva?

  • Priatelia sa spolu bavia a prinášajú zo seba to najlepšie.
  • Priatelia majú zvyčajne veci spoločné, ale niekedy sa ľudia spoja napriek rozdielom a majú veľmi silné priateľstvá.
  • V zdravých priateľstvách sa obe strany navzájom podporujú a prinášajú zo seba to najlepšie.
  • Navzájom si fandia, spoločne oslavujú úspechy a podporujú sa v ťažkých časoch.
  • Priatelia sú úprimní, ale navzájom sa neodsudzujú. Počúvajú, na požiadanie poradia a pomôžu v kríze.
  • Dôverujú si navzájom.
  • Priatelia sú skutočne nadšení, že môžu byť jeden s druhým.
  • Sú pohotoví a spoľahliví, či už sa stretávajú osobne, telefonujú alebo komunikujú prostredníctvom rôznych kanálov.
  • Vzájomne sa uprednostňujú a dodržujú plány a spoločné dohody.

POZOR - zdravé priateľstvo nemusí nevyhnutne znamenať, že spolu vždy súhlasíte. Trajektória akéhokoľvek vzťahu, vrátane priateľstva, by mala mať vzostupy a pády. Nie vždy si rozumiete a môžu nastať chvíle, keď si budete musieť vziať nejaký priestor. Mali by ste však vedieť spolu komunikovať. Aby bolo príjemné zdieľať pocity a cítiť sa vypočuté, keď vyjadríte svoje obavy.

Toxický vzťah a toxickí priatelia - ako viem, že som vstúpil do toxického vzťahu?

Rozdiely medzi priateľmi sú bežné, ALE - ako rozpoznať toxického priateľa? Porovnanie dobrých a toxických priateľov by vám mohlo poslúžiť, pretože následky toxického priateľstva môžu byť veľmi nepríjemné a bolestivé.

  • Jednoducho povedané, vďaka priateľstvu by ste sa mali cítiť šťastní, silní a sebavedomí.
  • V toxických priateľstvách býva veľa úzkosti, smútku a stresu.

Ak sa po tom, čo ste spolu, cítite skôr vyčerpaní ako svieži alebo sa vám uľaví, keď zrušia plány, je to znak toho, že priateľstvo môže mať problémy. Zdravé priateľstvo by malo byť obojstranné, ľudia dávajú aj prijímajú.

V toxickom vzťahu sa jeden človek cíti viac "investovaný". Majú pocit, že sú vždy cestou ku kompromisu a môžu sa dokonca cítiť, že ich iná osoba využíva. Zatiaľ čo konflikt nie je nevyhnutne zlá vec, neustále hádky alebo pocit, že musíte potlačiť svoje pocity, aby ste sa vyhli hádke, naznačujú problémy v priateľstve.

Odporúčame aj: Vlasová mezoterapia - aké má účinky a pre koho je určená?

toxické priateľstvo

Zdroj: Depositphotos

Téma toxického vzťahu - aké sú jeho ďalšie znaky?

Ďalším znakom toxického priateľstva je, ak sa necítite fyzicky alebo emocionálne v bezpečí. Predpokladajme, že priateľ je neustále kritický a snaží sa zmeniť to, kým ste, tým, že vám dáva nevyžiadané rady alebo sarkastické komentáre, ktoré vás znevažujú. V takom prípade sa to môže prejaviť na vašom duševnom zdraví a je to dôvod, prečo odstúpiť.

Priatelia by sa mali navzájom cítiť bezpečne. Mali by si navzájom želať, aby mali iných priateľov, romantických partnerov a dobré vzťahy so svojou rodinou. V toxických priateľstvách môžu chýbať hranice. Toxický priateľ môže ovládať alebo prejavovať extrémnu žiarlivosť na iné spojenia vo vašom živote.

Ako sa priateľstvá stávajú toxickými?

Niektoré priateľstvá sú toxické už od začiatku. Iné sa stanú toxickými alebo jeden z priateľov sa časom ukáže, že je toxický. V mnohých situáciách to nie je tak, že priateľ je zlý človek, ale skôr to, že je zlý pre vás v tomto období vášho života.

Niekedy nadmerne používame frázu 'toxický priateľ', keď máme na mysli, že sa už k sebe nehodíme alebo že naše záujmy už nie sú v súlade. V toxickom priateľstve chýba emocionálna podpora. Jeden alebo obaja priatelia sa už necítia dobre byť sami sebou. Hranice sa neustále prekračujú, aj keď načrtnete, čo cítite alebo potrebujete.

Toxický priateľ sa môže na začiatku zdať milý. Napokon, keby nebol, nechceli by ste sa s ním kamarátiť. Postupom času si však uvedomíte, že tento priateľ pre vás nemôže byť ten pravý a nemá na srdci váš najlepší záujem.

Priateľstvo začína byť veľmi jednostranné a neveríte im, že si udržia vašu dôveru. Namiesto toho, aby ste sa cítili šťastní a sebavedomí, toxické priateľstvá môžu negatívne ovplyvniť vašu fyzickú a emocionálnu pohodu. Nezdravé priateľstvá vás ťahajú nadol a vyčerpávajú vašu energiu.

Tip pre vás: Znaky popôrodnej depresie: Čo by ste mali vedieť?

znaky toxického priateľstva

Zdroj: Depositphotos

Ako ukončiť toxické priateľstvo bez drámy?

Keď si urobíte nejaký čas od seba, môže to byť prospešné pre oboch a výsledkom môže byť aj úprimný rozhovor. Ľudia sa môžu cítiť nepríjemne, keď hovoria o svojich pocitoch, takže namiesto toho jednoducho zmiznú.

Mnoho ľudí používa výhovorku „Nie som konfrontačný“ ako dôvod, prečo sa s priateľom o probléme nerozprávajú.

  • Úprimné, otvorené rozhovory môžu byť nepríjemné.
  • Konfrontácia však môže byť konštruktívna, ak obe strany prídu s otvorenou mysľou a ochotou aktívne sa navzájom počúvať.
  • Aktívnym počúvaním mám na mysli túžbu pochopiť perspektívu toho druhého.

Namiesto predpokladu, že viete, čo vaši priatelia povedia, alebo unáhlených záverov o tom, prečo konajú určitým spôsobom, buďte zvedaví a zistite, či vám to pomôže pochopiť priateľstvo a pohnúť sa s ním vpred zdravým spôsobom.

Buďte úprimní, pokiaľ ide o hranice, ktoré potrebujete, aby ste sa vo vzťahu cítili bezpečne. Dajte jasne najavo, že nebudete akceptovať určité správanie. Ak sa k vám váš priateľ naďalej správa rovnako, je čas urobiť zo vzťahu trvalejší krok.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE